Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca Romania si-a dat acordul politic asupra textului in limba engleza al Tratatului de aderare la Uniunea Europeana.

Acordul asupra Tratatului de aderare la UE a fost exprimat prin semnaturile presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului a subliniat ca aceasta hotarare reprezinta inca o etapa in vederea semnarii documentului, cel mai probabil, la 25 aprilie, la Luxemburg.

El a precizat ca, prin acordul politic exprimat asupra Tratatului, Romania s-a incadrat in calendarul stabilit, dupa ce la 31 ianuarie a fost finalizata elaborarea proiectului de tratat, iar la 3 februarie, proiectul a fost aprobat fara dezbatere de statele membre UE in cadrul COREPER. Tariceanu a aratat ca aprobarea COREPER a textului Tratatului constituie un semnal extrem de important pentru Romania. "Semnarea Tratatului nu inseamna insa incheierea eforturilor. Avem in continuare eforturi foarte mari de facut. Obiectivul principal al Guvernului va fi realizarea progreselor necesare pentru aderarea la 1 ianuarie 2007", a spus premierul. Totodata, el a precizat ca finalizarea textului Tratatului a fost posibila datorita eforturilor administratiei, evidentiind in special activitatea MAE si MIE. Seful Executivului a apreciat ca, pe langa eforturile Guvernului in ceea ce priveste procesul de integrare, un rol important a revenit altor "doi parteneri", mentionand aici atat populatia, cat si partenerii externi.

CAMPANIE.

Cum Guvernul a anuntat ca va fi declansata o campanie de informare asupra integrarii europene, negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, a declarat, pentru Rompres, ca este necesara o comunicare din ce in ce mai bine tintita catre diferite categorii de actori interesati, nu numai cei economici, ci la nivelul intregii populatii. "In foarte scurt timp, chiar in luna februarie, Presedintia, in colaborare cu Ministerul Integrarii Europene, va lansa un set de actiuni de comunicare pe o tematica de interes extraordinar — ajutorul de stat. Vom continua si actiuni care au fost facute in anii anteriori, le vom intensifica, vor fi si cateva actiuni noi. Dorim sa avem alaturi toata mass-media, pentru ca singuri nu vom putea sa comunicam eficient. Sigur, chestiunile de integrare europeana nu sunt de prima pagina, dar trebuie sa constatam ca din ce in ce mai multe categorii sunt interesate mai in detaliu de evolutiile pregatirilor pentru aderare si vom face tot posibilul sa raspundem acestor preocupari", a declarat Orban.

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Mircea Geoana, solicita Guvernului trimiterea neintarziata a proiectului Tratatului de aderare la Uniunea Europeana catre Parlament, pentru studiu si avizare, in vederea ratificarii urgente a acestui document vital al parcursului european romanesc.

Mircea Geoana a apreciat ieri ca, prin acest demers, Guvernul ar confirma pe plan intern si european caracterul bipartizan al pregatirii aderarii la UE, "principiu promovat de PSD, fie la putere sau fie in opozitie".

INFLUENTA.

Senatorul PSD afirma disponibilitatea partidului sau de a-si folosi intreaga influenta politica in cadrul PES (Partidul Socialistilor Europeni) si al celorlalte familii politice europene, pentru ca Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei sa primeasca avizul conform obligatoriu al Parlamentului European la 13 aprilie 2005.

Documentul citat reaminteste faptul ca, pana la 11 februarie a.c., Romania si Bulgaria trebuie sa aprobe textele Tratatului de aderare, versiunea in limba engleza, dupa care vor urma cateva etape procedurale la nivelul institutiilor comunitare si al statelor membre ale UE, care implica insa procese decizionale foarte importante.

SUSTINERE.

Afirmand ca PSD a avut ca principala prioritate in perioada guvernarii (2001-2004) proiectul aderarii la UE, senatorul Mircea Geoana declara ca, si in postura de partid de opozitie, PSD isi asuma ca proiect major integrarea europeana. Tratatul de aderare, versiunea in limba engleza, a fost adoptat in unanimitate, saptamana trecuta, de catre statele membre ale UE in cadrul reuniunii COREPER - Comitetul Reprezentantilor Permanenti. Urmeaza ca, pana in 22 februarie, sa fie aprobat si de Comisia Europeana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.