Statutul minoritatilor incinge spiritele in Camera Deputatilor

Tergiversarea dezbaterilor parlamentare privind statutul minoritatilor a generat o noua revolta a udemeristilor, initiatorii acestui proiect. Deputatii UDMR au parasit, ieri, sedinta Biroului Permanent in semn de protest fata de atitudinea partidelor parlamentare si au decis sa poarte o noua runda de discutii cu reprezentantii celorlalte formatiuni politice, pentru deblocarea proiectului.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, si chestorul Kelemen Hunor au parasit, ieri, sedinta Biroului Permanent al Camerei. Acesta a fost modul de protest al udemeristilor, care au decis sa riposteze fata de amanarea dezbaterilor din comisii a legii privind statutul minoritatilor.
De asemenea, grupul parlamentar al UDMR din Camera a decis demararea unor noi discutii cu liderii celorlalte partide din parlament pentru rezolvarea situatiei.

Grupul UDMR

Liderul UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a fost cel care a convocat sedinta de grup a deputatilor Uniunii. Reuniunea s-a incheiat fara o decizie concreta, udemeristii anuntand doar ca asteapta pana saptamana viitoare pentru a vedea daca lipsa cvorumului la dezbaterile din comisii asupra statutului minoritatilor a fost sau nu o intamplare.

"Reuniunea noastra a avut loc din cauza ca am considerat un lucru destul de grav ca in ultima luna nu s-a reusit sa se voteze niciun aliniat din legea statutului minoritatilor nationale din lipsa de cvorum", a declarat Marton Arpad, care a adaugat insa ca a fost mandatat sa discute si cu liderii grupurilor parlamentare pentru a se stabili motivul blocarii legii.
Dupa incidentul de ieri, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor i-a convocat la urmatoarea sedinta pe cei trei presedinti de comisii - Comisia de invatamant, Comisia juridica si Comisia drepturilor omului - pentru a discuta problema lipsei cvorumului de lucru la statutul minoritatilor.

Coalitia, la rand

Reprezentantii UDMR se vor intalni si cu partenerii de guvernare pentru a discuta despre viitorul legii. Marton Arpad a anuntat ca Uniunea va protesta in cursul acestei saptamani si in fata colegilor din arcul guvernamental. Despre iesirea de la guvernare a UDMR din cauza blocarii statutului minoritatilor nationale, Marton a evitat insa sa dea un raspuns. "Eu n-am vorbit de guvernare, eu am vorbit de societatea romaneasca", s-a eschivat liderul grupului UDMR, apreciind ca Statutul este important pentru societatea romaneasca, iar lipsa acestuia ar putea genera multe tensiuni.

PD si PSD isi mentin pozitia

Democratii vor bloca in continuare adoptarea statutului minoritatilor. La fel si pesedistii. Vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde a declarat ca democratii nu isi vor schimba pozitia fata de statutul minoritatilor, spunand ca UDMR nu are motive sa fie nemultumit de opozitia PD, deoarece Partidul Democrat nu face decat sa respecte cadrul impus de Comisia de la Venetia si prevederile Constitutiei Romaniei.

"Vizavi de legea statutului minoritatilor, lucrurile stau foarte clar si PD a avut o pozitie consecventa de la inceput. Pozitia PD a fost de a respecta acest cadru (al Comisiei de la Venetia, n.r.) (...) evident insa, neputand sa depasim prevederile Constitutiei Romaniei", a insistat Frunzaverde. Intrebat daca s-a facut o intelegere ca UDMR sa sustina afilierea PD la PPE, in schimbul adoptarii statutului minoritatilor, Frunzaverde a raspuns ca nu s-a pus problema ca UDMR sa conditioneze sustinerea aderarii PD la PPE.

De cealalta parte, secretarul Camerei, pesedistul Valeriu Zgonea, a precizat dupa sedinta Biroului ca deputatii PSD din comisii nu vor reveni la comisiile in care se discuta statutul minoritatilor pana cand grupul parlamentar al Uniunii nu-si va exprima pozitia in legatura cu declaratiile facute de liderul Uniunii, Marko Bela, privind autonomia teritoriala.

Traseul Statutului

Statutul minoritatilor nationale este blocat in parlament de mai mult de un an de zile. Proiectul nu a reusit sa treaca de Senat, unde, dupa luni de dezbateri in comisii, a fost respins la sfarsitul lunii octombrie 2005. Ajuns la Camera Deputatilor, proiectul a inceput sa fie contestat tot mai vehement, PD devenind principalul contestatar al legii initiate de UDMR. Legea statutului minoritatilor nationale se afla la comisiile Camerei Deputatilor din luna februarie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.