Valentin Nicolau a anuntat ieri ca si-a depus demisia din fruntea TVR. El a solicitat insa parlamentului ca aceasta sa-i fie aprobata in momentul in care noua lege de functionare a televiziunii publice este promulgata de presedintele Traian Basescu. Nicolau vede perioada in care a stat la TVR ca un succes, cu exceptia faptului ca nu a reusit sa obtina schimbarea Legii de functionare a Societatii Romane de Televiziune (SRTV). Ministrul culturii, Mona Musca, a calificat gestul lui Nicolau drept “ignorant” si “narcisist”.

Presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTV), Valentin Nicolau, a anuntat ieri ca demisioneaza incepind cu momentul in care va fi promulgata o noua lege de functionare a televiziunii publice.

Intr-o scrisoare deschisa adresata parlamentului, Nicolau face o trecere in revista a activitatii sale din iulie 2002 si pina acum. Concluziile sale sint ca, din punct de vedere comercial, a avut succes la sefia televiziunii publice, dar ca au ramas aspecte perfectibile la nivelul deontologiei jurnalistice din interiorul TVR. Problema cea mai mare este necesitatea schimbarii Legii de functionare si organizare a SRTV, crede Nicolau. De aceasta a legat seful TVR eventuala sa demisie.

Nicolau a criticat faptul ca un articol de lege permite parlamentului sa demita Consiliul de Administratie in cazul in care raportul anual de activitate nu "trece" de judecata Comisiilor de specialitate reunite.
Legea nu mentioneaza insa nici un fel de criterii dupa care aceste rapoarte sint analizate, astfel incit factorul politic poate avea o importanta covirsitoare. Romania este singura tara europeana din legislatia careia nu a fost eliminata aceasta clauza.
De altfel, atit Consiliul National al Audiovizualului, cit si specialisti din organizatiile neguvernamentale de media au criticat si ei, in ultima vreme, respectivul articol de lege.

Televiziunea a parasit interesul public

Ministrul culturii, Mona Musca, care este si autoarea legii promulgate in 1994, s-a exprimat dur referitor la gestul lui Valentin Nicolau. "Domnul Nicolau dovedeste o mare ignoranta", a declarat ea pentru EZ. "O demisie este o decizie unilaterala a domniei sale, domnia sa poate sa ia aceasta decizie cind vrea si din acel moment functioneaza. Nu are nici o legatura eventuala sa demisie cu modificarea Legii de organizare a SRTV si a radioului public", a adaugat Musca.

Ministrul a precizat ca legea e modificata de parlamentari "cind cred domniile lor de cuviinta si este o chestiune de durata, pentru ca orice lege trebuie sa treaca prin toate procedurile".
Mona Musca a calificat motivatiile lui Nicolau drept narcisiste, dupa cum contesta si devotiunea intirziata a lui Nicolau fata de interesul public.

"Valentin Nicolau ar fi trebuit sa fie stindardul independentei televiziunii publice, stindardul dreptului la o informare corecta a cetateanului si al libertatii de exprimare a celor din TVR", a spus ministrul culturii. "Contribuabilii s-au trezit cu taxa impusa de Nicolau, impreuna cu seful Radioului, Dragos Seuleanu, "cu o televiziune obedienta fata de fosta putere, s-au trezit cu o televiziune care a parasit de mult interesul public, intrind pe interesul comercial", a adaugat Mona Musca. "Cam tirziu se gindeste Nicolau la Televiziunea Romana. A avut ani multi in care putea sa reflecteze la interesul cetateanului", a conchis ministrul.

Mircea Toma: "Minciuna prin omisiune"

Mircea Toma (director la Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu) a precizat, pentru "Evenimentul zilei", ca o parte din declaratiile lui Nicolau de ieri au fost "minciuni prin omisiune". Toma s-a referit, printre altele, la faptul ca Nicolau a spus ca din monitorizarile agentiei de monitorizare reiese ca TVR si-a respectat misiunea de a servi interesul public.

Agentia a constatat ca TVR a respectat recomandarea CNA ca puterea, opozitia si autoritatile publice sa aiba parte de spatii egale in stiri. "Insa din stiri au lipsit total orice referiri critice, orice context negativ care ar fi putut dauna imaginii virfurilor politicii ale fostului partid de guvernamint", a explicat Toma. "Ceea ce inseamna ca Nicolau a comis o minciuna prin omisiune. Inseamna ca 10a din telespectatori, adica publicul captiv TVR, pot sa creada ca in Romania nu exista mare coruptie. Faptul ca acest lucru s-a petrecut si ca se petrece chiar pe gura presedintelui TVR atunci cind se refera la monitorizarile noastre (uitind criticile pe care le-am exprimat) demonstreaza ca Televiziunea Romana este inca expusa fie presiunilor politice, fie deciziilor arbitrare ale sefilor ei", a adaugat Mircea Toma.
"Daca subscriem ideii emise de Nicolau cu privire la necesitatea unei noi legi, nu vedem nici un motiv pentru care procesul legislativ sa fie o conditie pentru aplicarea legii existente, prin pedepsirea proportionala cu faptele a persoanelor responsabile de dezinformare", a mai spus Toma.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.