Miercuri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, presedintele Traian Basescu s-a declarat din nou un adept al parteneriatului cu Marea Britanie si SUA, singurele care ar putea asigura securitatea nationala a Romaniei, in eventualitatea izbucnirii unui conflict la granitele Romaniei.

"Romania mai are probleme de securitate nationala, (...) si trebuie sa gasim solutii si aliante care sa garanteze Romaniei ca nu poate fi pusa in pericol", a precizat presedintele, nominalizand foarte exact conflictul transnistrean, care ar putea deveni "exploziv". Din capul locului trebuie spus ca declamarea pericolului in care ar fi Romania din cauza Transnistriei este putin inspirata pentru o tara pe cale sa adere la UE. Conflicte au mai fost acolo fara ca Romania sa intre in razboi. Apoi, singura organizatie care poate asigura securitatea Romaniei in baza unui tratat ferm este NATO! Romania nu are tratate bilaterale de aparare cu SUA si Marea Britanie.

Presedintele Basescu a mai precizat si ca nu este vorba despre intarirea securitatii nationale prin dislocarea unor efective americane pe teritoriul Romaniei, ci despre baze americane in structura NATO. Exista insa aici o diferenta pe care domnul presedinte se pare ca nu o sesizeaza: bazele militare de pe teritoriul unui stat membru NATO sunt baze NATO, insa in privinta bazelor ce vor fi infiintate in Dobrogea, este vorba de baze americane. A spus-o de altfel chiar comandantul suprem al fortelor aliate din Europa, generalul James Jones, care a promis, in vizita de la Bucuresti din luna ianuarie ca "va prezenta in fata Congresului Statelor Unite conceptul de transformare a fortelor americane in Europa".

Atat timp cat respectivele misiuni vor avea un comandant din armata americana si logistica americana, nu pot fi confundate cu niste misiuni care evolueaza sub stindardul Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic. Domnul Basescu repeta deci declaratia pe care a facut-o la Moscova, in timpul intrevederii cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Atunci, presedintele Romaniei l-a asigurat pe Vladimir Putin ca amplasarea bazelor NATO pe teritoriul Romaniei nu reprezinta un gest de ostilitate fata de Federatia Rusa, lasandu-l perplex pe presedintele rus, care nu detinea informatii despre o asemenea initiativa. Implicatiile unei prezente americane in Dobrogea si mai ales in Marea Neagra sunt imense pentru Rusia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.