Disidentii, fostii detinuti politici si luptatorii anticomunisti sunt aproape inexistenti pe listele de membri ai partidelor parlamentare, exceptiile care au ocupat vreo functie politica dupa '89 fiind trecute de multa vreme pe linie moarta de catre actualele conduceri. Mosita cu chiu, cu vai, mai degraba in baza unor calcule electoral-politicianiste, Legea lustratiei nu s-a bucurat de asentimentul politicienilor, care au profitat de agenda aglomerata a sfarsitului de sesiune legislativa pentru a amana la toamna discutarea si adoptarea acestui proiect de lege.
Oamenii care s-au opus fostului regim comunist au disparut aproape total din peisajul politic, unii in mod natural de-a lungul anilor, altii in parte si cu complicitatea politicienilor. Ultimii supravietuitori in politica postdecembrista sunt Andrei Plesu, demisionar in toamna anului trecut din calitatea de consilier prezidential, si Ticu Dumitrescu, actual membru in Colegiul CNSAS.

Politicienii dau din umeri

Desi s-a pronuntat, in repetate randuri, pentru implementarea Legii lustratiei ca o necesitate morala pentru societatea romaneasca postdecembrista, liderul grupului deputatilor PD, Cristian Radulescu, nu stie de cooptarea sau prezenta vreunui coleg cu trecut anticomunist in structurile democrate. Singurul cunoscut, Marin Iancu, fost inalt ofiter MI, cu stagii dupa gratiile Aiudului, a ramas simplu membru de partid. Nici deputatul PNL Viorel Oancea, unul dintre initiatorii proiectului Legii lustratiei, nu pare a cunoaste vreun coleg parlamentar sau demnitar liberal cu C.V. anticomunist, in afara unui Neagu Djuvara, azi liberal de rand. Nume precum Doina Cornea, Vasile Paraschiv, Radu Filipescu sau Gabriel Andreescu au fost evitate sau au refuzat inregimentarea politica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.