Senatorul UDMR de Cluj Peter Eckstein Kovacs vrea extinderea prevederilor Legii Ticu, aratandu-se nemultumit de haosul facut in jurul verificarilor facute de CNSAS, care a fost creat de o legiferare incompleta.

Acesta a declarat, ieri, ca doreste divulgarea numelor celor care au dosare secretizate, motiv pentru care se pregateste sa amendeze proiectul de lege pentru modificarea Legii accesului la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica. "Sa ni se comunice numele, nu dosarul si pentru ce, numele acelora implicati, supusi controlului, ale caror dosare sunt secretizate.

Sa stim cine sunt si care sunt acoperiti, sa fie obligate serviciile secrete sa comunice cine sunt personalitatile politice ale caror dosare sunt puse sub lacat", a explicat senatorul. De asemenea, Eckstein a spus ca este necesar introducerea in proiectul de lege a unui principiu al ordinii de verificare a personalitatilor de catre CNSAS, dupa modelul "pestele de la cap de impute", fiind necesar sa se inceapa cu dosarele presedintelui Traian Basescu, ale premierului Calin Popescu Tariceanu si ale presedintelui CSM, Iulian Galca. Totodata, Eckstein s-a pronuntat si pentru scoaterea sintagmei de politie politica, ce a starnit la randul sau destule controverse.

Reforma UDMR, pe cai gresite

Un alt punct abordat de Eckstein a fost legat de reforma din interiorul Uniunii. Senatorul l-a atacat pe vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, spunand ca nu are incredere in acesta pe motiv ca ar fi fost unul dintre cei care au instrumentat indepartarea lui Laszlo Tokes. "Reforma nu poate sa se duca decat intr-o singura directie, de a aduna sub umbrela UDMR si organizatii civice, politice, sa avem o conlucrare, in vederea reprezentarii parlamentare a maghiarilor din Romania. Atunci, eu cred ca au mai mare credibilitate aceia care intotdeauna au sustinut ca trebuie gasite modalitatile de colaborare si cu aceste organizatii civice, decat cei care au actionat in decursul timpului impotriva acestei tendinte", a precizat Eckstein.

El a salutat insa decizia ministrului Nagy Zsolt si a deputatului Kelemen Hunor de a porni o discutie despre reforma in UDMR si considera ca acest proces trebuie sa atinga si largirea Consiliului Reprezentantilor Unionali, prin invitarea organizatiilor civice ale comunitatii maghiare sa participe la alegeri.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.