Administratia Prezidentiala a publicat, ieri, hotararea CSAT din 24 iulie in care se cere institutiilor care mai detin inca dosare secrete ale fostei Securitati sa le declasifice "in regim de urgenta" si sa le transmita CNSAS.

Legalitatea acestei decizii a fost contestata atat de Radu Timofte, directorul demisionar al SRI, cat si de deputatul PSD Ion Stan, membru al Comisiei de control al SRI. Din datele publicate de Administratia Prezidentiala reiese ca Hotararea CSAT nr. 117/2006 are ca temei legal un articol extrem de vag din legea de organizarea a acestei institutii. Potrivit acestui articol, CSAT "exercita orice alte atributii prevazute de lege in domeniul apararii si sigurantei nationale".

CSAT a cerut sa fie declasificate dosarele liderilor de partide, precum si ale inaltilor demnitari, incepand cu presedintele Romaniei si terminand cu consilierii si primarii. In hotarare nu se cere insa declasificarea dosarelor sefilor serviciilor secrete, ale ziaristilor sau ale judecatorilor, desi CNSAS trebuie sa verifice si legaturile acestora cu fosta securitate. Comunicatul Administratiei Prezidentiale in legatura cu sedinta CSAT din 24 iulie anunta ca s-a decis doar declasificarea dosarelor politicienilor "de la nivel parlamentar la nivel de consilier local".

Directorul demisionar al SRI, Radu Timofte, a contestat inca din momentul adoptarii aceasta hotarare a CSAT. El a sustinut ca CSAT are competenta de a decide doar intrunirea comisiei mixte SRI-CNSAS. Opinia sa a fost preluata, aproape cuvant cu cuvant, si de deputatul PSD Ioan Stan. Cu toate acestea, SRI a inceput inca de acum doua zile sa predea catre CNSAS un nou lot de dosare declasificate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.