PRM a cerut desfiintarea Colegiului, PSD a acuzat lipsa de decenta si de bun-simt in comportamentul politic al unora dintre membrii acestei institutii, iar PC vrea ca numirea membrilor CNSAS sa nu mai fie pe criterii politice.

Lipsa de transparenta, scurgerea de informatii, implicarea politicului in deciziile Colegiului, transformarea "dosariadei" in lupta politica au fost cateva dintre reprosurile adresate Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Principalii contestatari au fost parlamentarii opozitiei, dar si cei ai PC. In timp ce UDMR a cerut eliminarea sintagmei de "politie politica", nici un reprezentant al Aliantei nu a luat cuvantul in plen, pe acest subiect. Dezbaterea din sedinta reunita a celor doua Camere a fost generata de prezentarea rapoartelor de activitate pe anii 2003 si 2004.

PRM: O institutie inutila

Senatorul Gheorghe Funar a propus desfiintarea Consiliului si publicarea, pe Internet, a dosarelor fostilor colaboratori ai Securitatii. La randul sau, deputatul PRM Daniela Buruiana a criticat legea Ticu, intrucat "de la nefericita ei nastere a adus samanta de scandal si vrajba in societatea romaneasca".

"Transparenta a insemnat scurgerea de informatii"

"Blocajul activitatii CNSAS a fost generat de activitatea unor membri CNSAS, care nu au inteles nici rostul acestei institutii, nici utilitatea publica a institutiei si nu si-au impus o cenzura de decenta si bun-simt in comportament", a declarat, in timpul dezbaterilor, senatorul PSD Serban Nicolae.

El a acuzat "lipsa de transparenta in organizarea si functionarea" Colegiului, dar si faptul ca "dosariada" a fost transformata in lupta politica. O alta nemultumire a senatorului social-democrat a fost aceea ca nu exista un mijloc obiectiv de verificare a membrilor acestei institutii, dar si faptul ca este "absolut jenant" sa se vorbeasca de deconspirarea dosarelor preotilor si ale sportivilor.

"Avem nevoie de reguli clare"

Despre scurgerile de informatii din CNSAS, dar si despre modul "uneori la limita legalitatii" in care isi exprima votul membrii Colegiului a vorbit si deputatul PC Nicolae Popa.
"Este inadmisibil sa ne confruntam, zilnic, cu scurgeri de informatii catre presa sau partidele politice, ca o informatie absolut confidentiala sa ajunga in mainile lui X sau Y", a afirmat Popa.

El a a daugat ca numirea membrilor Colegiului pe criterii politice nu are cum sa asigure obiectivitatea deciziilor luate.

Reprezentantul PC a cerut si elaborarea unui regulament concret privind functionarea institutiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.