Deputatii Cristian Boureanu si Raluca Turcan au fost "expulzati" din partid, iar Aleodor Francu a plecat de bunavoie

Reuniunea de sambata a Delegatiei Permanente a PNL, tinuta la Cluj, a avut ca principal rezultat inca un pas facut in directia eliminarii din partid a opozantilor actualei conduceri. Avertismentele repetate catre Boureanu si Turcan s-au soldat pana la urma cu excluderea acestora. Votul a fost covarsitor impotriva lor: 53 de voturi pentru excluderea lui Turcan, fata de 9 impotriva, si 50 pentru a lui Boureanu.

"Un partid este un mecanism care functioneaza dupa regula majoritatii. Cei care incearca sa se ascunda in spatele libertatii de expresie intr-un partid, pentru a nu respecta deciziile acestuia gresesc fundamental", a justificat presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu, decizia conducerii.

Boureanu, suspendatul exclus

Boureanu a declarat ca excluderea sa este nestatutara, intrucat nu mai face parte din PNL, fiind deja suspendat. "Calin Popescu Tariceanu, finul sau, Bogdan Olteanu, si alti cativa politicieni anonimi din anturajul lor au deturnat voturile pe care cetatenii Romaniei le-au dat Aliantei la alegerile din 2004, incercand sa-i elimine pe toti aceia care beneficiaza de sustinerea populatiei si fara de care PNL nu s-ar fi aflat astazi la putere", a spus Boureanu. O reactie asemanatoare a avut-o si Raluca Turcan: "Din pacate, in acest moment, sunt practici antiliberale in PNL, care incurajeaza excluderile, iar acestea demonstreaza politica duplicitara si demagogica a celor din fruntea PNL. In opinia mea, este un comportament in avantajul unui grup restrans care isi promoveaza interesele, beneficiind de faptul ca PNL este la guvernare".

Ea a adaugat ca nu va contesta decizia la Curtea de Onoare si Arbitraj a PNL. Fostul presedinte al partidului, Valeriu Stoica, cel de care deocamdata Tariceanu si Orban nu au reusit sa scape, a adaugat ca tinerii exclusi sambata vor participa activ la elaborarea platformei liberale alternative, alaturi de el si de Stolojan.

Ca si in cazul Musca, au existat si victime colaterale. De data aceasta, este vorba de Aleodor Francu, fostul sef al Cancelariei primului-ministru, si deputatul Titu Gheorghiof.

Spre deosebire de Ioan Ghise, acestia s-au sacrificat de bunavoie pentru partid. Francu a demisionat din PNL din cauza angajamentului dat la Securitate.
"Am decis sa ma retrag. Nu vreau sa afectez imaginea partidului", a spus Francu, nu inainte de a-si clama nevinovatia afirmand ca angajamentul se referea doar la pastrarea confidentialitatii unor informatii de la locul de munca.

Tot din cauza unui angajament a trebuit sa demisioneze si Gheorghiof. Acesta nu a renuntat la calitatea de membru PNL, ci doar la aceea de membru al Biroului Permanent Central. Conform spuselor lui Varujan Vosganian, Gheorghiof a beneficiat de circumstante atenuante datorita trecutului sau de detinut politic.

Patriciu apara "egalitatea de sanse" a PSD

Desi a sponsorizat campania electorala a PSD, Dinu Patriciu s-a ales doar cu un avertisment public. "Comisia de Etica a PNL considera sponsorizarea campaniei electorale a unui partid politic aflat in competitie cu PNL ca fiind o incalcare a principiilor de morala politica prevazuta la punctul 6 din Codul Etic al PNL. Comisia recomanda Delegatiei Permanente acordarea unui avertisment public domnului Dinu Patriciu, urmand ca o eventuala noua incalcare a Codului Etic sa aiba drept consecinta aplicarea dupa caz a prevederilor art. 17 sau 19 din Statutul PNL", a declarat Vosganian, care a apreciat ca Patriciu este mai degraba "un caz de presa" decat unul pentru partid. Dinu Patriciu nu este multumit nici cu aceasta decizie.

El a trimis o scrisoare conducerii PNL in care isi sustine deplina nevinovatie. "Nu am nici o indoiala ca, in perioada urmatoare, se va dovedi netemeinicia acestora si voi fi absolvit de vina de a fi liberal". Patriciu este atat de liberal incat a justificat sponsorizarea PSD pe faptul ca "principiul sanselor egale, al indreptatirii tuturor de a se exprima in chestiuni ce privesc starea democratiei a orientat unele companii ale grupului Rompetrol in politicile lor de atribuire de sponsorizari. Acestea au vizat nu numai partide, dar, mai ales, proiecte ale societatii civile si ale comunitatilor locale. Este un mod de a arata ca este servit interesul public".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.