„Sint convins ca, asa cum spunea un presedinte al Romaniei la sfirsit de mandat, ca l-au invins vechile structuri, sint convins ca a avut dreptate. Ceea ce va pot spune cu certitudine este ca eu o sa le inving.“

Astfel suna declaratia de intentie a lui Traian Basescu, la inceput de mandat, lansata la Timisoara, in martie 2005. Cel putin in zona vizibila publicului, relatia de un an si jumatate a sefului statului cu serviciile secrete - zona forte a "vechilor structuri" - nu a semanat a lupta sau a razboi. Mai degraba a tango.

Menajati, dar fara credit

Inca de la preluarea functiei, Basescu s-a purtat cu manusi in relatia cu sefimea serviciilor secrete, mostenita de la PSD. SRI si SIE au fost primele institutii vizitate de proaspatul presedinte, in decembrie 2004. La o luna, venea si asigurarea ca Timofte si Fulga vor mai ramine pe scaune o buna bucata de vreme: "A trecut vremea cind sefii de servicii secrete se schimbau ca directorii de intreprindere", spunea Basescu intr-o emisiune televizata, in ianuarie 2005, argumentind mentinerea vechilor conduceri cu ideea ca stabilitatea serveste cooperarii cu serviciile aliate.

Totusi, seful statului nu i-a creditat pe cei doi cu prea multa incredere: "Va pot asigura ca mentinerea sefilor serviciilor de informatii si a procurorului general mie imi mai creeaza un confort, si anume acela ca exista un nivel limitat de incredere, al meu in informatiile pe care le primesc, al lor in a discuta cu mine, ceea ce asaza lucrurile exact acolo unde trebuie" (declaratie din aprilie 2006).

Reformist la SRI, retrograd la SIE

Basescu a optat pentru tactica schimbarii pe tacute si in trepte la virful SRI si SIE. La SRI, a inceput in 4 aprilie 2005, atunci cind l-a trimis in rezerva pe generalul Gioni Popescu, ofiter al carui nume fusese foarte des vehiculat de media in afaceri obscure.

In aceeasi zi, seful statului a facut manevre semnificative in fruntea Serviciului: prim-adjunct al directorului Radu Timofte a fost numit un ofiter tinar de numai 33 de ani, Mihai Florin Coldea, iar ca adjunct, Ion Voinescu, de 41 de ani. Pe 27 iulie, zbura Victor Veliscu, fost consilier al directorului SRI si, anterior, angajat al lui Vintu, la SOV Invest. Avintul reformator al presedintelui s-a oprit la SIE. Aici, Basescu l-a numit in functia de prim-adjunct al lui Gheorghe Fulga pe controversatul general Silviu Predoiu, fost securist cu acoperire de lucrator in comertul exterior.

Taceri suspecte

Episoadele in care SRI si SIE au dat rateuri ori chiar s-au complacut in penibil au fost insotite de o tacere suspecta din partea administratiei prezidentiale. Desi s-a implicat in criza aviarei, Traian Basescu n-a gasit de cuviinta sa adopte o pozitie publica in cazul celebrului raport al SRI privind gripa "importata" de la unguri si de la slovaci (produs la o luna dupa sedinta de bilant a Serviciului). Nici etalarea publica a prinderii "teroristului" cu butelii, Florin Lesch, nu a provocat vreo reactie din partea Palatului Cotroceni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.