Micile blazoane de putere s-au raspindit, discret, in politica. Unii si-au infipt ghiuluri cu rubin pe deget. Altii si-au brodat monograme pe camasi.

Politica romaneasca e plina de boieri de tip nou. Se cred marcati si marcanti, apreciabili, solemni, importanti, esentiali si inalti. Foarte multi dintre ei isi afiseaza apartenenta la "casta celor insemnati". Ghiulul este insemnul cel mai comun. Il vezi adesea prin Parlament, mai ales cind ridica mina la vot. Purtator de unghie-solnita, Radu Vasile a lansat moda ghiulurilor la politicieni, pe la mijlocul anilor ’90.

Ghiul cu rubin "de la unchiu’ Nae"

Liberalul Dragos Ujeniuc are si el un ghiul. Unul cu rubin. Spune ca-l are de la "bietu’ unchiu’ Nae" si se mindreste cu el. "Are cel putin 90 de ani vechime. Era un om bun unchiu’ Nae, chiar daca era un om fara carte", spune Ujeniuc. Cind il intrebi de ce poarta ghiulul, Dragos Ujeniuc devine brusc ironic: "Lumea, in general, nu ma intreaba despre ghiul. Din bun-simt. Ai inteles aluzia?". O incarcatura sentimentala are si ghiulul de la mina deputatului PNL Mihaita Calimente. "E un inel mostenire de la tata. Il port in amintirea tatei." Parlamentarul e prudent si spune ca nu e un inel foarte valoros. "E foarte subtire. Face cel mult 100 de euro." Senatorul PRM Claudiu Tanasescu se supara cind il intrebi de ghiuluri. Caci are doua, la ambele miini. "Dvs. asta vi se pare important? Nu vedeti cum fura Guvernul asta? Nu vedeti ce legi se voteaza? Da, am ghiul. Si ce? E o chestie intima", s-a suparat Tanasescu.

Camasi cu monograma AN, DIP sau MDV

Recent s-a vindut cu 60.000 de euro o camasa care i-a apartinut lui Napoleon. Pe ea era brodata monograma imperiala "N". Monogramele inscriptionate pe camasi reprezinta prin traditie un semn al puterii. La noi, moda a fost relansata de fostul premier Adrian Nastase. Care, spre deosebire de Napoleon, si-a confectionat camasi cu "N", dar si cu un "A" in fata. Nu stim daca de aici sau de la altceva i se spunea "Imparatul" in prima parte a guvernarii sale. A fost imposibil sa vorbim pe aceasta tema cu fostul prim-ministru. Alti purtatori de camasa cu monograma insa au vorbit: "Eu nu vad decit utilitatea gestului, nu am tendinte de boierie. E simplu: cind dau camasile la «Nufarul» trebuie sa se stie ca e camasa mea", spune fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, cunoscut la curatatorie ca "DIP".

"Nu poti sa iei camasi de 300 de mii. E o chestie de etapa"

Camasi "imperiale" si-a facut si Marian Vanghelie. "MDV", de la Marian Daniel Vanghelie. "Ca orisice lucru, si a invata sa te imbraci… se invata. Sa te imbraci un om politic... E ca o meserie. Se fura. Asa e cind te invirti intr-o anumita zona", recunoaste sincer Vanghelie, care adauga ca "nu poti sa iei camasi de 300.000 de lei, e o chestie de etapa". Vanghelie spune ca "o camasa buna e intre 50 de euro si 150 de euro", iar "o camasa normala, cu monograma, e in jur de 80 de euro. In functie de cite faci: sase, zece camasi. Deci, cam 80, 90 de euro bucata".

Vanghelie stie ca, "pe vremuri, boierii purtau camasi cu monograma", insa el are o explicatie mai simpla la intrebarea "dar de ce v-ati pus initiale pe camasa?": "Vazind ca foarte multi si-au facut, n-am vrut sa fiu confundat si mi-am facut si eu". Si deputatul William Brinza si-a facut camasi cu monograma. Peste 30, din cite spune. Invoca acelasi argument ca si DIP atunci cind il intrebi "de ce?": "Sa nu se piarda la spalatorie". Camasi monogramate mai poarta - din cite am aflat - si Cozmin Gusa, Adriean Videanu si Danut Liga, dar lista e mult mai lunga. "Am vazut la multi prin Parlament, dar nu-mi mai amintesc la cine", spune deputatul Danut Liga.

Vinatori de 100 de euro capriorul

Lui Bogdan Niculescu Duvaz i se pare "o topenie" sa poarte camasa cu monograma. In schimb, el merge la vinatoare. La fel ca Adrian Nastase, Ilie Sirbu, Cozmin Gusa, Mugur Isarescu, Andrei Chiliman, Doru Ioan Taracila, Petre Daea, Teodor Melescanu, Gabriel Oprea, Eugen Bejinariu si Ioan Rus. Lista politicenilor-vinatori e tare lunga. Dintre toti, Nastase e cel mai pasionat. Are o impresionanta colectie de pusti de vinatoare si foarte multe trofee.

La inceputul anului 2005 a rapus nu mai putin de 23 de mistreti intr-o singura zi. Un vinator este si Cozmin Gusa, dar nu atit de pasionat. Si el purtator de camasi cu initiale brodate, deputatul Gusa spune ca vineaza pentru ca-i place natura. Observa cum ni se ridica o sprinceana si adauga: "Si pentru ca e palpitant. Vinez de mult, din copilarie. Ma ducea tata la vinatori. Am vinat orice animal existent in Romania, mai putin urs, care e emblema partidului nostru". Gusa nu are multe arme. "Una cu alice, una cu gloante. Una de 1.300 de euro, cealalta de 600-700 de euro." Ilie Sirbu, un alt mare pasionat de vietati rapuse cu glontul, spune ca are vreo sapte arme. "Nu e o activitate foarte costisitoare. Un caprior costa 100 de euro. La mistret nu se plateste, ca se face o vinatoare organizata…", afirma tatal Dacianei Sirbu.

Armani de 200 de euro

Nu e deloc anormal sa vezi prin Parlamentul Romaniei niste oameni bine imbracati. Sint unii chiar foarte bine imbracati, mai ales dintre cei cu foarte multe venituri. Sint insa si parlamentari care se imbraca in costume Versace, Hugo Boss, Armani fara sa dea foarte multi bani pe acestea. Un deputat de la PD ne-a povestit cum a cumparat intr-o zi un astfel de costum chiar din fata Parlamentului. "Am dat 200 de euro pe costumul asta Armani, desi el face cam 2.000", ne-a spus deputatul, aratindu-ne eticheta de pe buzunarul din interior. Apoi ne-a povestit cum vine "furnizorul" in zilele de luni in parcarea "de la steaguri" a Palatului Parlamentului. Un alt deputat ne-a marturisit ca si-a cumparat citeva costume de haine de la un furnizor similar "din fata de la Marriott".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.