Pare o gluma timpita, dar nu e: Biroul Permanent al Senatului a aprobat, ieri, constituirea unei comisii parlamentare care sa studieze "indiciile serioase cu privire la posibila implicare a tehnologiilor umane in provocarea fenomenelor meteorologice din lunile iulie-august 2005."

Mai pe romaneste, creierele infierbintate ale unor alesi ai natiei, din Guvern si Parlament, considera ca vremea capricioasa care afecteaza intreaga lume, nu doar Romania, ar fi, in realitate, opera unor puteri straine. Unii, precum Funar, stiu si amanunte: puhoaiele de apa revarsate deasupra tarii noastre provenid din Marea Neagra si sint aruncate ca sa faca praf "clima blinda" a tarisoarei noastre.

Au aparut "indicii consistente"
Ancheta, aprobata de Biroul Permanent, a fost solicitata de presedintele comisiei, senatorul PD Dan Cirlan, care a invocat "indicii" aparute in discutiile cu specialisti de la Departamentul Antigrindina . "in contextul acestor discutii au aparut o serie de indicii extrem de consistente, in opinia dinsilor, care duc la ideea ca fenomenele meteorologice din vara anului trecut, iulie-august, nu au fost doar fenomene naturale, ci, in opinia dinsilor, pot fi fenomene meteorologice generate de interventia unor tehnologii", a declarat Cirlan presei.

Fenomenele meteorologice din iulie-august 2005 "au generat ploi torentiale, cu volume de maxim istoric, pe termen scurt, absolut atipice pentru perioada si zona respectiva, cu rezultatul aparitiei inundatiilor si calamitarii unor intregi zone din Moldova", se mai arata in nota adresata Biroului Permanent. Solicitarea cu pricina a prins rapid la senatori, care chiar s-au aratat revoltati de vremea din ultimii ani din Romania. De exemplu, senatorul PRM Gheorghe Funar crede ca inundatiile din 2005 au fost cauzate de faptul ca "marile puteri recicleaza apa din Marea Neagra si fac tot soiul de experimente care destabilizeaza clima blinda a Romaniei". in opinia lui Funar, vinovatii sint Statele Unite, Rusia si Israel.

De la rusi vine ploaia!

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a precizat ca Biroul Permanent a fost de acord ca in vacanta parlamentara senatorii din Comisia de administratie sa faca o analiza. "Mi-e greu sa cred ca dispune comisia noastra de specialisti in domeniu. Daca vrei sa faci o astfel de actiune, ea este mai larga", a continuat, insa, Vacaroiu. El a aratat, totodata, ca "lucurile sint mai complexe" si a apreciat ca defrisarile de paduri provoaca alunecari de teren, aluviuni puternice si alte pagube.

La rindul sau, Corneliu Vadim Tudor a apreciat ca "Romania e victima unui atac meteorologic". Liderul PRM l-a identificat ca principal vinovat pentru inundatiile din 2005 pe presedintele Traian Basescu, cel care ar fi stirnit Rusia cu diferite afirmatii necuviincioase: "E vorba de cei care sint deranjati de declaratiile iresponsabile ale lui Traian Basescu", a spus Vadim, mentionind faptul ca "Stalin facea experimente meteorologice inca din anii 30-40!". in ceea ce priveste ancheta parlamentara la nivelul Comisiei de administratie, Cirlan a afirmat ca se vor solicita toate "informatiile, datele, masuratorile si orice argument relevant".

"in primul rind, o sa apelam la cei cu care am inceput discutia si la toate institutiile statului care pot detine informatii de natura tehnica, informatii care sa ne dea un raspuns cit de cit concludent, daca putem banui ca a fost vorba de o interventie a tehnologiilor de natura umana", a mai spus el. Cirlan a mentionat ca termenul pentru finalizarea raportului este sfirsitul lunii septembrie. intrebat daca nu crede ca o asemenea ipoteza ar putea suna a SF, Cirlan a admis ca este posibil. "Sa stiti ca mi-am asumat riscul, inclusiv de a fi ridicol, dar este un risc ceva mai mic decit cel de a afla asa ceva si a nu intreprinde ceea ce legea ma obliga", a adaugat el.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.