Dupa ce "Curentul" a publicat un raport cu "adrisant" necunoscut semnat de presedintele Traian Basescu, pe vremea cand se afla la post la Anvers, liderul PC, Dan Voiculescu, cel care a fost declarat colaborator cu acte-n regula al fostei Securitati, pentru note de serviciu similare, a iesit la atac.

"Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii. Este o afirmatie responsabila pe care o fac", a spus presedintele conservatorilor.

Acesta l-a somat pe presedinte sa-si faca public dosarul, pentru ca opinia publica ar trebui lasata sa decida daca, in cazul sefului statului, este vorba de un dosar de colaborator, de informator, de turnator sau "un dosar de comunist care si-a facut datoria". Si pentru ca sa fie sigur ca i-a taiat definitiv presedintelui craca de sub picioare, Voiculescu a precizat ca l-au "surprins" afirmatiile unor membri ai CNSAS, potrivit carora SRI ar fi raspuns ca "presedintele-jucator" nu are dosar de securitate. "Este imposibil sa nu aiba, pentru ca el a declarat ca a scris tone de informari si nu pot sa nu-l cred pe presedinte", a spus liderul PC, acuzandu-l pe Traian Basescu ca nu e strain de modul in care dosarele ajung la CNSAS. Tunurile cu acuze ale conservatorilor nu s-au indreptat insa doar spre seful statului, ci i-au vizat si pe oamenii din conducerea "partidului prezidential".

Pentru ca meniul de acuze la adresa presedintelui sa fie unul complet, Dan Voiculescu nu s-a oprit doar la a se referi la colaborarea acestuia cu securitatea, ci a criticat si modul in care Basescu intelege sa conduca tara. "Romanii au avut un mare ghinion de conducatori. Dupa un conducator comunist, am avut un conducator mediocru, pentru ca acum sa avem un conducator nepriceput, un om care nu se pricepe nici la microeconomie, nici la macroeconomie, nici la strategie pe termen mediu si lung, nici la politica externa, iar nepriceperea ne costa", a spus liderul PC.

PC vrea sa-i izoleze pe democrati

Conservatorii au lasat sa se inteleaga ca au facut din decimarea democratilor, oamenii de nadejde ai presedintelui, un adevarat scop in sine. Desi au precizat ca nu vor iesi din barca puterii pana la 1 ianuarie 2007, liderii PC cauta de zor solutii pentru a stopa avantul PD. "Nu putem iesi de la guvernare pentru ca am dat un termen, de 1 ianuarie 2007. Trebuie sa respectam acest termen, dar ne gandim foarte atent cum putem sa izolam acest partid care se cheama PD, care a luat-o pe urmele partidului-stat", a spus Voiculescu.

Conservatorii au intocmit chiar un raport destul de gros in care prezinta "traseul pe care PD il parcurge ca succesor veritabil al PSD", pe care il vor analiza intr-o sedinta a Biroului Politic convocat special pentru aceasta activitate. "Ne este din ce in ce mai greu sa traim o experienta trista langa un partid care se vrea atotputernic si care doreste sa domine orice fel de partener din jurul sau", s-a tanguit presedintele PC, sustinand ca are surse in PD care l-au anuntat ca situatia din interiorul partidului este mai rea decat ce se intampla in PSD in urma cu cativa ani.

Tot in sedinta de joi, membrii Biroului Politic vor analiza totusi si posibilitatea iesirii de la guvernare a partidului lor, incercand sa gaseasca formule care sa nu afecteze actuala configuratie politica. "Cautam orice fel de formula pentru a nu mai fi colegi cu PD. PD a inceput, si nu de acum, sa aiba comportament de partid-stat, a inceput sa-si doreasca sa fie singurul partid care ia hotarari in Romania, bineinteles sub imboldul presedintelui Basescu, care, comandant de vas, nu are decat relatii de subordonare cu toti colaboratorii", a mai precizat Voiculescu, sustinand ca, in maximum o luna, PC va gasi o solutie pentru "a divorta" de PD.

Complexele lui Voiculescu

Deranjati de afirmatiile liderului PC, democratii au sarit imediat in apararea sefului lor cel mare. Prin vocea vicepresedintelui formatiunii, Ioan Oltean, liderii PD l-au acuzat pe Voiculescu ca "este rupt de realitate" si ca are doua mari complexe, Traian Basescu si PD. "Dan Voiculescu de mult confunda politica cu afacerile. Daca afacerile le poti face prin frauda, in politica nu se face la fel. In PD nu exista oameni care au facut un milion de dolari prin frauda si nici nu exista membri declarati colaboratori ai Securitatii", a spus Oltean.

Acesta a respins si afirmatiile privind incercarile liderilor democrati de a transforma partidul intr-unul de tip stat. "Un partid cotat cu 31% in sondaje nu este un partid-stat, este un partid care tinde sa ajunga la guvernare fara partide de 2%", a adaugat democratul. In plus, Olteanu a precizat ca este foarte curios ca, atunci cand social-democratii reprezentau majoritatea in consiliile locale, Voiculescu nu a acuzat PSD ca este un partid-stat, iar acum, cand PD are o ascendenta "absolut normala", liderului PC i se pare ca democratii se vor atotputernici.

SRI refuza sa faca lumina

Fostul presedinte Emil Constantinescu a primit ieri raspuns la cererea sa de examinare a dosarelor lui Traian Basescu. In documentul semnat de presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, se precizeaza ca s-au demarat procedurile prin care s-au solicitat "detinatorilor de fond arhivistic provenind de la fostele organe represive ale statului (SRI, SIE si Serviciul Arhive si Documentare Militare) toate materialele mentionate in cererea depusa de fostul presedinte la 13 decembrie 2005". Institutiile care ar trebui sa dea CNSAS dosarele nu par insa prea interesate sa colaboreze. Singurul organism care a raspuns pana in prezent, SRI, a dat si el cu flit solicitarii CNSAS. "Nu au fost identificate documente ale Arhivei Comitetului PCR al Flotei Maritime sau ale Arhivei Comitetului Central al PCR", au fost singurele precizari venite din partea SRI.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.