Prin «Operatiunea Irak», Tariceanu spera ca Basescu sa mai viziteze SUA doar daca ii suråde norocul la «Loteria vizelor»

Anuntul privind retragerea trupelor romåne din Irak, facut de prim-ministrul Tariceanu si ministrul apararii Atanasiu, a urmarit, dincolo de interesele de partid ale celor doi, compromiterea negocierilor diplomatice privind o viitoare vizita a presedintelui Traian Basescu in SUA

Diplomatia romåneasca era angrenata in obtinerea unei invitatii speciale din partea lui George Bush jr pentru o vizita de stat a lui Basescu, ce ar fi sporit enorm capitalul de imagine al presedintelui romån. Inconstienta atacului consta in aceea ca vizita ar fi insemnat un capital politic extern si pentru Romånia

Atuul lui Traian Basescu in aceasta actiune, reprezentat de ramånerea neconditionata a trupelor romånesti in zonele de conflict din Irak si Afganistan, a fost insa anulat de Tariceanu si Atanasiu, reducåndu-se considerabil sansele de reusita ale operatiunii pregatite de diplomatii romåni

Conform unui observator din SUA, "lovitura administrata de premierul Calin Popescu Tariceanu a fost calculata sa produca pagube chiar si in conditiile in care presedintele Basescu, via CSAT, va readuce situatia la normal, intrucåt a provocat deja valuri in cancelariile politice vizate"

Dan Badea

Razboiul total dintre presedinte si premier se muta, prin ambasade, dincolo de hotare
Sigur pe Victoria, Tariceanu lupta impotriva lui Basescu cu cartile pe masa

Razboi declarat intre presedinte si prim-ministru, extins in toate zonele de competenta intre cei doi. Apar victime "colaterale", cum este politica externa a Romaniei - relatia cu ambasadele principalelor tari NATO - si ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, care nu mai este informat nici de partidul din care face parte si nici de seful statului atunci cand se transeaza noile linii de actiune in plan extern. Si, bomboana pe coliva - numirea noului vicepremier Bogdan Pascu, membru PC. Desi a primit semnatura din partea lui Tariceanu (sau, poate, tocmai de aceea), conservatorul nu intelege cum de seful statului nu a gasit timp sa-i semneze decretul de numire. In ultimul moment, presedintele si-a pus parafa pe decretul de numire.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a recomandat, in urma cu doua zile, in cadrul unei emisiuni televizate, amabasadorilor Marii Britanii si SUA la Bucuresti "sa fie mai retinuti" in a exprima puncte de vedere in legatura cu "probleme delicate" cum este aceea a retragerii trupelor din Irak. "Nu ar fi rau ca cele doua ambasade sa fie mai retinute in exprimarea unui punct de vedere, pentru ca este o problema delicata", a spus Tariceanu. El s-a referit la pozitia celor doua ambasade, care au considerat de cuviinta sa salute decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, de saptamana trecuta, privind mentinerea trupelor romanesti in Irak. Iar asta dupa ce isi exprimasera, tot public, ingrijorarea si surprinderea fata de propunerea premierului si a ministrului apararii.

Nu cersim bunavointa!

Tariceanu a precizat, cu acelasi prilej, ca dezbaterea lansata de PNL pe tema retragerii trupelor din Irak nu este un gest politic de castigare a bunavointei Frantei si Germaniei, care au aratat rezerve in privinta ratificarii Tratatului de aderare. El a amintit ca Germania a dezbatut tema Tratatului de aderare a Romaniei in Camera superioara a Parlamentului, iar Franta a facut acelasi lucru in Adunarea Nationala, unde a existat o "atitudine de unanimitate" in favoarea ratificarii tratatului. "Aceste optiuni nu s-au facut in functie de o decizie politica, care la vremea respectiva nu era cunoscuta", a declarat Tariceanu.

Slabiciune prezidentiala

Prim-ministrul Tariceanu a raspuns fara nici o retinere si atacurilor formulate de Traian Basescu la adresa sa. El afirma ca acestea sunt lansate "cu un scop bine determinat": "Ori de cate ori eu, ca prim-ministru, nu ma situez pe aceeasi pozitie cu presedintele, seful statului lanseaza niste formule si atacuri foarte dure", spune el. In felul acesta, declaratia lui Basescu potrivit careia cererea liberalilor de retragere a trupelor din Irak a fost "un puci anti-Romania" a capatat o replica pe masura. Premierul a catalogat ca total nepotrivita afirmatia lui Basescu. "Apreciez ca este total nepotrivit pentru un presedinte sa se lanseze in astfel de afirmatii si numai si numai pentru ca premierul nu joaca cum ii canta presedintele", a spus Tariceanu. El a amintit ca o dezbatere publica pe tema retragerii trupelor Romaniei din Irak este necesara si nu presupune o modificare a politicii externe a tarii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.