In contextul in care, dupa intrarea in UE, in politica romaneasca “se va opera cu jucatori autentici”, senatorul Ioan Talpes considera oportuna aparitia unei formatiuni moderne, de orientare populara si viziune crestin-democrata, racordata la cel mai puternic curent politic european.

De aceea, Ioan Talpes si-a continuat la sfarsitul de saptamanii trecute turneul de promovare a valorilor Uniunii Populare Social Crestine (UPSC), al carei initiator este si pe care spera sa o inscrie in registrul partidelor la sfarsitul lunii. Deja, au fost infiintate grupuri de initiativa pentru constituirea UPSC in 40 de judete - numai in acest week-end fiind alcatuite si la Buzau, Galati si Botosani iar numarul semnaturilor stranse pentru sustinerea UPSC, conform legii, depaseste de vreo zece ori baremul necesar.

Ioan Talpes a anuntat ca, pe 22 octombrie, la Bucuresti, va fi organizata o adunare generala a Uniunii, unde vor fi cunoscuti si alti politicieni care au decis sa intre in randurile noii formatiuni. Aceasta ar urma, potrivit initiatorului, sa obtina la viitoarele alegeri parlamentare 10% din voturi, datorita si "neincrederii populatiei in clasa politica actuala". Talpes a mai subliniat ca UPSC nu va avea adversari politici, ci concurenti, si ca usile partidului sunt deschise catre toti cei care respecta legile tarii si statutul Uniunii si care au credinta si o conduita morala ireprosabila.

De altfel, grupurile de initiativa ale UPSC au respins pana acum cateva mii de amatori de inscriere, care tineau mortis sa obtina functii imediat. "Eu pot sa ma uit in ochii tuturor, dar nu toata lumea se poate uita in ochii mei", a spus Ioan Talpes, promitand ca va publica, in trei volume, toate materialele aparute de-a lungul vremii in presa referitor la persoana sa. Senatorul intentioneaza sa distribuie volumele gratuit, astfel incat toata lumea sa se convinga ca atacurile care l-au vizat au fost comandate. Talpes a reafirmat ca nu a facut politie politica, aratand ca, in caz contrar, declaratiile date pe proprie raspundere, ca senator si fost consilier prezidential, cum ca n-a colaborat cu Securitatea, ar fi fost false, fapta sanctionata penal.

Si cum a avertizat, inca de la inceputul verii, asupra ilegalitatii unor prevederi din proiectul de Statut al minoritatilor nationale, promovat de UDMR in dispretul Constitutiei si al normelor europene in materie, senatorul Talpes a aratat ca s-a ajuns la escaladarea pretentiilor privind autonomia Tinutului Secuiesc din cauza partidelor care se afla la guvernare. Fostul sef al SIE a precizat ca guvernantii au gresit profund asumandu-si proiectul de Statut, in care se spune ca "minoritatile sunt parti constitutive ale statului roman", ceea ce, in opinia sa, reprezinta "o blasfemie".

"Tocmai aceasta situatie m-a obligat sa lansez aceasta initiativa, sa constituie acest partid", a explicat Ioan Talpes, adaugand ca este inadmisibil ca partidele de dreapta sa-si asume un document care, prezentat in afara tarii, a starnit "reactii foarte serioase din partea unor oameni majori ai politicii europene". Potrivit lui Talpes, nici infiintarea Tinutului Secuiesc nu este realizabila, deoarece "nici Europa nu doreste acest lucru".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.