Adrian Morar, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, este "profund nemultumit" de modul in care Comisia Juridica de la Senat a modificat proiectul de Lege a finantarii partidelor inaintat de Guvern. "Multi dintre ei nu au inteles despre ce este vorba" a afirmat Morar.

Acesta crede ca marirea cuantumului sumelor pe care partidele au voie sa le cheltuie in campania electorala nu are nici un rost. El a aratat ca rapoartele Curtii de Conturi din anii trecuti arata ca partidele au declarat doar sume intre 10 si 30 % din suma maxima. In consecinta, ridicarea plafonului n-are rost.

Mai mult, Morar a spus ca partidele prezinta cheltuieli mult subevaluate pentru a masca depasirea plafoanelor existente. Reprezentantul IPP sustine ca sumele declarate nu au cum sa acopere costurile campaniilor electorale, o mare parte din sustinerea financiara de care beneficiaza candidatii aflandu-se intr-o "zona gri" care excede reglementarile legale in vigoare. Evidenta contabila nu ar cuprinde sume mari de bani si de aceea cheltuielile par foarte mici.

Adrian Morar a dat exemplul PSD care, la alegerile parlamentare din 2004, a avut cei mai multi candidati si, drept urmare, justificarea de a cheltui cei mai multi bani, undeva in jurul a 10.000.000 de dolari.
In schimb, social-democratii au raportat doar folosirea a 2.500.000 de dolari, zgarcenie care ridica mari semne de intrebare asupra veridicitatii acestei sume in conditiile in care PSD a avut o campanie electorala care a presupus mari cheltuieli.

Dubii in privinta AEP

Un alt motiv de nemultumire al IPP a fost reglementarea controlului financiar-contabil al partidelor. Proiectul de lege prevede ca aceasta atributie sa treaca de la Curtea de Conturi la Autoritatea Electorala Permanenta, trecere al carui principiu este salutat de IPP. Insa Morar are rezerve mari in ceea ce priveste capacitatea actuala a AEP de a se achita in mod satisfacator de noua sarcina care-i revine din cauza competentei discutabile a functionarilor acesteia. Morar a spus ca cei de la AEP sunt depasiti deseori de dificultatile limbii romane, dupa cum se poate vedea din rapoartele intocmite de aceasta institutie.

Departamentul de control financiar al partidelor care se va infiinta urma sa fie condus, conform proiectului initial, de un specialist cu studii juridice, economice sau de stiinte politice.

Membrii Comisiei Juridice au decis sa-i elimine pe acestia din urma de pe lista celor eligibili in pofida faptului ca Morar a pledat in fata senatorilor in favoarea ideii ca acestia sunt mai indicati pentru post decat specialistii in economie. Specialistii in politologie au o alta perceptie asupra managementului partidelor si asupra costurilor pe care le presupune organizarea unei campanii elecorale.
"Trebuie sa fie un om care sa cunoasca cat costa sa-l aduci pe Dick Morris sau pe Eyal Arad, sa nu fie doar un contopist care sa caute acte", a mai spus Morar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.