Cu doar cateva zile inainte de publicarea Raportului de Tara in care Comisia Europeana va prezenta conditiile in care Romania va adera la UE, cotidianul "Le Monde" publica un articol in care atrage atentia ca tara noastra se afla in pragul unei crize politice. Comentariul este facut in contextul in care este cunoscut faptul ca stabilitatea politica este o conditie importanta pentru un viitor stat membru al UE.

Sub titlul "Tensiunile politice de la Bucuresti ingrijoreaza Bruxelles-ul", cotidianul francez noteaza ca "Romania, care vrea sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, intra intr-o noua faza de instabilitate politica.
Diferendele de opinie care ii separa de mai multe luni pe seful statului roman, Traian Basescu, si primul-ministru Calin Tariceanu, se adancesc, lasand sa se intrevada izbucnirea unei crize politice".

Lupta impotriva coruptiei si prezenta trupelor romanesti in Irak sunt considerate principalele puncte de contradictie intre cei doi lideri.

Cotidianul francez nominalizeaza si doua victime ale conflictului dintre palate. Unul dintre acestia este ministrul Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, demis de presedinte pe 12 septembrie, iar cel de-al doilea, seful Statului Major General al Armatei, generalul Eugen Badalan, cercetat penal. Dupa o prezentare succinta a celor doua cazuri, concluzia este aceea ca "in spatele cazurilor penale se afla o afacere politica". "Apropiat presedintelui pro-american Traian Basescu, seful Statului Major este in conflict cu ministrul Apararii. Acesta din urma, fidel primului-ministru, a cerut retragerea soldatilor romani din Irak, demers insa blocat de seful statului", noteaza publicatia franceza.

"Cei doi au fost obligati sa treaca in surdina neintelegerile dintre ei"

Potrivit aceleiasi surse, neintelegerile sunt oarecum ascunse pentru a nu dauna aderarii la UE.
"Impartiti intre pro si contra prezentei soldatilor in Irak, romanii suporta tot mai greu acest brat de fier. Presedintele doreste sa organizeze alegeri anticipate pentru a se debarasa de liberali, solutie insa respinsa in nenumarate randuri de seful guvernului. Cei doi au fost obligati sa treaca in surdina neintelegerile dintre ei, intrucat asteapta ca UE sa dea unda verde aderarii Romaniei. Bruxelles-ul a intarziat acest verdict intrucat are dubii asupra capacitatii de reformare a sistemului judiciar pentru a lupta impotriva coruptiei", comenteaza "Le Monde".

Dovada ingrijorarilor Bruxelles-ului, o fraza scoasa din context

Cotidianul francez afirma ca oficialii europeni sunt ingrijorati "de aceasta noua escaladare" a conflictului dintre Palate si citeaza, in acest sens, scrisoarea comisarilor europeni Franco Frattini si Olli Rehn, trimisa recent autoritatilor de la Bucuresti. Pasajul care ar demonstra, potrivit "Le Monde", ingrijorarea Bruxelles-ului fata de "noua escaladare" a conflictului dintre Basescu si Tariceanu suna astfel: "Recentele evolutii ne dau serioase motive de ingrijorare privind implicarea tuturor actorilor politici din Romania in a combate, in mod efectiv, sustinut si ireversibil, coruptia la nivel inalt".

Argumentul publicatiei franceze nu se sustine intrucat scrisoarea citata a fost primita de oficialii romani pe data de 8 septembrie, in aceeasi zi in care Parchetul anunta inceperea urmaririi generalului Badalan pentru abuz in serviciu si cu patru zile inainte de suspendarea din functie a ministrului Apararii.

Scrisorile au fost adresate liderilor PC si UDMR si se refera nu la conflictul dintre Palate, ci la dezamagirea comisarilor europeni fata de modificarile aduse de parlamentari proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate, proiect care este considerat un regres in ceea ce priveste controlul eficient al averilor demnitarilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.