Dupa ce s-au deplasat in statiuni montane pentru a decide modalitatile prin care i-ar putea schimba pe cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, liberalii si democratii au primit ieri o lovitura din partea Curtii Constitutionale. Aceasta a decis, in urma solicitarii lui Adrian Nastase, ca prevederile articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor, care permit ca membrii Biroului Permanent sa fie revocati si de alte grupuri parlamentare decat cele care i-au sustinut, sunt neconstitutionale.
Decizia Curtii Constitutionale nu mira, date fiind simpatiile membrilor acesteia. Cei noua judecatori ai plenului au fost numiti de fostul partid de guvernamant sau de presedintele Iliescu.

Articolul respectiv prevede ca "oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare". Curtea Constitutionala vrea ca el sa prevada posibilitatea revocarii presedintilor numai la cererea exclusiva a celor care i-au propus.
Decizia este definitiva si obligatorie si se publica in Monitorul Oficial. Potrivit Constitutiei "dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept".

Din continutul comunicatului Curtii Constitutionale nu reiese insa, contrar practicii institutiei, motivele pentru care acest act a fost declarat neconstitutional.
Nu este invocat nici un articol din legea suprema care ar fi incalcat de regulamentul Camerei, decizia nefiind motivata. Potrivit articolului 64 din Constitutie, "presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor.

Ceilalti membri ai birourilor permanente sunt alesi la inceputul fiecarei sesiuni. Membrii birourilor permanente pot fi revocati inainte de expirarea mandatului", deci inclusiv cei doi presedinti.
Curtea Constitutionala, anexa a PSD
Decizia Curtii Constitutionale nu mira, date fiind simpatiile membrilor acesteia. Cei noua judecatori ai plenului sunt numiti de Camera Deputatilor, Senat si Presedintie. Majoritatea, pe 9 ani.
Din 2004, presedintele Curtii este Ioan Vida, apropiat PSD, care a fost, timp de 11 ani, director al Departamentului Legislativ al Camerei Deputatilor. Ion Predescu este ex-senator PSD si a detinut functia de ministru al Justitiei in Guvernul Vacaroiu.
Petru Ninosu este fost deputat FSN si senator PSD. A fost numit judecator la Curte de Ion Iliescu, in slujba caruia s-a aflat, din pozitia de consilier prezidential.
In plus, a indeplinit functia de ministru al Justitiei in Guvernul Vacaroiu. Constantin Doldur a fost unul dintre cei mai "activi" membri ai Ministerului Justitiei pe timpul guvernarii FSN. Acsinte Gaspar, fost ministru pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Nastase, a reprezentat PSD in Parlament timp de mai multe mandate.

Serban Viorel Stanoiu, sotul fostului ministru al Justitiei din Guvernul Nastase, Rodica Stanoiu, apropiata a fostului presedinte al Romaniei, a fost numit de Ion Iliescu.
Nicolae Cochinescu a fost unul dintre cei mai proeminenti procurori in timpul guvernarii FSN, in care Justitia numai independenta nu era.
Aspazia Cojocaru a fost numita pe ultima suta de metri de fosta guvernare, la propunerea PSD, este jurist si cadru didactic universitar, apropiata PSD.
Gabor Koszokar a fost unul dintre artizanii algoritmului politic construit de UDMR cu PSD intre 2001 si 2004.

Articolul 145 ai legii supreme precizeaza ca judecatorii Curtii Constitutionale sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia, fapt ce nu lasa nici o speranta Aliantei, care va fi nevoita sa accepte deciziile acesteia, indiferent care vor fi acestea.
Nastase constata incheierea perioadei jocurilor politice
Decizia Curtii Constitutionale i-a oferit ocazia presedintelui Camerei de a constata, cu vadita satisfactie, esecul aliatilor de a-l lasa fara fotoliu.
"Hotararea institutiei respective incheie o perioada in care colegii nostri incercau sa refaca un vot liber exprimat (...). Astfel se pune capat jocurilor politice", a declarat, ieri, Nastase.

El a precizat ca articolul din regulamentul forului legislativ care permitea demararea procedurilor de revocare a presedintelui, la initiativa unei treimi dintre parlamentari, apartinand cel putin a trei grupuri, va trebui anulat, avand in vedere ca el fost declarat neconstitutional de catre judecatorii Curtii. Prin urmare, a conchis liderul PSD, formula de coabitare parlamentara, intre actuala putere - minoritara - si opozitie - majoritara - trebuie sa mearga mai departe.

Aliatii, prea putin afectati

In schimb, liderii Aliantei din Camera nu s-au aratat prea afectati de decizia Curtii Constitutionale, lasand sa se inteleaga ca vor cauta, in continuare, modalitati de revocare a lui Adrian Nastase. Seful deputatilor democrati, Cozmin Gusa, a precizat ca Alianta nu a contestat niciodata articolul respectiv din regulament, ci votul ilegal prin care s-a facut validarea presedintelui forului legislativ. "Adrian Nastase a fost ales printr-un vot neregulamentar si se afla, in continuare, in aceasta postura. Prin urmare, pentru a oferi legitimitate Parlamentului, procedura trebuie reluata, in conditiile legii... Poate ca Nastase va candida din nou, dar asta nu conteaza", a spus Gusa.

El a catalogat gestul Curtii drept un alt "tertip" al liderului pesedist, care "este un maestru in astfel de lucruri". Parlamentarul PD a mai spus ca se va consulta, in continuare, cu ceilalti lideri ai Aliantei pentru a identifica procedura de inlocuire a presedintelui Legislativului.
La randul lui, liderul grupului liberal, Eugen Nicolaescu, a aratat ca partenerii de la putere nu si-au facut un scop din inlocuirea lui Adrian Nastase, obiectivul lor fiind modificarea Regulamentului pentru eficientizarea activitatii institutiei. "E clar ca Adrian Nastase si-a batut joc de Parlament in cei patru ani cat a fost la putere, transformand forul legislativ in anexa saraca a Guvernului. In aceste conditii, el nu are ce cauta in fruntea institutiei, iar schimbarea lui nu poate fi decat o consecinta a modificarii regulamentului", a mai spus Nicolaescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.