Analistul rus Stanislav Belkovski este de parere ca dezintegrarea CSI este o chestiune de timp, informeaza agentia de presa Rusia la Zi. Cam 1- 7 ani, daca Rusia nu-si va modifica politica pentru fostul spatiu sovietic. In opinia lui Bekovski, partea asiatica a CSI ar putea trece sub influenta Chinei sau Kazahstanului, Ucraina se va indrepta catre Polonia si Europa, iar Moldova se va uni cu Romania. Despre toate acestea, Stanislav Belkovski a vorbit pe larg intr-un interviu acordat unui ziarist de la agentia Partidului Social-Democrat din Rusia.

Conform lui Belkovski, Ucraina nu va deveni centrul alternativ al CSI. Pentru Ucraina exista doua proiecte: colonial (transformarea, cu orice pret, a tarii intr-o provincie a Europei, aderarea la UE ajutand la mobilizarea natiunii pentru acest scop dificil, cu abaterea atentiei de la problemele interne). Cel de-al doilea proiect - este proiectul formei de independenta absoluta atat fata de Rusia, cat si de UE, si formarea unui nou si unic concept politic national al ÑRusiei alternative". Curand, cele doua idei vor intra in conflict, campul bataliei finale fiind alegerile parlamentare din 2006. Adeptii celui de-al doilea concept de dezvoltare a tarii trebuie sa se teama de o pierdere a suveranitatii Ucrainei in cazul unei integrari fortate in UE.

Unirea, inevitabila

Belkovski a afirmat in interviul mentionat ca "Anumite state vor iesi de pe orbita moscovita, orientandu-se spre alte centre de influenta. Partea asiatica se va orienta spre China, sau, in sens local, spre Kazahstan, daca acesteia din urma ii vor reusi planurile geopolitice la nivel regional. Inevitabil, Moldova va fi in Romania. Belarus va deveni fie un minuscul stat national autocratic, daca Lukasenko va ramane la putere, fie va ajunge la cheremul Ucrainei sau Poloniei. In absenta unui proiect national, Rusia ar putea ramane singura".

Referitor la alegerile de la Chisinau, Belkovski a apreciat urmatoarele: "Liderul comunistilor, actualul presedinte Vladimir Voronin, incearca sa preia initiativa, devenind el insusi revolutionar. Spre deosebire de Ucraina sau Georgia, in Moldova nu s-a format un subiect politic in stare sa se foloseasca de o anumita conjunctura pentru acapararea puterii. Si nici nu va aparea pana la alegerile din 6 martie. De aceea, consider ca opozitia moldoveneasca nu dispune de resursele necesare pentru a repeta scenariul ucrainean sau georgian. Cu toate ca este greu de crezut ca Partidul Comunistilor va mai obtine majoritate in parlament. Mai degraba se va merge pe modelul unei puteri de coalitie. In paralel, Voronin va face, fireste, tot posibilul pentru a castiga sprijinul Statelor Unite si al Uniunii Europene, dar si pentru a se legitimiza in Occident, si nu ca prieten al Rusiei, cum a aparut el in ultimii patru ani".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.