Ne-am obisnuit sa consideram ca politicienii romani sunt niste strategi innascuti, care pun la cale lovituri politice complicate, care pot gandi mutari neasteptate cu efecte calculate pe cel putin cateva luni. Este o greseala. E adevarat, o eroare scuzabila, pentru ca principalul nostru referential, presa, se intrece in a ne prezenta o clasa politica de strategi, in frunte cu Traian Basescu.

Deci, nu este de mirare ca lansarea platformei liberal-democrate a lui Theodor Stolojan si Valeriu Stoica a generat un puseu mediatic de analize strategice si de scenarii indraznete.

Majoritatea acestora au glosat pe ideea ca asistam la un prim pas in dezmembrarea Aliantei DA si refacerea ei sub acelasi standard, dar cu alte partide. Toate bune si frumoase, pana la primele sondaje - CURS si Gallup - care au prezentat o situatie electorala neasteptata. Pe langa un procent consistent luat de un potential Partid Liberal Democrat de la liberali, aceste sondaje au aratat ca un procent semnificativ este luat si de la democrati. Intuitiv, acest lucru este usor de explicat. O parte din votantii lui Theodor Stolojan sunt votanti traditionali de stanga, care il sustin pe acesta de cand fostul lider liberal era in tabara lui Ion Iliescu pentru prezidentialele din 1996.

Sunt deci fosti votanti ai PSD, care dezamagiti de acest partid, au migrat treptat spre PD. Rezultatul? Reconfigurarea Aliantei DA, printr-o intelegere/fuziune dintre Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Theodor Stolojan si Partidul Democrat, va strange un electorat mult sub nivelul actualei Aliante. Practic, vom avea votantii democrati ai PLD, care se reintorc la Alianta, plus un procent de maxim 5% dintre votantii PNL, deci, undeva in jurul a 30-35%. Or, un astfel de procent este mult prea mic pentru a asigura exercitarea puterii fara a apela din nou la o solutie "imorala".

Ne punem firesc intrebarea: de ce Traian Basescu a sprijinit o dizidenta care loveste si in democrati si care nu ii slujeste interesele pe termen lung? Tocmai pentru ca Traian Basescu nu gandeste strategic si nici pe termen lung!

Sa ne amintim cateva momente politice cheie din ultimii doi ani. Majoritatea ofensivelor presedintelui, fie ca au urmarit eliminarea lui Calin Popescu Tariceanu, fie ca au urmarit axa Bucuresti-Washington-Londra, fie ca au vizat impunerea Marii Negre ca un spatiu geostrategic vital, au fost, pe termen lung, niste esecuri.

Premierul Calin Popescu Tariceanu este inca la Palatul Victoria si pare ca va ramane acolo pana la finalul lui 2008, Marea Britanie a fost prima tara europeana care a anuntat restrictii severe pentru forta de munca din Romania, despre Marea Neagra nu se mai aude aproape nimic din punct de vedere diplomatic.

Sunt numai trei exemple dintr-o lista lunga care ar putea continua intr-un articol separat dedicat numai acestui subiect.

Ultimul caz din aceasta lista lunga este platforma lansata de Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Desigur, pe termen scurt, platforma va genera o presiune consistenta politica si mediatica asupra PNL. Este si socoteala lui Traian Basescu, care spera ca liberalii isi vor pierde calmul si vor risca atacand la baioneta, fie gruparea Stolojan-Stoica, fie PD. Mai mult, presedintele spera ca Theodor Stolojan le va fura niste voturi liberalilor. Politician care se bazeaza pe instinct, Traian Basescu a judecat in graba si a actionat la fel.

Ambele presupuneri sunt, la prima vedere, de bun-simt. Strategic insa ele sunt complet eronate. Liberalii par sa fi inteles ca raspunsul corect este sa-i ignore pe disidenti, respectiv, sa militeze pentru strangerea relatiilor cu PD.

Deci sa refuze lupta. Fara adversar, gruparii Stoica-Stolojan ii va fi greu sa capete vizibilitatea necesara dezbinarii si fragmentarii electoratului PNL. In 2008 (partial si in 2007, la alegerile pentru Parlamentul European), democratii se vor trezi in fata a trei variante: sa rupa Alianta si sa o refaca printr-o intelegere politica cu Theodor Stolojan, obtinand mai putine voturi decat in vechea formula, sa continue cu PNL-ul condus de Calin Popescu Tariceanu (ceea ce pentru Traian Basescu ar reprezenta un mare ghimpe in coaste) sau sa candideze separat, obtinand insa astfel mai putine voturi decat in cazul in care Theodor Stolojan nu si-ar fi facut partid. In zilele acestea apare un nod gordian pentru presedinte si partidul sau.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.