Legea prin care se infiinteaza Agentia Nationala pentru Integritate a fost votata de Guvern sub obladuirea sefului statului, intr-o forma convenabila udemeristilor.

Cel mai important compromis facut oamenilor lui Marko Bela, cu largul concurs al presedintelui Basescu, prezent la dezbateri se refera la numarul de persoane inrudite cu demnitarii si magistratii, ale caror averi si interese pot intra in malaxorul verificarilor ANI. Daca in proiectul initial, elaborat de Ministerul Justitiei, era vorba despre neamuri ale demnitarilor pina la gradul al III-lea de rudenie inclusiv, iar in cazul magistratilor, pina la gradul al IV-lea, ieri, ca urmare a unui mic troc politic, s-a convenit ca in verificari sa intre doar familia restrinsa: soti, copii si parinti.

Argumentul de fond a fost acela ca, in legea-cadru - Parchetul anticoruptie produs de Nastase in 2003 -, in definitia conflictului de interese nu intra decit rudele de gradul I. Adoptarea in procedura de urgenta a acestui proiect care treneaza de un an s-a datorat impulsului dat de Basescu.

Modificari pe coltul mesei

Seful statului a venit la Palatul Victoria "chitit" sa rezolve problema, cu sau fara compromisuri. El le-a expus ministrilor argumentul steguletului galben-spre-rosu pe linie de combaterea coruptiei si a presat gasirea unei formule rapide de aprobare a legii. Basescu a insistat chiar ca Monica Macovei sa opereze modificarile pe loc, pentru ca proiectul sa nu mai astepte o saptamina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.