Apropiatii premierului Calin Popescu Tariceanu au spus, la ultima dezbatere publica, inainte de trimiterea in parlament a legilor sigurantei nationale, ca executivul nu este impresionat de ultimatumul presedintelui Traian Basescu.

Consilierii lui Tariceanu pe probleme de securitate spun ca la Palatul Victoria nu are nimeni nici un motiv sa se grabeasca si ca guvernul nu va trimite parlamentului pachetul legislativ privind legile sigurantei nationale ca asa doreste presedintele Basescu, ci pentru ca exista un calendar bine fixat.

Stejarel Olaru, consilierul premierului Calin Popescu Tariceanu pe probleme de securitate, a criticat refuzul presedintelui Traian Basescu de a numi sefii SRI si SIE pana cand guvernul nu va trimite parlamentului legile sigurantei nationale. "Calendarul este bine fixat si nu poate fi accelerat dintr-un motiv sau altul, si nimeni nu trebuie sa se grabeasca", aspus Stejarel Olaru. Un alt consilier al premierului, Marius Oprea, a spus si el ca guvernul nu poate trimite parlamentului pachetul legislativ primit de la CSAT "cu masina pompierilor".

"Referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu, vreau sa va spun ca, la nivelul Departamentului pentru strategia de securitate din cadrul guvernului, am adunat toate observatiile din zona societatii civile, iar dupa ce am vazut cat de pertinente sunt aceste observatii, am realizat si cat de complexa este situatia, asa ca pachetul legislativ privind legile sigurantei nationale nu se poate aduce la parlament cu masina pompierilor", a spus Marius Oprea. Consilierul premierului l-a atacat din nou pe Traian Basescu spunand ca "daca erau respectate procedurile constitutionale, nu se ajungea la acest impas, adica daca nu erau elaborate aceste legi de catre o institutie care nu avea abilitatea sa o faca".

Marius Oprea a spus ca ar putea introduce in legile de functionare a serviciilor secrete si o prevedere potrivit careia din conducerea SRI si SIE sa faca parte si un magistrat delegat.

Pe aceeasi lungime de unda este si secretarul general al guvernului, Radu Stroe. Acesta considera ca executivul nu are de ce sa se grabeasca cu trimiterea legilor sigurantei in parlament. Eu cred ca suntem in calendar", a spus Stroe, care a adaugat ca guvernul a primit ieri o nota, in urma careia pe 2 august "ar trebui sa avem o prima lectura in guvern a pachetului primit de la CSAT". Stroe a avertizat insa ca "asta nu inseamna ca el nu va suferi modificari substantiale".

Olteanu: "Sper ca legile sigurantei nu vor creste puterea institutiilor represive"

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, l-a atacat si el pe presedintele Traian Basescu. "Proiectele sunt necesare, dar pe de alta parte, vreau sa fiu cat se poate de echivoc. Nu are nici o legatura disparitia lui Omar Hayssam ca nu s-au adoptat legile sigurantei nationale. Eu sper ca aceste legi vor proteja drepturile omului si nu vor creste puterea institutiilor represive ale statului roman. Nu-mi amintesc ca ofiterii de la fosta UM sa fi suferit condamnari pentru ce faceau, pentru ca avea baza legala, si asa au avut si serviciile secrete pentru urmarirea lui Hayssam", a spsu Olteanu.

Presedintele Camerei a adaugat ca a scris impreuna cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, o scrisoare care va ajunge astazi la presedintele Traian Basescu, in care cei doi il roaga pe seful statului sa numeasca cat mai repede sefii serviciilor secrete.

Referitor la parcursul parlementar al legilor sigurantei, Olteanu a spus ca "ne asteptam sa le primim in luna august, noi suntem pregatiti la nivelul parlamentului, guvernul va participa maine la sedinta Birourilor Permanante (BP) comune de maine si va prezenta o informare. Cand va ajunge pachetul la Camera Deputatilor, vom tine un BP si vom sesiza imediat comisiile de specialitate. Speram in septembrie sa trimitem la Senat pachetul legislativ, si in octombrie sa trimitem legile spre promulgare presedintelui", a spus presedintele Camerei Deputatilor.

Comunitatea de informatii, gasita vinovata de cazul Hayssam

Atat Bogdan Olteanu, cat si Marius Oprea au criticat Comunitatea de Informatii, institutia infiintata acum cateva luni si care are rolul de a centraliza datele venite de la diferitele servicii de informatii din Romania. Cei doi cred ca institutia infiintata de Traian Basescu este si ea vinovata de disparitia omului de afaceri sirian Omar Hayssam. "Eu cred ca disparitia lui Omar Haysam a fost posibila si pentru ca sunt institutii ale statului, unele foarte nou-infiintate, care nu functioneaza. Am aflat recent ca sunt 30 de analisti la Comunitatea de Informatii si am ramas impresionat. Am crezut ca scopul acestei institutii era colaborarea cu structurile de informatii, se pare ca m-am inselat si e scaparea mea", a spus Olteanu.

De cealalta parte, Marius Oprea spune ca aceasta institutie ar fi trebuit sa previna disparitia lui Omar Hayssam, avand in vedere ca existau informatii privind intentiile omului de afaceri sirian de a parasi tara. "Cred ca nu s-a vorbit pana acum de sarcina pe care o avea Comunitatea Nationala de Informatii in domeniu, tocmai ca un organism menit sa integreze activitatea de informatii si sa previna asemenea disfunctionalitati despre care se tot vorbeste acum. Inclusiv Comunitatea Nationala de Informatii, ca sistem menit sa integreze informatiile si sa asigure colaborarea intre serviciile de informatii, poarta raspunderea pentru aceasta situatie", a indicat Oprea, care a atras atentia ca, "de pilda, dl Silviu Predoiu, ca adjunct al directorului SRI, face parte din Comunitatea Nationala de Informatii. Pe de alta parte, domnul Medar este in Comunitatea Nationala de Informatii. Vedeti, si ei sunt oameni foarte apropiati presedintelui Basescu".

Consilierul lui Tariceanu pe probleme de securitate a spus, referitor la presupusa relatie Omar Hayssam - SRI, ca stie, din trecutul serviciilor de informatii, ca au avut stranse legaturi cu Omar Hayssam, inclusiv legaturi de afaceri. "Am semnalat ca servicii de informatii din Romania au achizitionat, de pilda, de la Omar Hayssam inclusiv jeepuri sud-coreene Sanyong, utilizate ca masini de escorta", a precizat Oprea.

Proiectul Guvernului

Guvernul vine cu proiect pentru legea securitatii nationale

Guvernul a prezentat ieri o propunere de proiect, intitulat "Legea de securitate nationala", lege care nu se afla in pachetul trimis de CSAT guvernului. "Premierul Tariceanu a prezentat azi in guvern ante-proiectul legii securitatii nationale si a fost inmanat ministrilor pentru o prima lectura. El reprezinta o lege-cadru si este o sinteza a unor prevederi cuprinse in cele patru legi primite de la CSAT.

Cateva capitole, de exemplu, erau in legea informatiilor si contrainformatiilor", a spus Marius Oprea, care a anuntat ca executivul intentioneaza sa alature propria lege a securitatii nationale celor patru legi privind siguranta nationala si sa le trimita parlamentului pe toate cinci la pachet. insa, proiectul guvernului deja intampina criticile societatii civile, fostul consilier prezidential pe probleme juridice, Renate Weber criticand textul elaborat la Palatul Victoria.

Aceasta nu este insa singura initiativa a guvernului, spune presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. Liberalul a precizat ca executivul se ocupa si de elaborarea unei legi speciale a contrainformatiilor, la care lucreaza Marius Oprea.

Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), i-a acuzat pe reprezentantii guvernului ca "doriti sa modificati doua legi, legea SPP si STS, asa ca pachetul legislativ trebuie sa fie rotund, nu carpacit". Renate Weber a criticat capitolul referitor la sanctiunile prevazute pentru faptele impotriva securitatii nationale din proiectul guvernului, potrivit caruia "Crimele si delictele contra securitatii statului roman se sanctioneaza conform dispozitiilor din Codul penal".

"Care Cod penal, si care crime si delicte, ca actualul Cod de procedura penala nu prevede crime si delicte", a remarcat fosta consiliera a presedintelui Traian Basescu. Renate Weber s-a legat si de activitatea ofiterilor de informatii si contrainformatii, semnaland ca "sunt foarte multe drepturi acordate acestora, unde se termina si unde incep drepturile lor?". "Legile de numire a conducerii SRI si SIE lasa si ele mult de dorit. Nu se poate sa facem legi intr-un mod atat de gaunos", a conchis presedintele FSD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.