Intrarea in Parlament pe listele PSD si cooptarea la guvernare a Partidului Conservator au insemnat apogeul si, totodata, inceputul declinului acestui partid. Anul 2006 a fost nefast din aproape toate punctele de vedere pentru conservatori.

Dan Voiculescu este al doilea lider de partid demascat de catre CNSAS drept colaborator al Securitatii, dupa Mircea Ionescu-Quintus, fost presedinte al PNL, iar vicepremierul George Copos a trebuit sa paraseasca Guvernul din cauza implicarii sale in scandalul "Loteria". Acestea sunt doar cele mai importante esecuri inregistrate de conservatori.

La fel de ingrijoratoare este aderenta redusa la electorat a acestui partid. In pofida activitatii intense si a promovarii prin intermediul trustului de presa al familiei Voiculescu, niciun sondaj nu a creditat PC peste pragul electoral de 5%. Cifrele care reprezentau potentialii alegatori ai partidului au fost de 1-3%.

Odata cu sporirea concurentei pe piata televiziunilor, indeosebi a celor de stiri, si-a pierdut din forta principalul atu al lui Dan Voiculescu in negocierile cu celelalte partide, si anume imperiul mediatic. Totodata, PC este mai izolat ca niciodata pe plan politic.

PSD nici nu mai vrea sa auda de o colaborare cu partidul lui Voiculescu, iar in coalitie lucrurile nu stau mai bine. Daca adversitatea fata de PD era mai veche, anul acesta PC a intrat in conflict cu UDMR din cauza opozitiei la Statutul minoritatilor. Conservatorii nu au reusit sa-si atraga simpatii in randurile electoratului nationalist, dar i-au iritat pe liderii comunitatii maghiare. Absorbtia PUNR pe 11 februarie nu a adus preconizatul electorat nationalist din Ardeal.

Semne de nervozitate au inceput sa arate si liberalii, care pana acum au fost partidul cu care au colaborat cel mai bine. Cu mai putin de o luna in urma, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti spunea ca ar fi bine ca PC sa fie scos de la guvernare.

Neglijat in coalitie, cercetat de CNSAS

In plus, PC nu a reusit sa impuna niciuna din propunerile pe care le-a avansat in coalitie. Protestele si amenintarile nu au fost luate in serios de celelalte partide din coalitie. Posibilitatea de relansare a fost nominalizarea lui Dan Voiculescu de catre partid ca vicepremier pe 5 iunie. S-a crezut ca Tariceanu va putea atunci sa-si consolideze autoritatea in Guvern in fata PD cu ajutorul presedintelui PC.

Acesta s-a prezentat apoi cu un program propriu de activitate si a cerut sporirea atributiilor vicepremierului conservator in Executiv.

Intamplator sau nu, la mai putin de o luna, CNSAS a decis ca Voiculescu se face vinovat de actiuni de politie politica inainte de 1989, cand a fost informator al Securitatii cu numele de cod "Felix". Decizia a avut efecte devastatoare. Voiculescu a trebuit sa renunte la functie in favoarea lui Bogdan Pascu si nu a reusit sa-si convinga colegii sa iasa de la guvernare.

A fost prima data cand vocea sa nu a mai fost ascultata de partidul pe care l-a creat. Mai mult, au aparut in presa speculatii dupa care unii ar dori inlocuirea sa de la sefia PC cu Florin Anghel sau Codrut Seres, desi acestia au negat ca s-ar fi gandit la asa ceva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.