Campionatul Mondial de Fotbal se apropie de sfrsit. Pasionatii de goluri neasteptate, de intrari la sacrificiu, de tackling-uri dure pot sa stea nsa linistiti. Scena politica romneasca le va furniza, si n aceasta vara, un spectacol de neuitat. Vom ncerca, n rndurile urmatoare, sa facem o avancronica a principalelor (s)meciuri ale acestei veri. Unele dintre ele se anunta promitatoare, altele pot fi considerate meciuri anoste, cu final previzibil. Ca si n politica e ca n fotbal.

Calin Popescu-Tariceanu vs Traian Basescu, vom avea prelungiri

Daca ar fi sa judecam dupa tensiunea generata de anuntul premierului privind o posibila retragere a trupelor romanesti din Irak, ne asteapta o vara fierbinte, cu replici dure, venite in special din partea lui Traian Basescu. Presedintele a lansat deja acuze grave, sustinand ca anuntul premierului este "un atentat grosolan la interesul national al Romaniei". Este clar ca Traian Basescu a perceput gestul premierului ca un atentat la una dintre principalele sale resurse de legitimitate. Cunoscut ca un politician instinctual, presedintele va incerca sa impuna un razboi total impotriva liberalilor.

Totusi, ar fi hazardat sa exageram proportiile acestui conflict. Vom asista, mai degraba, la o furtuna intr-un pahar cu apa, pentru ca elanul prezidential va fi diminuat de: partidele de pe scena politica, acestea, cu exceptia PD, sprijinind decizia premierului, de opinia publica, in mod natural inclinata sa fie de acord cu decizia de retragere a trupelor (trebuie urmarit insa care va fi rolul presei, in special cea apropiata de Cotroceni), de oficialii europeni, care vor milita pentru stabilitate politica in Romania. Rolul cel mai important il vor avea state care formeaza nucleul Uniunii Europene. Franta si Germania au fost adversare traditionale ale implicarii militare in Irak, astfel ca este de asteptat sa-l sprijine pe premier, chiar si numai prin gesturi si mesaje implicite. Din aceeasi perspectiva, faptul ca toate statele europene de pe continent care aveau trupe in Irak si le-au retras va contribui la temperarea discursului prezidential.

Concluzionand, deznodamantul meciului dintre presedinte si premier se va amana pentru prelungiri, adica pentru finalul acestui an, cand se vor forta, din nou, anticipatele.

PD vs Calin Popescu-Tariceanu se va juca la ofsaid
Desi lasa impresia ca este partidul care ataca, PD are o strategie doar aparent ofensiva. In realitate, eforturile democra-tilor se focalizeaza pe dejucarea oricarei tentative a premierului sau a liberalilor de a se impune in spatiul public. PD a fortat si va forta si in aceasta vara, cu declaratii care sa-l lase pe Calin Popescu-Tariceanu in ofsaid.

Imediat dupa Raportul de tara din luna mai, PD a glosat ostentativ pe subiectul restructurarii. Ulterior, democratii au for-tat remanierea, retragandu-i pe vicepremierul Gheorghe Pogea si pe ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre. Destul de recent, PD a deschis subiectul descentralizarii administratiei, reusind sa taie din elanul premierului. De partea cealalta, si liberalii par a fi invatat destul de multe din experienta convietuirii la putere cu democratii. Fara sa protesteze vehement, PNL isi pregateste minutios contraatacurile. Dupa scandalul CNSAS, liberalii au reusit, zilele acestea, sa readuca pe agenda publica retragerea trupelor romanesti din Irak si nu ar fi exclus sa fie reluat in forta si subiectul legilor sigurantei nationale. Deci si liberalii (Calin Popescu-Tariceanu) pot sa-i lase pe democrati (pe Traian Basescu) in ofsaid.

Theodor Stolojan vs Calin Popescu-Tariceanu, drama echipelor mici

Nu poate sa nu uimeasca insistenta cu care Theodor Stolojan il critica pe Calin Popes-cu-Tariceanu, desi aceste critici nu par a avea vreo consecinta in plan politic. De cealalta parte, premierul pare impasibil la atacurile adversarului. Vara aceasta, meciul va continua in aceeasi nota, o echipa care stie ca nu poate sa inscrie, dar se straduieste, cealalta, care stie ca nu va primi gol si se gandeste deja la urmatorul meci. Rolul "estival" al lui Theodor Stolojan va fi acela de a mentine, la nivelul opiniei publice, perceptia ca exista o disidenta puternica in PNL. Miza nu este insa acest meci, ci jocul "amanat pentru fazele superioare". Vom asista atunci la avancronica anticipatelor, cand aceasta grupare ar putea juca un rol important.

Puterea vs Opozitia, un posibil noncombat

La fel ca in echipa Puterii, jucatorii din echipa Opozitiei nu par sa mai poata identifica un adversar comun. Este de ajuns sa ne gandim la faptul ca PRM a refuzat sa sprijine motiunea PSD de saptamana trecuta. Dupa ce PSD a renuntat la colaborarea cu PRM, partidul lui Vadim se vede din nou in postura ostracizatului, obligat sa poarte un razboi impotriva tuturor. Este de asteptat ca PRM sa renunte la strategia adoptata in ultimul an, cand, tocmai pentru a-si creste sansele de a incheia aliante politice, liderii partidului au adoptat un discurs moderat. Vara aceasta va marca o revenire a lui Corneliu Vadim Tudor la discursul nationalist-justitiar. Un discurs care va fi boicotat de catre principalele medii, deci nu se va bucura de o vizibilitate consistenta.

PSD va incerca o echilibristica dificila, sa se apropie de PD, fara a-si pierde credibilitatea ca partid de opozitie. Pana acum, PSD a reusit sa salveze aparenta unui partid de opozitie, in principal datorita faptului ca a beneficiat de parghiile parlamentare, utilizand in exces arma motiunii. In vacanta parlamentara, PSD va incerca sa compenseze lipsa acestor parghii prin atacuri dure la adresa guvernarii, concomitent cu limitarea semnalelor mediatice cu privire la apropierea de PD.

Mircea Geoana vs Ion Iliescu, un meci de 1x

Ultima luna ne-a aratat ca echipa Polului Social este mult mai subreda decat se anticipase initial. Echipa nu a gasit raspuns la presiunile mediatice si institutionale facute asupra unor jucatori (dezvaluirile din presa privindu-l pe Razvan Theodorescu, "amenintarile" lui Dan Voinea). De cealalta parte, Mircea Geoana va incerca sa foloseasca aceasta vara pentru a-si asigura o victorie decisiva. Este posibil sa asistam la o campanie de ostracizare a sustinatorilor fostului presedinte. Curios, dar rezultatul meciului nu depinde de echipele din teren, ci de cele din afara lui. In masura in care echipele de la Cluj sau cele din Bacau si Constanta vor fi dispuse sa riste o crestere semnificativa a fortei echipei lui Mircea Geoana, prin eliminarea echipei Polul Social, se poate miza pe un 1 solist.

Monica Macovei vs CSM&Parchetul General, o remiza probabila

Confruntarea dintre Monica Macovei si echipa formata din jucatorii CSM-ului si Par-chetului General pare a se in-drepta zilele acestea spre un re-zultat de egalitate. Meciul este insa unul straniu pentru ca o echipa tot inscrie, dar isi vede golurile anulate de catre arbitri. In ultimul an, Monica Macovei a militat pentru demiterea procurorului general. Ilie Botos a primit insa sprijinul explicit al lui Traian Basescu. Rezultatul? In evaluarea pe care ministrul justitiei a facut-o Ministerului Public, in iunie, s-a pledat pentru modificarea structurii acestei institutii si pentru reformarea managementului sau, dar s-a afirmat ca nu se pune problema schimbarii lui Ilie Botos.

Seria de goluri anulate a continuat cu numirea procurorului Gratiana Isac ca sef la Combaterea Contrafacerilor si ca reprezentant al Parchetului General la CSM. Aceasta dupa ce Monica Macovei a destituit-o, in august 2005, pe Gratiana Isac din functia de procuror adjunct al DIICOT. Desfasurarile de forte din ultimele doua saptamani sprijina varianta unei veri fara evenimente majore in acest meci. Poate doar inca o demitere, urmata insa de o avansare in toamna aceluiasi an.

DNA vs Adrian Nastase, un meci cu pase in lateral si suturi de la mijlocul terenului

Saptamana trecuta, DNA a deschis un nou dosar penal lui Adrian Nastase. Pe de alta parte, si deschiderea dosarului termopanelor din Zambaccian parea promitatoare. Dupa doua-trei saptamani de activitate intensa, despre dosar nu s-a mai auzit nimic. Acelasi traseu l-a urmat si dosarul deschis la inceputul lunii iunie, cand Adrian Nastase a fost anuntat de procurori ca este cercetat pentru dare de mita. Strategia DNA pare a fi de a deschide cat mai multe do-sare, care ii vizeaza pe liderii maziliti de catre actuala conducere a PSD (cu precadere, pe Adrian Nastase), fara a-si pune problema finalizarii acestora.

Fiindca in Raportul CE din mai justitia a scapat de steguletele rosii, si oficialii europeni s-au declarat multumiti de eforturile autoritatilor in lupta im-potriva coruptiei dispare presiunea finalizarii acestor anchete. Deci in aceasta vara ne as-teapta un meci tern, intrerupt de "actiuni in forta" ale procurorilor. Abia spre minutul 90, odata cu apropierea Raportului din toamna, s-ar putea sa asistam la cateva faze de poarta.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.