Nastase admite ideea alegerilor inainte de termen, insa nu este de acord cu ea * "Trebuie sa mai si muncim", motiveaza seful PSD * Octav Cozmanca sustine ca perioada de opozitie poate fi foarte scurta * Intre timp, liderii PSD dau zor cu reforma interna * Un sondaj CSOP difuzat ieri arata ca fostul partid de guvernamant a scazut sub 30%

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat ieri, la emisiunea TV "Pro Vest", ca nu crede ca PSD va intra rapid la guvernare, aratand ca exista o "mare inertie de sprijin" pentru Alianta PNL-PD si ca nu este in interesul Romaniei organizarea de alegeri anticipate. Nastase a aratat ca, pe de o parte, crearea unui guvern de mare coalitie, in care sa intre toate partidele fara PRM, nu ar fi benefica. Si aceasta pentru ca nemultumirile si alternativele politice nu ar mai putea fi exprimate in formule de dreapta si de stanga si s-ar pierde din punct de vedere ideologic sensul competitiei politice. Liderul PSD a spus, pe de alta parte, ca organizarea de alegeri anticipate, dupa semnarea tratatului de aderare la UE din 25 aprilie, ar insemna intrarea intr-o perioada de instablilitate politica si tara ar ramane "inghetata" din punctul de vedere al investitiilor straine.

"Nu resping ideea unor alegeri anticipate, noi ca partid nu avem o problema cu alegerile anticipate, Romania s-ar putea sa aiba o problema cu alegerile anticipate", a precizat Nastase. El a adaugat ca alegerile anticipate ar putea avea loc cel mai devreme in toamna, iar pana atunci masurile pe care le ia actualul Guvern vor favoriza PSD. Nastase a spus, insa, ca Romania a trecut in ultima perioada prin numeroase campanii electorale, urmeaza campania electorala pentru Bucuresti, iar alegeri anticipate dupa 25 aprilie ar insema intrarea din nou in campanie electorala. "Cred ca este cam mult, trebuie sa mai si muncim", a adaugat Nastase.

Se cere "intelepciune si rabdare"

Pe de alta parte, presedintele executiv al PSD, senatorul Octav Cozmanca, a declarat sambata, la Suceava, ca "daca exista intelepciune si rabdare" perioada de opozitie a PSD poate fi mai scurta de patru ani aratand ca "lucrurile pot evolua de o maniera spectaculoasa". "Am castigat alegerile parlamentare, dar nu le-am castigat pe cele prezidentiale. In Parlament suntem foarte aproape, ca numar de parlamentari, de actuala majoritate guvernamentala, iar lucrurile pot evolua de o maniera spectaculoasa. Aceasta perioada de opozitie poate fi foarte scurta daca avem intelepciune si rabdare, daca ne intelegem rolul si locul", a spus Cozmanca, potrivit Mediafax. Presedintele executiv al PSD a mai spus ca sunt de inteles nemultumirile unor membri ai partidului fata de pierderea guvernarii, dar a precizat ca lucrurile "trebuie privite barbateste".

Atac la "vedetele" partidului

Cozmanca a tinut sa le transmita colegilor sai de partid, bantuiti de "vedetism" ca functiile din PSD se obtin la Congres si nu prin "dobandirea de imagine mediatica". Liderul PSD a recunoscut ca in partid exista dispute privind accederea in functii, dar a recomandat ca acestea sa aiba loc exclusiv in spatele usilor inchise. "Aceste dispute trebuie discutate colegial, in cadrul partidului", a spus, adaugand ca cei care au incercat sa duca disputele in afara PSD vor fi "apreciati ca atare" pentru "vedetism" sau pentru "nerabdarea de a fi originali". Referindu-se la viitoarea formula de conducere a PSD, Cozmanca a spus ca in acest moment partidul are nevoie sa fie condus atat de Iliescu, cat si de Nastase.

Cozmanca a si recunoscut indirect ca Iliescu va fi sustinut pentru functia de presedinte de "multe organizatii", la fel cum Adrian Nastase va avea o sustinere importanta pentru cea de presedinte executiv, ceea ce dovedeste ca rolurile au fost deja impartite. Si aceasta, "in ciuda unor speculatii ale unor doi-trei oameni care au pareri de alta factura". Referindu-se la o posibila scindare a PSD, Cozmanca a spus ca, in ciuda anumitor nemultumiri, nu crede "ca se poate ajunge atat de departe". "Este posibil ca din PSD sa plece unii rataciti care au ajuns interesati in PSD, unii frustrati care nu mai au demnitatile din perioada 2001-2004. Evident, nu oameni politici, ci oameni de duzina", a mai spus Cozmanca.

Ponta il vede pe Nastase vice

Rebelul PSD, Victor Ponta, care ar putea intra in categoria speculantilor de care vorbea Cozmanca, nu vrea deloc tandem in partid. Ponta a declarat, pentru Mediafax, ca nu este de acord cu introducerea functiei de presedinte executiv in statut pentru ca, sustine el, nu este compatibila cu structurile partidelor social-democrate din Europa.

"Peste tot exista functiile de presedinte, vicepresedinte si secretar general", a spus Ponta, care, in ultima vreme, a intors armele impotriva mentorului sau, Nastase si a trecut de partea lui Iliescu. Lui Ponta nu i-a convenit nici faptul ca nu exista intentia de restrangere a formei de conducere in partid, prin introducerea posturilor de presedinte executiv, presedinte al Consiliului National si presedinti de departamente. "Ideea era sa restructuram, nu sa facem mai multe functii. Acum impresia este ca noi cautam functii pentru toti, nu reforma reala", a mai spus Ponta. Liderul TSD a avut ceva de comentat si in privinta faptului ca din viitorul Biroul Executiv National va face parte un singur tanar, ceea ce va insemna ca structurile nu vor fi deloc intinerite, ba mai mult, va fi mai rau decat este astazi.

Serban Mihailescu, pentru tandem

Vicepresedintele PSD, Serban Mihailescu, a aratat, pe de alta parte, ca organizatia Teleorman il va sustine pe Iliescu pentru functia de presedinte, precizand ca locul doi in partid trebuie sa-i revina lui Nastase. Cat priveste functia de secretar general, Mihailescu a spus ca este nevoie de un om care "sa fie in stare sa scrie mai mult de cinci file pentru partid", de o persoana "cu multa experienta, un manager cu aptitudini organizatorice". Senatorul de Teleorman a recomandat ca discutiile privind evolutia PSD sa aiba loc in partid, si nu prin intermediul presei. "De aceea, acei veleitari care anunta prin presa tot felul de idei si autopropuneri, trebuie sa aiba nu numai sprijinul unor lideri locali, ci sustinerea unor organizatii intregi", a mai spus Mihailescu.

Liderul PSD a adaugat ca este posibil ca sprijinul unor lideri locali nu este suficient pentru a promova o persoana care nu reprezinta in totalitate ideile partidului. Trebuie sa avem certitudinea ca peste doi ani, sau peste patru ani, cei pe care ii vom alege acum ne vor putea reprezenta cu succes in lumea politica interna si internationala", a precizat Mihailescu. Senatorul PSD a adaugat ca un lider politic trebuie sa fie dorit de majoritatea masiva a organizatiilor partidului din care face parte, nu de unele grupuri de interese.

Mirat de pozitia lui Mitrea

Tot ieri, Adrian Nastase a spus ca si-a propus sa candideze impreuna cu Ion Iliescu la formarea unei echipe de conducere care sa faca PSD sa fie perceput ca o alternativa la actuala guvernare, aratand ca partidul nu poate fi condus de o singura persoana. El a spus ca PSD trebuie sa dea un mesaj complex pentru toata zona stangii si aceste mesaje nu pot fi date de un singur om. Potrivit lui Nastase, experienta de prim-ministru ar putea constitui un criteriu pentru alegerea persoanei pentru functia de presedinte executiv.

Liderul PSD a mentionat ca la Congres se va vedea care este rolul fiecaruia in partid si al sau si al lui Ion Iliescu, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ioan Rus, Mircea Geoana. "Sunt foarte multi oameni in partid", a afirmat Nastase. Nastase a mai spus, intrebat in legatura cu intentia lui Miron Mitrea si a lui Dan Ioan Popescu de a-i lua locul, ca "este cam tarziu" sa-i ia locul. El a aratat ca l-a mirat faptul ca Miron Mitrea nu a fost de acord cu propunerea privind votarea la Congres a functiilor de presedinte, presedinte executiv si secretar general, avand in vedere ca acesta a spus la un moment dat ca este de acord cu tot ceea ce spune Ion Iliescu. "De aceea m-a mirat ca nu a acceptat ceea ce intr-un fel eu discutasem ca propunere cu Ion Iliescu. Este singurul lucru care m-a mirat", a adaugat presedintele PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.