Dupa o perioada de amorteala, principalul partid de opozitie, PSD, a iesit ieri cu o cerere concreta catre guvern: renegocierea cu oficialii europeni a portofoliului pentru comisarul european desemnat de Romania sau renuntarea de catre Leonard Orban la fotoliul pentru care a fost nominalizat.

Multilingvismul este un domeniu "subtire", "o umilinta"

Dupa o perioada de amorteala, principalul partid de opozitie, PSD, a iesit ieri cu o cerere concreta catre guvern: renegocierea cu oficialii europeni a portofoliului pentru comisarul european desemnat de Romania sau renuntarea de catre Leonard Orban la fotoliul pentru care a fost nominalizat. Si aceasta deoarece PSD considera ca portofoliul multilingvismului de care se va ocupa Leonard Orban este unul "subtire", o adevarata "umilinta" pentru Romania.

Drept urmare, PSD a cerut consultari urgente intre partidele politice pe aceasta tema. Prima reactie a reprezentantilor partidelor din coalitia de guvernare la cererea PSD a fost ca "nu se poate". Partidele de la guvernare nu sunt satisfacute de portofoliul multilingvismului, care a fost acordat Romaniei, dar se multumesc cu ce s-a obtinut. Portofoliul multilingvismului, acordat lui Leonard Orban, va cuprinde traducerile, interpretarea si oficiul pentru publicatii oficiale al Uniunii Europene. Este un domeniu care nu permite foarte multa vizibilitate, fiind constituit prin impartirea portofoliului comisarului pentru educatie, formatie, cultura si multilingvism, detinut de Jan Figel, din Slovacia.

Senatorul PSD Cristian Diaconescu a calificat ieri portofoliul multilingvismului detinut de Romania drept unul "subtire in relatia politica din cadrul Comisiei Europene".

Fost secretar de stat in Ministerul de Externe si fost ministru al justitiei, senatorul PSD a explicat ca tocmai din cauza ca acest portofoliu a fost creat "artificial" pentru a da ceva si Romaniei, exista riscul ca in 2009, cand Comisia Europeana se va reorganiza, acest post sa dispara, iar Romania sa ramana fara nimic. Senatorul Cristian Diaconescu a apreciat ca portofoliul in Comisia Europeana atribuit Romaniei prin intermediul comisarului european desemnat, Leonard Orban, nu este in concordanta cu ponderea pe care Romania o are in Europa, adica de a saptea tara ca marime."Pe baza acestui mandat, Romania nu isi ocupa locul pe care il merita in structurile europene, iar in al doilea rand, avand in vedere ca mandatul este subtire in relatia politica din cadrul Comisiei Europene, exista posibilitatea ca acest portofoliu sa fie pierdut", a spus el.

Ori schimbarea portofoliului comisarului, ori demisia lui Orban

Drept urmare, Cristian Diaconescu a declarat ca PSD doreste schimbarea portofoliului cu unul mult mai consistent. In cazul in care acest lucru nu se va putea realiza in urma negocierilor dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, senatorul PSD considera ca Leonard Orban va trebui sa-si dea demisia.

Diaconescu a explicat ca demisia lui Orban este necesara intr-o asemenea situatie deoarece profilul politic al candidatului Romaniei nu permite un post mai complex, cum ar fi cel al migratiei, portofoliu care se discutase anterior nominalizarii lui Orban. "A doua propunere romaneasca, un tehnician, nu asigura profilul politic care sa asigure asteptarile pentru portofoliul privind migratia", a declarat senatorul Diaconescu, precizand ca portofoliul pentru multilingvism a fost creat, "artificial", in 2004. "Pentru a putea sa rediscutam atat in plan intern, cat si in plan international, putem face, pe de o parte, numirea unei persoane cu o forta politica superioara in plan intern, iar pe de alta parte, acceptarea in plan international a unui mandat mult mai serios si mai extins", a conchis senatorul PSD.

Initial, aveam portofoliul migratiei

Senatorul PSD Cristian Diaconescu a declarat ca, in urma cu doar zece zile, in cadrul discutiilor din interiorul Comisiei Europene, oficialii europeni aveau in vedere atribuirea unui alt portofoliu Romaniei in Executivul european, el precizand ca ar fi fost vorba despre domeniul migratiei. Conform senatorului PSD, mandatul atribuit la acceptarea lui Leonard Orban in postul de comisar desemnat, adica cel al multilingvismul, a fost discutat de oficialii europeni si cu autoritatile de la Bucuresti si acceptat inclusiv de premierul Calin Popescu Tariceanu.

"Discutiile in legatura cu Romania erau legate de incredintarea unui mandat in problema migratiei, a existat o decizie la nivel informal in ce priveste separarea portofoliului justitiei de migratie, o tema de foarte mare interes fiind, pentru Comisia Europeana, aplicarea politicilor publice in gestionarea fenomenului migratiei. S-a renuntat insa la aceasta varianta si credem ca o influenta destul de mare a avut-o faptul ca a doua propunere romaneasca pentru functia de comisar a fost legata de un tehnician, cu o experienta institutionala foarte mare, dar fara un profil politic cu greutate", a explicat Diaconescu.

Socialistii europeni, in asteptare

Senatorul PSD a recunoscut ca actuala conducere a PSD a discutat deja cu grupul socialistilor europeni din Parlamentul European, in speranta extinderii mandatului. Sansele de a se intampla ceva concret sunt, insa, mici, dupa cum a precizat senatorul PSD. El a declarat ca socialistii europeni nu au exprimat o preferinta pentru postul de comisar european din partea Romaniei, dar nici nu si-au manifestat dezacordul fata de Orban, asa cum s-a intamplat in cazul precedent. "Aceasta candidatura este considerata ca atare. Sa vedem in parlament cum vor sta lucrurile", a spus Diaconescu.

Pentru ca postul detinut de Romania sa nu dispara, senatorul PSD a explicat ca "toate partidele care au influenta in familiile europene ar trebui sa incerce sa-si exercite aceasta influenta, pentru ca in discutie, fata de Romania, in urma cu zece zile era un alt portofoliu, mult mai important pentru Romania si pentru UE".

Coalitia se multumeste cu ce s-a obtinut

Contactati telefonic, reprezentantii partidelor din coalitia guvernamentala nu sustin demersul PSD, ci se multumesc cu ceea ce s-a obtinut, pe principiul conform caruia "ce e-n mana nu-i minciuna".

Nicolae-Vlad Popa (PNL): Europenii nu se joaca de-a negocierile

"Nu poate fi considerat un portofoliu care sa ne multumeasca, de vreme ce suntem a saptea tara din Europa ca teritoriu, dar, si aici este un mare , sa ne gandim la situatia in care ne aflam, creata tot de noi in 2004, cand nu am fost pregatiti sa aderam cu grupul celor 10 la UE. Atunci s-au impartit portofoliile si nu putem lua domeniul pe care deja lucreaza cineva de doi ani.

Nu putem avea pretentia sa primim ceva de la finante sau transporturi.

Tehnic, acest domeniu ar putea deveni important pentru ca problema multilingvismului este vitala pentru viitorul UE. Una din problemele PE este ca fiecare are limba lui si pe aceea o foloseste, si daca Orban va gasi o cale prin care sa rezolve acest lucru, va fi foarte bine. Acest domeniu este esential pentru ca asigura sau nu o unitate mai mare sau mai mica a UE.

Acest portofoliu nu poate fi schimbat, pentru ca europenii sunt oameni seriosi, daca Barroso a facut nominalizarea, el ce anunta aia face, ei nu se joaca de-a negocierile. Si-asa a fost dificil sa se rupa din trei directii pentru a crea acest protofoliu. Puteam sa avem chiar si un comisar fara portofoliu"

Gyorgy Frunda (UDMR): Decizia nu poate fi intoarsa

"Dupa parerea mea nu este de competenta guvernului sa ceara acest lucru, pentru ca astfel va dati seama ca niciodata nu s-ar atribui aceste portofolii, fiecare guvern venind cu pretentii.
Eu cred ca portofoliul acesta chiar este important pentru ca problemele culturii si lingvisticii vor avea o importanta mare. Asta pentru ca nu mai sunt limbi diplomatice la Bruxelles, fiecare vorbeste pe limba lui. Este mult de facut pe acest domeniu. Nu am vazut inca englezi care sa vorbeasca in maghiara sau in romana. Oricum, important este ca Romania are acolo un comisar."

Silvia Ciornei (PC): Poate doar grupurile parlamentare europene sa faca ceva

"Stabilirea acestui portofoliu se face prin discutii intre premier si presedintele Comisiei Europene, asa se face in mod firesc. Probabil ca natura portofoliului va fi dezbatut si in PE, pentru ca intr-adevar, din aceasta pozitie se poate face foarte greu remarcarea Romaniei.

Este un domeniu in care institutiile europene nu prea pot legifera, este un domeniu ingust, dar asta nu se poate discuta decat intre premier si domnul Barroso. Nu stiu ce se mai poate face in acest moment, poate doar grupurile parlamentare europene sa incerce ceva. Mie, cel putin, nu mi-e foarte clar ce trebuie sa faca comisarul nostru cu acest portofoliu si cred ca nici o tara nu ar multumita cu aceasta atribuire".

Monica Iacob Ridzi (PD): Nu stiu daca procedural se mai poate face ceva

"Este un portofoliu interesant. Probabil ca ne-a fost atribuit corespunzator cu pregatirea domnului Orban. Dupa discutia dansului cu Barroso, ma gandesc ca au cazut de acord pe acest domeniu. Pentru noi este interesant, dar se putea si mai bine.

Nu stiu daca procedural se mai poate schimba ceva, noi venim la jumatatea mandatului, ar fi o posibilitate, de exemplu, sa se rupa din alt portofoliu un subdomeniu. Ideea este ca aceste portofolii s-au impartit in 2004 si se vor reimparti in 2009. Sper totusi ca nu vom ramane cu acest portofoliu. Depinde de felul in care comisarul nostru va gestiona domeniul care ne-a fost atribuit".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.