Politica actuala urmareste realizarea, in Romania, a unui sistem "mai autoritar al puterii", prin reforma constitutionala si prin "pulverizarea" partidelor importante, a declarat senatorul Radu Campeanu, cu prilejul seminarului "8 noiembrie 1945 - 8 noiembrie 2006, arc peste timp", organizat de Clubul Studentesc Liberal din sectorul 3. Radu Campeanu considera ca reforma constitutionala, prin proiectul de modificare a legii referendumului, urmareste sporirea drepturilor si atributiilor presedintelui tarii. De asemenea, senatorul liberal este de parere ca se doreste pulverizarea partidelor politice care au autoritate.

"Au reusit sa disperseze PSD si nu cred ca Geoana poate reface armonizarea in partid, iar fuziunea dintre PNL si PD a insemnat, de fapt, absorbtia PNL de catre PD", a afirmat Campeanu. El a reiterat faptul ca, prin actiunea lui Theodor Stolojan, se incearca subminarea PNL. Referitor la tematica seminarului, senatorul liberal a spus ca manifestul studentilor din 1945 a fost cea mai mare demonstratie anticomunista din acea perioada.

"Eram entuziasti si idealisti. As vrea sa se revina la acest soi de idealism, pentru ca lucrurile care se intampla in politica actuala se vad numai sub aspectul interesului", a precizat fostul lider al studentilor liberali din Romania. Potrivit lui Radu Campeanu, aproximativ 1.200 de tineri s-au strans, pe 8 noiembrie 1945, la sediul PNL, de unde au pornit spre Palatul Regal. Studentii scandau "Libertate!" si "Jos guvernul Groza!", iar soldatii, in loc sa fie impotriva lor, i-au aparat.

Tinerilor li s-au alaturat si mii de oameni obisnuiti. In Piata Palatului, manifestantii au dansat hore, iar Radu Campeanu, unul dintre organizatorii demonstratiei, a tinut o serie de discursuri. Asupra tinerilor s-au tras focuri de arma din sediul Ministerului de Interne. "Noi am stiut atunci ca au fost opt raniti si un mort, dar rezultatele au fost mult mai grave", a spus Campeanu. El a povestit ca actiunea a urmat in Capitala neorganizat si, din cauza arestarilor in masa, a trebuit sa se ascunda la Breaza aproape doua luni. In amintirea evenimentelor de acum 61 de ani, studentii liberali din Bucuresti doresc ca, pe 8 noiembrie, sa reia marsul din trecut, refacand traseul strabatut de tineri in 1945.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.