Democratii se arata dispusi sa isi asume raspunderea pe un pachet de legi care sa contina si proiectul Codului Penal. Liberalii spun insa ca masura nu este necesara, pentru ca astazi acest proiect va primi vot final in Camera Deputatilor.

Boc vrea sa separe apele
Pentru ca PNL sustine cu fiecare ocazie ca aderarea este prioritara oricaror alte proiecte, democratii fac tot posibilul pentru a demonstra ca si lor le pasa de integrare. Ieri, Emil Boc a anuntat ca va cere angajarea raspunderii Guvernului pentru legile necesare aderarii la UE. Pachetul respectiv ar cuprinde modificarea Codului Penal si de procedura penala, finantarea partidelor si agentia pentru integritate. El a explicat ca aceasta varianta este avuta in vedere daca Parlamentul va "tergiversa" dezbaterile pe legile justitiei.

In opinia liderului democrat, odata cu asumarea raspunderii "se separa apele, se va vedea clar cine doreste aderarea Romaniei la UE si cine nu". Decizia a fost luata duminica seara, in cadrul unei sedinte a liderilor PD la care a participat si Monica Macovei.
In opinia ministrul Justitiei, "in clipa asta PNL si UDMR nu prea acorda sustinere, ci numai PD" pentru adoptarea Codului de Procedura Penala. "In Comisia juridica a Camerei Deputatilor democratii au sustinut Codul de Procedura Penala, insa atunci cand s-a creat o coalitie UDMR-PSD-PNL deja ca numar nu mai conta cine era de partea cealalta".

Liberalii spun ca demersul lui Boc este "un gest politic"

In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a afirmat, ieri, ca initiativa lui Emil Boc nu se justifica. El a explicat ca modificarea Codului de Procedura Penala si modificarea Codului Penal vor primi astazi votul final, dupa care vor fi trimise la promulgare. In aceste conditii, "nu se mai pune problema de modificare a circuitului legislativ", a precizat Olteanu.

In ceea ce priveste proiectul legii de finantare a partidelor politice, Olteanu a amintit ca acesta se afla la Senat si a aratat ca va avea chiar luni o discutie cu presedintele acestei Camere, Nicolae Vacaroiu, pentru a se putea organiza un calendar care sa permita adoptarea, pana la sfarsitul lunii iunie, a acestei legi.

Referitor la Agentia de integritate, Olteanu a afirmat ca se asteapta inca de la Ministerul Justitiei sa prezinte proiectul in versiunea finala. El a mentionat ca liberalii si-au manifestat acordul pentru lansarea acestui proiect si a adaugat ca, in momentul in care ministrul Justitiei il va depune in Guvern, acesta va putea intra in dezbatere.
"Nu stiu daca asumarea raspunderii pe un singur proiect de lege are si alt rost decat acela de gest politic. Parlamentul va fi pregatit sa dezbata si sa adopte acest proiect de lege si, daca va fi necesara o sesiune extraordinara in aceasta vara, puteti sa fiti siguri ca o vom avea", a conchis el.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.