"Sute de membri de rang inalt ai fostului regim comunist din Romania si agenti ai fostei politii secrete continua sa ocupe pozitii de rang inalt in structurile guvernamentale de la Bucuresti si in cadrul mediilor de afaceri din Romania." Aceasta este ideea principala a unui amplu articol aparut in prestigiosul cotidian american "Washington Post" la sfarsitul saptamanii trecute.

Doua cazuri sunt oferite de catre autorul articolului, Jim Comptom, pentru sustinerea acestei idei: cel al liderului PC, Dan Voiculescu, si cel al fostului lider al PSD, Adrian Nastase. Cel dintai - pentru legaturile cu fosta Securitate, cel de-al doilea - pentru ca este cercetat penal in trei cazuri de coruptie, situatie care l-a obligat sa demisioneze de la conducerea Camerei Deputatilor si sa se autosuspende din functia de presedinte executiv al Partidului Social-Democrat.

Astfel, jurnalistul american tine sa sublinieze ca existenta fostilor securisti in actualele structuri de conducere din Romania si persistenta coruptiei au ingreunat eforturile de aderare la UE. "Washington Post", care subliniaza ca numele de cod al liderului PC a fost "Felix", l-a citat pe acesta cu declaratia sa cea mai controversata: "Am colaborat cu Securitatea asa cum au colaborat milioane de romani".
Romania, aliat apropiat al SUA

Articolul a fost publicat in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu la Washington si reprezinta un comentariu asupra situatiei din Romania pe tema deconspirarii Securitatii pornind de la afirmatia lui Vladimir Tismaneanu, ca "o comunitate democratica nu poate fi cladita pe amnezie". De altfel, autorul articolului, Jim Compton, vorbeste pe larg despre cariera lui Vladimir Tismaneanu, de la formarea sa in familia angajata ideologic alaturi de comunisti si plecarea din Romania si pana la anvergura internationala pe care a dobandit-o in Occident, precum si prietenia sa cu Ion Iliescu, asupra careia se atrage atentia ca este considerata un semn de vulnerabilitate pentru credibilitatea profesorului Tismaneanu.

Sunt, de asemenea, mentionate si atacurile la adresa sa din partea PRM si a ziarului "Ziua". Astfel, in articol se subliniaza ca Tismaneanu, care are si cetatenie americana si este profesor la Universitatea din Maryland, conduce comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Articolul subliniaza faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat ca raportul pe care il va face aceasta comisie va deveni un act oficial al Romaniei, sustinut si de parlament, care va fi transformat intr-un manual pentru licee. De asemenea, autorul articolului atrage atentia asupra faptului ca, "in anii de dupa caderea comunismului, in 1989, Romania a devenit un aliat apropiat al Statelor Unite, trimitand trupe in Irak si permitand armatei americane sa-si instaleze baze pe teritoriul sau".

Si ca o dovada ca lucrurile incep sa se miste in privinta deconspirarii fostilor agenti ai politiei politice, pe langa infiintarea comisiei prezidentiale condusa de Tismaneanu, jurnalistul american relateaza cazul Doinei Cornea, prezentata ca disident anticomunist, care a reusit sa obtina dosarele de urmarire din arhivele fostei Securitati, si cazul lui Augustin Buzura, care a aflat ca a fost spionat de 56 de informatori, inclusiv prieteni sau cunostinte.

Contextul publicarii articolului si modul in care a fost scris demonstreaza ca mediatizatul caz al lui Dan Voiculescu este mai mult decat cel al unui politician care este acuzat ca a colaborat cu Securitatea, sub numele de cod Felix. "Felix" este numele care rezuma legaturile cu fosta Securitate ale actualilor politicieni. Iar dovada sta declaratia lui Augustin Buzura, citata de "Washington Post": "Practic, era comunista nu s-a incheiat. Mentalitatea a ramas aceeasi. Indiferent de cat de extraordinara ar fi o comisie, nu poate remedia in sase luni catastrofa pe care a produs-o comunismul".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.