Prima etapa a restructurarii guvernamentale a fost finalizata: dupa sedinta coalitiei de ieri, liderii celor patru formatiuni au stabilit la ce secretari si subsecretari de stat renunta fiecare partid. Dupa o varianta putin modificata a propunerii premierului Calin Popescu Tariceanu, s- a stabilit reducerea numarului de secretari de stat de la 81 la 51, urmand ca saptamana viitoare sa inceapa discutiile privind restructurarea agentiilor guvernamentale. Deocamdata, intentiile PD de a umbla si la numarul de ministri nu au avut succes. Dar liderul democrat, Emil Boc, promite sa mai incerce.

Dupa ce au invartit pe toate partile problema restructurarii guvernamentale, liderii partidelor din coalitie au inregistrat ieri si primul progres in demersul lor de a reorganiza executivul. Odata cu sedinta de ieri, a fost finalizata restructurarea secretarilor si subsecretarilor de stat, liderii celor doua partide stabilind sa reduca numarul acestora de la 81 la 51. Mai exact, fiecare minister a "imbratisat" propunerea premierului Calin Popescu Tariceanu de a reduce cu 30% numarul secretarilor si subsecretarilor de stat. Astfel, dupa ce fiecare minister si-a facut o evaluare interna, au fost nominalizati cei care vor parasi functiile, intru o mai buna functionare a intregului executiv.

PD tine cu dintii de varianta sa

Daca etapa restructurarii secretarilor de stat nu mai ridica probleme la nivelul coalitiei, mai raman de discutat numarul si functiile agentiilor guvernamentale, a ministrilor si a ministrilor delegati, au mai declarat democratii. Ei sunt hotarati sa duca pana in panzele albe dezbaterile privind reducerea numarului de ministri de stat, chiar daca partenerii din coalitie nu au reactionat inca pozitiv la aceasta propunere. "Am solicitat partenerilor de Alianta si de coalitie ca restructurarea sa continue. Ea nu trebuie sa se opreasca doar la nivelul secretarilor de stat, ci trebuie sa se extinda la nivelul posturilor ministeriale, prin eliminarea ministrilor de stat, a ministrilor delegati si prin eliminarea sau comasarea agentiilor guvernamentale", a afirmat Emil Boc, liderul PD, dupa sedinta de ieri a Biroului Permanent al formatiunii.

Deloc surprinzator, partenerii PD nu s-au aratat prea incantati sa umble la fotoliile de ministri nici dupa reuniunea de ieri, asa ca liderul democrat a promis sa mai incerce... "Proiectul PD a ramas in continuare singular. Nu am gasit inca sustinere privind reducerea numarului de ministri", a recunoscut Boc.

Agentiile, lasate "pe data viitoare"

Printre agentiile care ar putea fi comasate, Boc a sugerat comasarea unor astfel de agentii din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, precum si din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Potrivit calendarului stabilit de liderul democrat, acest proces ar trebui finalizat pana la 1 septembrie, dar deocamdata s-a stabilit doar ca saptamana viitoare sa se treaca la discutiile pe tema agentiilor din subordinea guvernului.

"Vom discuta asupra actelor normative pe baza carora descentralizarea va capata contur. Ne dam seama ca agentiile trebuie restructurate", a mai declarat Boc. El s-a declarat adeptul variantei ca, odata cu restructurarea, sa se accelereze procesul de descentralizare, prin preluarea atributiilor aflate acum in sarcina unora dintre institutiile de la centru de catre autoritatile locale. Astfel, va scadea si numarul autoritatilor la nivel central, inainte ca restructurarea sa atinga si agentiile guvernamentale.

Subventii democrate

Propunerea populista a democratilor privind subventionarea intretinerii pe perioada de iarna a primit acordul partenerilor de guvernare. Incantat de reusita democratilor, Boc a vorbit despre ajutorul pe care il vor primi oamenii cu venituri reduse, dupa un proiect cu amprenta PD. Astfel, 10% din subventiile la energie termica si la gazele naturale vor fi suportate de autoritatile locale, urmand ca fiecare membru al familiei sa primeasca aproximativ 5 milioane de lei vechi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.