Preocupate in fiecare zi de "perspectivele ascunse" ale ciocnirii dintre "cele doua palate", partidele se pare ca au uitat complet de intrecerea pentru fotoliul de administrator al celui mai mare oras din tara.

In timp, se construiesc avid scenarii pentru votul natiunii si nimeni nu pare preocupat de votul bucurestenilor, cei care au hotarat ultima data culoarea invingatorilor "de la centru".

Competitia pentru cea mai importanta primarie din tara, a doua functie publica dupa presedinte, ca vot direct, este un peisaj arid. Nici o oferta spectaculoasa, nici un pretendent important, nici o modificare. Desi intotdeauna sunt posibile inscrieri spectaculoase in cursa "pe ultima suta", candidaturile "normale" trebuie deja sa se contureze, cel putin pana la inceputul anului viitor.

In acest moment, in ceea ce-i priveste pe cei doi competitori de anvergura - PSD-ul si Alianta - variantele sunt previzibile. Pe de o parte Adriean Videanu, de cealalta parte Marian Vanghelie.

Ca a doua voce importanta din organizatia PSD Bucuresti, Marian Vanghelie beneficiaza, in acest moment, de un plus de legitimitate pentru a prezenta argumentele social-democratilor pentru primaria Capitalei. Daca, insa, nu va reusi o serioasa reajustare de imagine, care sa estompeze stridentele care l-au consacrat si sa le puna de acord cu noua pozitie politica si eventual cu o viziune mai ampla a PSD pentru locuitorii Capitalei, Vanghelie ramane doar o reeditare a unui esec. Trebuie adaugat ca o astfel de schimbare se construieste in timp, cu migala, si "exact timp" (pentru a parafraza echilibristica lingvistica a personajului), ceea ce nu prea mai are primarul sectorului 5.

In ceea ce-l priveste pe Adriean Videanu, acesta pare candidatul cu cele mai mari sanse, din doua motive.

Pentru ca are, in acest moment, posibilitatea de a "face ceva" (este destul de putin probabil ca primarul general sa nu finalizeze cel putin un proiect, din multele pe care le-a promovat fervent). Plecand de aici, este usor de intuit ca un reper strategic de campanie al primarului general va fi deplasarea accentului dezbaterii electorale catre prezentarea realizarilor, a proiectelor.

Pentru ca-l "mosteneste" pe Traian Basescu. Actualul presedinte este, inca, un referential solid pentru locuitorii Capitalei, in ceea ce priveste primarul ideal, si este de asteptat ca actualul presedinte va "garanta" din nou pentru Videanu.

Pe fondul unei rupturi in Alianta, liberalii vor avea nevoie "ca de aer" de un candidat "locomotiva" la primaria generala. Dar, dificultatile PNL sunt evidente.

Varianta cea mai probabila, Ludovic Orban, nu are in acest moment resursele de credibilitate pe care le are primarul general. Seful PNL Bucuresti are un discurs administrativ fara substanta si este o personalitate conflictuala care, intr-o discutie pe coordonate consensuale, nu are ce sa ofere.

O alta posibilitate poate fi Andrei Chiliman. Primarul sectorului 1 a iesit "intarit" din conflictul pe care l-a stimulat cu primarul general pe tema teraselor din Herestrau si poate face si dovada performantelor sale administrative. Testul cel mai important pe care trebuie sa-l treaca insa Andrei Chiliman este adaptarea la rolul de imagine, pe care-l presupune pozitia de primar general, iar verdictul este pus de alegatori pe baza unor aprecieri subiective pe care este posibil ca edilul sa nu le genereze (carisma, capacitatea de comunicare etc). Evolutia primarului sectorului 1 ramane de urmarit.

Decizia liberalilor ar trebui sa fie insa una strategica, sa "rupa gura targului", mai ales in conditiile in care PNL se erodeaza (la guvernare) si este erodat (de "gingasiile prezidentiale"). Candidatura ar trebui, deci, sa fie una "tare": credibila si socanta in acelasi timp. Cel putin o resursa exista. Dar va avea, oare, Crin Antonescu vointa, curajul si, de ce nu, virilitatea politica pentru a repeta (in PNL) traseul lui Basescu din 2000-2001?

Trebuie semnalat ca la nivelul competitiei politice din Capitala lipseste inca un actor important: societatea civila.

Organizatiile civile implicate in administratia Capitalei sunt apatice, lipsite de notorietate si nu au posibilitatea de influenta jocul politic. Aparitia unui astfel de actor, critic impartial, credibil poate impune o modificare de anvergura a modului in care se configureaza optiunea electorala a bucurestenilor.

Deocamdata, se pare ca lupta pentru primaria Capitalei reproduce clivajele de la nivelul alegerilor generale. Disputa politica dintre Putere si Opozitie influenteaza direct optiunea de vot. Aceasta situatie se poate schimba daca bucurestenilor li se ofera varianta unui "tehnocrat", independent, apolitic, care dovedeste ca stapaneste "intimitatile" mecanismului administrativ si ofera solutii alternative credibile.

Deocamdata, Adriean Videanu pare destinat sa intre in finala mare, in competitia pentru primaria Bucurestiului. Nu trebuie uitat ca politica e insa taramul pe care totu-i posibil... Mai ales o candidatura potrivita, la momentul potrivit. Angelin Ioan


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.