Analistul politic Vlad Socor avertizeaza ca din acest joc cel mai mult are de suferit credibilitatea Romaniei

De la inceperea mandatului de presedinte, Traian Basescu insista ca relatiile dintre Romania si Moldova trebuie sa se ghideze pe principiul "doua tari, o singura natiune", reunite in cadrul UE. Voronin raspunde de fiecare data ca nu este de acord cu aceasta "opinie a domnului Basescu".

Analistul politic Vlad Socor avertizeaza ca insistentele oficialilor romani pe aceasta problema risca sa distruga credibilitatea Romaniei in fata UE.

"O simpla fantezie"

Traian Basescu declara, la inceputul acestei luni, ca Romania a oferit Republicii Moldova varianta de a intra impreuna in Uniunea Europeana. Insa seful statului moldovean ar fi refuzat oferta. Reactia lui Voronin a fost una prompta.

"Republica Moldova nu se va uni cu nimeni, niciodata, doar cu marea familie europeana". El a lasat sa se inteleaga ca ar fi existat asemenea discutii, dar intr-un cadru neoficial.

Intr-un interviu acordat agentiei "MOLDPRES", analistul politic Vlad Socor sustine ca oferta lui Basescu este "o fantezie", care afecteaza credibilitatea Romaniei.

"Ideea ca Republica Moldova ar fi putut sa adere la UE prin intermediul unei forme oarecare de unificare cu Romania, este o simpla fantezie. Nu a existat si nici n-ar fi putut sa existe vreo "oferta" a Bucurestiului in 2005, de a "aduce" Republica Moldova in UE impreuna cu Romania. Presedintele Basescu nu avea cum sa propuna in mod serios asa ceva presedintelui Voronin", sustine Socor. In opinia sa, este de neconceput ca Bucurestiul sa fi solicitat autorizarea UE pentru un scenariu de acest gen, caci ar fi primejduit chiar sansele Romaniei de a intra in UE.

"Bruxelles-ul a negociat aderarea anume cu Romania, nu cu vreo uniune statala "Romania-Moldova" din inchipuirea cuiva", adauga Vlad Socor.
Si oficialii europeni au fost luati prin surprindere de declaratiile lui Traian Basescu. "Ideea ca Moldova ar putea sa adere la UE impreuna cu Romania a fost complet noua, declara seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, afirmand ca nu are cunostinta despre eventuale consultari intre presedintele roman si alti oficiali din cadrul Comisiei Europene.

O politica bazata pe criterii istorice si identitare este considerata "invechita" de Europa

Analistul politic Vlad Socor demonteaza si argumentele folosite de Traian Basescu. Exemplul "celor doua Germanii" este inadecvat pentru relatiile dintre Republica Moldova si Romania, spune Socor. Iar faptul ca oficialii romani revin constant la problemele istoriei si identitatii nationale este vazut de catre Vlad Socor mai degraba o lipsa de strategie politica a Romaniei fata de Republica Moldova. El considera ca readucerea in discutie si politizarea chestiunii "moldovean ori roman" este inoportuna. Iar formularea problemei in termeni teritoriali, cu nostalgie dupa "teritoriile pierdute", o viziune nelalocul ei astazi.

Vladimir Socor este analistul Centrului de cercetari al Jamestown Foundation, editorialist si observator politic "Wall Street Journal", colaborator al postului de radio "Europa Libera".

Moldova isi schimba istoria

Intre timp, peste Prut se fac demersuri ca "Istoria romanilor" sa fie scoasa din programa scolara si sa fie inlocuita cu "istoria integrata". De altfel, Voronin a declarat in repetate randuri ca Pactul Ribbentrop-Moldotov nu are nici o relevanta pentru Republica Moldova, intrucat intre 1918 si 1940 acest teritoriu ar fi fost ocupat de catre Romania, sugerand astfel ca anexarea lui la URSS nu poate fi calificata drept ocupatie.

La Bucuresti in schimb, oficialii romani continua demersul lor de a ajuta Moldova sa adere la UE, desi Voronin spune ca nu este nevoie. Romania a acordat sprijin Republicii Moldova pentru grabirea aderarii acestei tari la Uniunea Europeana, dar se pare ca autoritatile de la Chisinau "trag in alta directie", a afirmat primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, zilele trecute.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.