Presedintele Traian Basescu a infirmat speculatiile dupa care ar sustine pentru postul de comisar european un candidat provenit din afara coalitiei de guvernamant. Basescu a afirmat ca viitorul comisar roman ar trebui desemnat de catre Alianta PNL-PD.
El a spus ca nu este exclusa varianta inaintarii a doua propuneri catre Durao Barroso - una din partea liberalilor, una din partea democratilor - din care presedintele Comisiei Europene va trebui sa aleaga o singura persoana.

Partidele din Alianta au reactionat diferit la declaratia prezidentiala. Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat ca varianta dublei sau triplei nominalizari este improbabila. "Romania are la fel de multa suveranitate si demnitate ca toate tarile membre. Asa cum fiecare tara membra a UE a propus, prin Guvernul sau, un candidat, asa va face probabil si Romania", a spus Olteanu. Declaratia este o avertizare voalata la adresa altor doritori ca premierul va fi cel care ii va prezenta lui Barroso o candidatura, pozitie care asaza PNL in avantaj fata de ceilalti competitori.

In schimb, democratii au primit declaratia lui Basescu cu satisfactie, in urma infirmarii sprijinului prezidential pentru Vasile Puscas sau Petre Roman.

"Faptul ca presedintele Traian Basescu sustine ca trebuie sa fie un comisar european de la PNL-PD nu este de mirare, in actuala conjunctura, in care eforturile de integrare au fost finalizate de Alianta care conduce guvernarea", a declarat Cristian Radulescu, liderul de grup al deputatilor PD. Mai mult, pedistii spera ca doua nominalizari le maresc sansele de a-si adjudeca postul de la Bruxelles.
Radulescu sustine ca subiectul nu s-a discutat in Alianta si ca ar fi de preferat un candidat comun. In cazul unui dezacord, democratul a inventat o procedura care muta decizia de la primul-ministru la Alianta. "In cazul in care nu va exista o candidatura unica agreata de toate fortele politice din Romania pentru ocuparea functiei de comisar european, atunci se avanseaza o lista de trei propuneri, din care Comisia Europeana alege", a afirmat Radulescu.
UDMR nu renunta la candidatura lui Frunda desi nu-si face sperante privind sansele acestuia. Kelemen Hunor da vina pe mentalitatea medievala a clasei politice.

"Deocamdata, in Romania, mentalitatea clasei politice este undeva in Evul Mediu si un om politic maghiar nu va fi acceptat", a spus Hunor. "Pana la urma, eu as fi de acord si cu un Adrian Severin sau cu un politician care nu face neaparat parte din actuala coalitie, daca sunt convins ca el este capabil, dar Romania nu este nici o tara normala si nici o tara europeana", a conchis deputatul UDMR. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a inventat si el un argument pentru ca functia sa revina PSD: "In conditiile in care Bulgaria va desemna o comisara care face parte din familia populara, deci din grupul de dreapta, credem ca, pentru echilibrul politic din Comisia Europeana, un reprezentant al stangii europene, al stangii romanesti, deci al PSD, ar putea sa reprezinte un element de interes pentru decidentii de la Bruxelles".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.