Imitatia sau mimarea unei actiuni este un lucru daunator atat in muzica, cat si in viata politica. In Romania, politicienii mimeaza ca fac lucruri pentru cetateni, mimeaza interesul pentru tara.

Avem niste presedinti, avem niste ministri care stau acolo patru, cinci sau opt ani si niciodata nimeni nu stie daca si-au propus ceva si daca din ce si-au propus au si facut ceva l Realitatea e ca majoritatea partidelor nu stau decat in unu - doi sau maximum trei lideri cu notorietate pozitiva

Doresc ca partidul pe care il conduc sa ajunga un centru de reforma politica, un centru de putere in Romania l Resursele financiare or sa provina de la mine personal. Daca tot ma intereseaza sa fiu presedinte, trebuie sa-mi finantez campania

Nu vreau sa-mi finanteze campania oameni care vin pe usa din dos de la birou, lasa geanta cu bani si, dupa sase luni, cand ai ajuns la putere, iti bat la usa. Cioc-cioc: "Sunt Anghelescu, nu vreti sa-mi angajati sotia consilier la Cotroceni..."

- Ati lansat recent, intr-un mod nonconformist - in Parcul Tineretului, intr-un cort - programul politic al PIN sub deviza antinomenclatura, anticoruptie, antiplay-back. Ce intelegeti prin play-back politic?

- Ne-am lansat in acest fel pentru ca un scop principal la manifestarile noastre este ca toti colegii mei sa se simta umani. Sa nu se simta incorsetati, sa nu stea ca inainte de '89 cu costume scrobite, in scaune de pe la Sala Palatului, intr-o atitudine rigida. Trebuie sa-si dea seama ca vin sa faca niste lucruri normale pentru cetateni. Acesta este motivul pentru care am facut manifestarea in parc si la cort.

Antiplay-back, pentru ca imitatia sau mimarea unei actiuni este un lucru daunator atat in muzica, cat si in viata politica. In Romania, politicienii mimeaza ca fac lucruri pentru cetateni, mimeaza interesul pentru tara. Nu mimeaza in spatele scenei, dar acolo nu se vede. Prin mesajul nostru am vrut sa sugeram romanilor ca noi suntem o forta politica care nu accepta mimarea si care doreste intr-adevar sa se schimbe ceva.

- Mai concret?

- O sa va dau exemplu de politica antiplay-back in momentul in care am sa fiu la guvernare. Gesturile politice trebuie sa fie dublate de raspundere. Daca unul dintre ministri isi propune ceva la inceputul anului, este dator ca cel putin de doua sau de patru ori pe an sa vina si sa spuna "am facut" sau "n-am facut", si "astea sunt motivele". Acesta este genul de politica antiplay-back. In Romania, insa, aflam ca avem niste presedinti, ca avem niste ministri care stau acolo patru, cinci sau opt ani si niciodata nimeni nu stie daca si-au propus ceva si daca din ce si-au propus au si facut ceva. Cam asta am vrut sa le sugerez colegilor mei - ca trebuie sa raspunzi in fiecare zi, in fiecare saptamana, in fiecare an, din mandatul tau pentru ceea ce faci sau nu faci, fiind la putere.

- Cand spui PIN, spui Cozmin Gusa si Lavinia Sandru. Cum sta partidul in teritoriu?

- Problema cu oamenii cunoscuti este o problema de perceptie. La manifestarea noastra au fost vreo 10 colegi care au luat cuvantul si eu zic ca nu au vorbit rau. Sigur, cu emotiile primei prezentari pe scena. Dar notorietatea nu depinde doar de ei, ci si de presa. Un politician devine cunoscut daca presa il baga in seama.

- Ca sa fii bagat in seama, trebuie sa faci ceva, sa ai proiecte...

- Oamenii nostri, fiind la inceput, un an de zile au invatat. Acum au inceput sa iasa la scena, sa faca rapoarte la administratie, au inceput sa se bata cu primarii.

Realitatea e ca majoritatea partidelor nu stau decat in unu - doi sau maximum trei lideri cu notorietate pozitiva. In rest, la toate partidele sunt oameni cunoscuti, dar cu puternice tare, oameni care nu aduc voturi. Eu cred ca mult mai multe voturi vor aduce oamenii mei, care sunt noi si exista perceptia ca sunt dintr-o echipa corecta, decat hrebenciucii, care sunt in toate partidele, si care, chiar daca au notorietate foarte mare, nu aduc voturi. Asa ca, eu nu cred ca faptul ca membrii PIN sunt mai putin cunoscuti este un handicap.

- Aveti filiale in toate judetele tarii?

- N-avem in toate judetele. Avem in 32, dar pana in toamna o sa avem in toate.

- Daciana Sarbu si Victor Ponta au declarat ca, atat ei, cat si alti tineri din PSD doresc revenirea dumneavoastra in partid. V-ati gandit la aceasta varianta?

- Nu! Nici un moment!
Eu le multumesc pentru faptul ca vorbesc in acest fel despre mine. Este normal, pentru ca suntem prieteni si am sprijinit proiectele lor politice, si le voi sprijini si de aici inainte, independent de faptul ca sunt din PSD sau din alt partid. Sunt oameni din generatia mea, care chiar vor sa faca ceva.

Dar, eu am un proiect clar, un proiect bine articulat. Doresc ca partidul pe care il conduc sa ajunga un centru de reforma politica, un centru de putere in Romania.

- V-ati gandit la aliante cu alte partide?

- Aliantele pe care le discutam, le discutam doar cu formatiuni politice care sunt reformate sau sunt intr-o faza de a nu putea fi acuzate public. Un PSD cu hrebenciuci nu poate fi niciodata un aliat pentru PIN. In ce ii priveste pe prietenii mei din acest partid, eu nu am ascuns niciodata ca incerc sa-i sprijin in proiectele lor politice. Asa a fost si cu proiectul privind energia, a lui Victor Ponta, de saptamana trecuta. O sa ma bat in continuare pentru cei care merita, sa poata sa aiba succes in partidele lor.

Este evident ca imi doresc foarte tare ca in fruntea unor partide sa vina oameni cu care sa putem colabora. Sa facem intelegeri pentru Romania, nu pentru buzunarele noastre. Pana acum, din pacate, moda in politica romaneasca a fost sa prezentam pe scena diferite intelegeri pentru Romania si, in realitate, sa fie doar intelegeri pentru buzunarele noastre. A fost evident modul clientelar in care s-a guvernat in perioada PSD, a fost evident modul clientelar in care s-a guvernat in perioada Conventiei Democrate si este mai mult decat evident modul clientelar in care se guverneaza acum.

Eu nu am nevoie de parteneri politici in alte partide, care dupa ce ajungem la guvernare sa vina sa-mi propuna ca firmele lor sa prospere sau ca nevestele lor sa ajunga in fel de fel de functii pe la nu stiu ce minister.
N-am vazut in nici un partid dorinta de reforma clara, dar sunt indivizi tineri care vor sa puna politica pe alta traiectorie. Sunt tinerii din PSD despre care vorbeam mai devreme, Bogdan Olteanu, la PNL, care imi pare ca poate sa aiba o traiectorie reformista...

- Ati dori sa-i aduceti pe acestia in PIN?

- Nu. Dar, sunt oameni cu care reprezentantii PIN se pot intelege. In opozitie cu ei sunt oameni ca Hrebenciuc, oameni ca Tariceanu, oameni ca Basescu...
Sper ca tinerii despre care vorbesc si cu care am incredere ca pot face proiecte politice sa fi vazut intreaga nocivitate a gesturilor actualilor lor sefi din politica pentru ca, atunci cand vor ajunge in postura de sefi, sa nu repete aceste gesturi.

- Ati declarat ca va veti asigura personal ca Traian Basescu sa nu mai ajunga presedinte...

- Am folosit o expresie eufemistica, pentru ca sa nu mai spun iar ca o sa candidez si o sa-l bat.

- Aveti resursele necesare pentru un astfel de proiect?

- E nevoie de cele cateva mii de oameni din structura de partid, care sa te sprijine (n-au fost mai multi nici la Basescu, nici la Iliescu). Sunt oameni pe care ii am, iar acolo unde sunt insuficienti o sa-i aduc pana la momentul candidaturii.

Resursele financiare or sa provina de la mine personal. Daca tot ma intereseaza sa fiu presedinte, trebuie sa-mi finantez campania. Si o sa o fac destul de consistent. Vor veni resurse si de la oamenii care cred in proiectele mele si de la colegii de partid. Oamenii care cred in proiectele mele vor trebui, insa, sa ma finanteze pe fata, in cadrul unor manifestari publice.

Nu vreau sa-mi finanteze campania oameni care vin pe usa din dos de la birou, lasa geanta cu bani si, dupa sase luni, cand ai ajuns la putere, iti bat la usa. Cioc-cioc: "Sunt Anghelescu, nu vreti sa-mi angajati sotia consilier la Cotroceni..."

- Ati reusit de multe ori sa impuneti teme de dezbatere. Ce urmariti prin proiectul "Gusa - taximetrist"?

- Am urmarit cel putin doua lucruri. Primul e scopul politic, adica sa reusesc sa inteleg bine care sunt problemele in administratie si ce ii framanta cu adevarat pe oameni, care e agenda cetateanului. Si asta poti s-o faci foarte bine din postura de taximetrist. Al doilea, este un scop personal - sa vad care este perceptia oamenilor referitor la mine. Sunt convins ca o sa fie destui care sa-mi spuna in fata daca nu ma simpatizeaza si care este motivul. Si ar mai fi un motiv. Am vrut sa dau un exemplu bun colegilor din partid, sa inteleaga ca trebuie sa fim foarte aproape de oameni. Nu conteaza daca esti deputat, presedinte sau prim-ministru, important este sa nu uiti ca atunci cand faci politica singurul suport pe care il ai sunt cetatenii si trebuie sa-i intelegi bine.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.