Tariceanu l-a anuntat pe Marko Bela ca vrea sa retraga trupele din Irak, dar nu i-a spus si lui Emil Boc.

Democratii au aflat de la TV ca PNL propune retragerea trupelor din Irak. Liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, nu si-a ascuns nemultumirea. El a spus ca, fiind vorba despre lucruri extrem de sensibile, ar fi trebuit ca o astfel de propunere sa fie luata in forul restrans de conducere al Aliantei. Liderul PD a adaugat ca exista un Consiliu de Conducere al Aliantei si ca deciziile acestui for sunt mai presus de deciziile individuale ale partidelor din coalitie.
Intrebat daca PD ar putea sustine propunerea de retragere a trupelor din Irak, Cristian Radulescu a spus: "Nu stiu". Pana acum insa, de fiecare data cand se discuta acest subiect, PD s-a declarat impotriva retragerii.

Tariceanu s-a consultat cu Marko

In afara de PD, toate partidele parlamentare s-au declarat de acord cu propunerea PNL. De altfel, atat opozitia cat si PC au cerut in repetate randuri ca soldatii romani sa se intoarca acasa. Singurii care nu isi exprimasera o pozitie clara erau cei de la UDMR. Premierul s-a asigurat insa si de sprijinul acestui partid. "Noi nu am aflat din presa aceasta initiativa a PNL, ci inainte sa fie publica", a spus deputatul Kelemen Hunor, care a apreciat ca Marko Bela a avut o discutie cu Tariceanu inainte de anuntul oficial al liberalilor.

"Momentan, nu exista nici o justificare pentru o prezenta lunga in Irak a trupelor romanesti", a explicat deputatul UDMR. El a adaugat ca a sosit momentul sa fie facut un calendar concret de retragere.
Pozitia PC legata de acest subiect era binecunoscuta, intrucat conservatorii au propus retragerea trupelor din Irak inca din momentul in care au fost rapiti cei trei ziaristi romani.

"Nu e cazul sa mai avem situatii, oameni care mor pe alte taramuri, in contextul in care avem destule probleme in tara", a explicat senatorul PC Sabin Cutas.

PRM spune ca e o decizie corecta

Deputatul PRM Lucian Bolcas crede ca mandatarea ministrului Apararii de catre PNL pentru a solicita retragerea trupelor din Irak reprezinta "o reactie omeneasca". In opinia sa, este bine ca a venit aceasta propunere, pentru ca "nu trebuie sa curga sange romanesc pe pamant strain, pentru o cauza care nu este a Romaniei". Lucian Bolcas a precizat ca PRM isi exprima vointa politica pentru a sustine propunerea de retragere a trupelor din Irak. De altfel, PRM a cerut de doua ori in acest an, prin liderul sau, Corneliu Vadim Tudor, retragerea trupelor din Irak.

PSD: retragerea trebuie negociata

Presedintele PSD, Mircea Geoana, spune ca trebuie stabilit un calendar clar de retragere a trupelor romanesti din Irak, dar atrage atentia ca "angajamentele externe, in special cum sunt cele din NATO, sunt negociate in prealabil si de aceea un gest ca retragerea trebuie negociat".

"O tema de politica externa cum este prezenta trupelor romanesti in Irak nu poate fi obiectul jocului politic dintre doua palate, indiferent care ar fi acelea. Aici nu sunt ambitiile politicianiste ale unuia sau altuia, ci e in joc credibilitatea Romaniei ca stat membru NATO", a adaugat Geoana, citat de Mediafax.

Emil Boc, suparat rau de tot

"S-a aruncat o piatra in rau, iar altii trebuie sa vada acum ce a vrut premierul sa faca cu o asemenea declaratie. Declaratia este departe de ceea ce ar trebui sa reprezinte o declaratie a unui om politic responsabil. Rationamentele care au stat la baza acestei declaratii sunt cel mult de natura populista", a spus Boc, citat de Mediafax.
In opinia sa, modalitatea prin care a fost prezentata aceasta solicitare denota o lipsa de profesionalism si neintelegere a interesului national. "Astfel de decizii nu se pot lua la un pahar de apa plata, la un birou politic al unui partid", a adaugat liderul PD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.