sustine senatorul PNL Paul Pacuraru

Domnule Pacuraru, Comitetul Executiv al PNL a decis ca nu este necesara convocarea unui Congres Extraordinar. Se mai poate vorbi de o reconciliere intre liderii PNL si "disidenti"?

Este foarte greu de vorbit despre o reconciliere, cata vreme ofertelor de dialog li s-a raspuns conditionat. Adica ori de cate ori PNL-ul a avansat o forma sau alta de dialog prin vocea presedintelui partidului, am inteles ca s-au pus conditii: demisia actualei conduceri, acceptarea platformei Stolojan, etc. Sigur ca aceste conditii arata foarte clar ca mai degraba nu se doreste un dialog, deci mi-e foarte greu sa spun daca acestia vor mai fi reprimiti sau nu in partid. Normal ar fi sa se recurga la dialog. Cu toate acestea, ma indoiesc ca se va ajunge la o asemenea negociere.

Are nevoie PNL de Theodor Stolojan?

Opinia mea a fost intotdeauna favorabila dlui Stolojan. Problema nu este insa dl Stolojan, ci proiectul pe care-l sustine. Aici insa PNL se desolidarizeaza deoarece proiectul este strain de liberalism si nu vizeaza interesele si obiectivele PNL-ului. Problema nu este persoana dlui Stolojan, eu nu personalizez, desi in Romania totul se personalizeaza, eu trec peste aceasta etapa.

Va reamintesc ca, dupa 1990, PNL s-a ocupat de relansarea proiectului liberal in dimensiunea sa politica, economica si culturala. PNL a promovat liberalismul in Romania, deoarece Romania are o acuta nevoie de acest proiect. Proiectul platformei Stolojan, proiect pe care l-am parcurs cu pixul in mana, nu raspunde cerintelor de relansare a PNL pentru ca nu reprezinta nimic altceva decat o critica inversunata a tot ceea ce a facut actuala conducere a partidului in ultimii doi ani. Dupa care vine un proiect de federatie de partide de centru-dreapta, care nu numai ca nu intareste, dar diminueaza impactul proiectului liberal.

Era nevoie de un Congres extraordinar al PNL?

Opinia mea este ca in partid nu exista un motiv temeinic pentru a declansa un congres. In al doilea rand as aprecia ca atunci cand intri in perioada declansarii unui congres, tipul de politica care se face in partid se schimba radical, iesind la iveala acuzele si reprosurile. Exista riscul ca sa ne afundam intr-o mlastina a nemultumirilor, a invectivelor si asa mai departe. Din punct de vedere al unui partid care se afla la guvernare, care are chiar o raspundere guvernamentala majora, prioritatea este guvernarea si nu lansarea intr-o polemica interna care va aduce mari prejudicii partidului.

Este PNL in criza? Sondajele va dezavantajeaza...

Nu cred ca este o criza reala in PNL, cred ca este o criza artificiala in conditiile in care din exteriorul partidului s-a incercat inocularea acestei idei. PNL-ul pana la urma functioneaza, atat la nivel local cat si la nivel central, are o groaza de responsabilitati si putem vorbi la modul cel mai serios de performantele partidului. Consider ca actualul Guvern are cele mai bune rezultate incepand cu 1990. Se intentioneaza crearea unei atmosfere tensionate din care PNL-ul nu are decat de pierdut.

"Disidentii" catalogheaza drept o diversiune oferta de dialog a lui Tariceanu. Cum apreciati acest demers?

Eu n-am niciun fel de dubiu ca premierul Tariceanu a lansat o incercare de dialog cu cele mai bune intentii. Tariceanu si-a manifestat, repet, disponibilitatea la dialog, dar dupa cum stiti s-a raspuns cu conditii peste conditii, conditii care nu pot fi in niciun caz acceptate. Nu inteleg de ce se acuza grupul oligarhic din jurul actualului prim-ministru, in conditiile in care domnul Theodor Stolojan a avut pe perioada mandatului sau de presedinte, intr-o proportie covarsitoare, aceeasi echipa ca si acum.

Cum vedeti o eventuala confruntare intre Stolojan si Tariceanu pentru presedintia partidului?

Mie mi-e greu sa fac o evaluare. Nu cred in existenta unui congres in care cei doi vor candida umar la umar. Legitimitatea PNL ii apartine fara discutie lui Calin Popescu Tariceanu, membru PNL din 1990. Din punct de vedere al rezultatelor, mentionez ca actualul prim-ministru se bucura de rezultate foarte bune si nu numai din punct de vedere al succesului reintegrarii europene. Nu putem, insa, sa nu luam in calcul faptul ca pot interveni aici factori emotionali, factori subiectivi, si ca atare fiecare dintre cei doi ar avea sansa sa, ar avea atuurile sale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.