Presedintele PSD ii va chema pe delegati doar pentru a valida modificarile de Statut

Biroul Permanent al PSD a validat decizia luata sambata, pentru convocarea unui Congres Extraordinar al PSD pe data de 9 decembrie. Geoana satisface o doleanta mai veche a unor contestatari ai sai, dar in conditiile dorite de el.

Astfel ca reuniunea pesedistilor nu va fi o ocazie de inlaturare a conducerii actuale, ci, mai degraba, o reconfirmare a ei.

Asta pentru ca nu vor fi organizate alegeri pentru functiile de conducere, ci vor fi supuse aprobarii modificarile preconizate pentru Statut. Alegerile vor constitui scopul Congresului ordinar care ar trebui sa se desfasoare cel mai tarziu in aprilie 2007.

Schimbari favorabile actualei conduceri

Mircea Geoana a infirmat speculatiile conform carora isi va depune mandatul pentru a primi un vot de incredere care sa-i lungeasca mandatul cu inca doi ani, catalogandu-le drept "intoxicari".

Chiar daca Geoana nu va recurge la acest subterfugiu, convocarea unui Congres fara ca acesta sa aleaga o noua conducere va reprezenta oricum un vot moral de incredere fata de liderul actual. Mai ales daca delegatii vor valida preconizatele imbunatatiri aduse Statutului.

Cea mai importanta este, de departe, prelungirea mandatului conducerilor teritoriale si nationale de la doi la patru ani. Presedintele PSD a dat asigurari ca aceasta prevedere se va aplica incepand cu Congresul ordinar din 2009.

O alta prevedere despre care se discuta la nivelul conducerii este aceea ca alegerea presedintelui partidului sa se faca pe baza de motiune: fiecare candidat prezinta un program politic si echipa cu care vrea sa-l duca la indeplinire.

Cel care castiga isi va desemna oamenii in functiile de conducere, iar cei care se afla pe listele pierzatoare nu vor primi nimic. Ideea e sustinuta de Geoana si de grupul de la Cluj, dar neagreata de celelalte grupari din PSD, care se tem ca se incearca eliminarea de la varful partidului a tuturor disidentelor.

Daca modificarile vor fi validate de Congres, pozitia lui Geoana se va intari considerabil, iar nemultumitii vor trebui sa se supuna. Oricum schimbarea Statutului va trebui dezbatuta in partid pana pe 3 noiembrie, data cand este programat Consiliul National care urmeaza sa dea un aviz preliminar.

Decizii riscante

Ramane neelucidata problema datelor de organizare ale celor doua Congrese. Cel extraordinar va avea loc la un interval de numai doua zile dupa Congresul Partidului Socialistilor Europeni, la care Mircea Geoana a confirmat participarea impreuna cu o delegatie consistenta, deoarece PSD are multe voturi in acest organism.
Problema Congresului ordinar este inca si mai spinoasa. Sunt sanse mari ca in aprilie sa se organizeze alegeri pentru Parlamentul European, perioada in care lucrurile in partid ar trebui sa fie deja limpezite. De altfel, chiar Geoana a admis ca iarna nu se pot face alegeri, iar perioada cea mai buna ar fi primavara sau inceputul verii lui 2007.

La asta se adauga riscul declansarii unor anticipate, care ar pune PSD intr-o situatie si mai delicata. Deja presedintele Geoana pare a fi lasat-o mai moale cu dorinta sa afisata pentru convocarea unor alegeri inainte de termen. El a declarat ieri ca Uniunea Europeana nu agreeaza organizarea simultana a alegerilor europarlamentare cu alegeri nationale sau cu vreun plebiscit deoarece oficialii europeni doresc ca agenda europeana sa nu fie eclipsata de dezbateri colaterale.

Daca acest argument nu-i va convinge pe cei de la putere, alegerile nationale ar risca sa prinda PSD in plin proces de reorganizare. Tocmai datorita acestor pericole au aparut discutiile privind intentia lui Geoana de a fi reconfirmat pentru un nou mandat inca de la Congresul extraordinar.

Liderul social-democrat sustine totusi ca reuniunea din decembrie va fi doar "un dispozitiv de lupta impotriva puterii portocalii" prin imbunatatirea unui Statut pe care il socoteste drept "confuz si insuficient de eficace pentru un partid de opozitie".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.