Fostul director al SRI, Virgil Magureanu, a acordat ieri un interviu agentiei Amos News, din care va prezentam fragmente, in care afirma, intre altele, ca schimbarile de putere din Romania au fost influentate de decizii externe, inclusiv ultimul scrutin, cel din 2004, incadrindu-se in aceasta categorie.(...) Virgil Magureanu: Ne aflam sub supraveghere - am putea spune - internationala! Asa cum unele faze din asa-zisa campanie anticoruptie au intrat demult in atentia unor organisme internationale care au inceput sa adune date despre persoane si grupari din Romania chiar mai la obiect si chiar mai profunde decit ne-am putea inchipui acum. Amos News: Aveti informatii in acest sens?

V. M.: Desigur. Pai, de citiva ani incoace prestatiile unui ambasador cum a fost domnul Guest, ambasadorul SUA pina acum citiva ani, si ale altora de acest gen care au luat aceeasi atitudine, lasa fara echivoc impresia ca s-au strins suficiente date si se cunosc dinauntrul lucrurilor anumite aspecte care sint incompatibile cu exercitarea corecta a puterii.
Amos News: Dumneavoastra spuneti ca domnul Guest nu vorbea din ce afla din ziarele romanesti. Avea alte surse de informatii?

V. M.: Acolo lucrurile s-au petrecut de aceasta maniera. Nu numai ca nu vorbea in baza ziarelor din Romania, dar el a primit instructiuni in baza unor informatii deja strinse de la centrele de putere de peste Ocean si i s-a cerut imperativ sa intervina si sa faca publice anumite aspecte.

A.N.: Chestiunile acestea nu l-au facut foarte simpatic puterii de atunci.

V. M.: Eu nu stiu, pentru ca nu la asta ma refer, daca a fost simpatic sa nu, si nu cred ca asta va intereseaza nici pe dumneavoastra. Dar un singur lucru ne intereseaza pe amindoi. Strategia puterii, inclusiv schimbarile in balanta puterii din Romania, au fost influentate de asemenea atitudini si a nu vedea aceasta legatura, care este foarte serioasa si foarte grava, ar insemna sa dam dovada de miopie.

A.N.: Sa inteleg ca vreti sa spuneti ca toate aceste lucruri au avut un impact si asupra procesului electoral din 2004?

V. M.: Puteti intelege chiar si acest lucru, dupa cum putem intelege ca n-a existat nici o schimbare majora in Romania inclusiv in ce priveste intrarea Romaniei in NATO si calea aceasta atit de larg deschisa catre Uniunea Europeana, toate acestea includ si un aspect pe care nu-l mai putem neglija.

O monitorizare atenta din afara si, ca sa spunem asa, decizii importante luate din afara tarii in ce priveste schimbarea structurilor de putere din Romania. Nu ne-am fi putut astepta la altceva pentru ca daca judecam dupa evolutiile politice din Romania si dupa confruntarile dintre formatiunile de aici, Romania s-a dovedit in momentele cheie ale evolutiei sale electorale ca nu este in stare sa stapineasca singura, pina la capat, consecintele unui proces electoral sau altul. Si a trebuit ajutata si imi permit sa zic ca a si fost.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.