Valeriu Stoica a anuntat ca, daca la Congresul PNL nu vor fi prezentate strategii clare pentru viitorul partidului, va infiinta o echipa care sa caute solutii pentru evitarea unei crize de tipul celei suferite de PNTCD.

Stoica intra in arena cu un atac dur la adresa lui Tariceanu si cu o motiune privind fuziunea PNL-PD, document pe care il va sustine la Congresul din 4-6 februarie. Desi congresul este menit sa desemneze presedintele partidului, Stoica va prezenta motiunea, dar nu va candida impotriva lui Tariceanu. El a explicat ca nu vrea sa dea impresia unei lipse de unitate a partidului.

Un statut pentru baronizarea PNL

Totodata, fostul presedinte liberal a anuntat ca va contesta proiectul de statut propus de Tariceanu, conform caruia conducerea partidului este aleasa pe lista, o data cu presedintele, in loc sa fie votata individual. "Aceasta solutie instaureaza controlul partidului de catre Guvern si creeaza premisele transferului spiritului de gasca si al baroniadei din PSD in PNL", a comentat Stoica.

Liderul liberal ii reproseaza presedintelui interimar al PNL ca, in dorinta sa de putere, a inceput cursa pentru sefia partidului inca de dinainte de campania electorala, consumind din timpul dedicat campaniei si apoi guvernarii si irosind "oportunitati politice cruciale". Stoica mai sustine ca Tariceanu vrea sa impuna prin statut o conducere a partidului care va exclude multi lideri importanti si ca echipa pe care o va propune "va fi instrumentul politic prin care premierul va controla partidul". "Problemele politice ale lui Tariceanu ca prim-ministru sint prea presante, dorinta sa de a se afla intr-o pozitie de putere personala absoluta pentru a infrunta aceste probleme este prea evidenta", a apreciat el.

Daca totusi Tariceanu isi va impune proiectul, privit ca "o asumare de putere absoluta in partid de catre noua conducere", Stoica solicita ca noii lideri sa-si asume si "o responsabilitate absoluta" cu privire la succesul sau esecul PNL.

Motiune pentru fuziune

Ca sa forteze Congresul PNL sa abordeze nedorita tema a fuziunii cu PD, Stoica va ridica el insusi problema, sub forma unei motiuni. De altfel, a recunoscut-o singur: "Tinta mea nu este PD, nici PNTCD, tinta mea este formarea unei vointe politice in PNL mai intii". Intrucit orientarea politica a noului partid s-a dovedit o tema de natura sa blocheze orice dialog, Stoica si-a revizuit proiectul. Acesta va viza mai intii acceptarea, de catre cele doua partide, a ideii de fuziune, urmind ca doctrina si afilierea internationala a noii formatiuni sa fie discutate mai tirziu. El si-a sprijinit pledoaria profuziune citind un sondaj efectuat la comanda sa, la finele lui ianuarie, si ale carui rezultate vor fi prezentate astazi.

Conform acestuia, 69% dintre cei chestionati au incredere in Alianta si numai 16% in PSD, capital care nu trebuie irosit. Mai mult, 40% si-au exprimat optiunea pentru fuziune.

Stoica in cautarea unei echipe

Ca semnal al revenirii sale in lupta politica, Stoica a anuntat ieri ca isi va constitui propria sa platforma, daca la Congres nu se va adopta fie o strategie ferma de fuziune, fie una alternativa, care sa impiedice PNL sa aiba soarta PNTCD. "Voi lua toate masurile pentru formarea unei echipe care sa asigure crearea unei platforme strategice pentru iesirea PNL dintr-o posibila criza", a anuntat el.

Acesta pare mai mult un semnal catre nemultumitii din PNL, ca sa stie pe viitor unde sa se indrepte, intrucit, deocamdata, Stoica nu are foarte multa sustinere. Surse liberale declara ca acesta este sprijinit doar de organizatiile Maramures, Sibiu si PNL sector 5 si ca, desi mai are oameni prin vreo 20 de filiale, acestia nu sint multi si nici nu se afla in pozitii-cheie.

In plus, Stoica nu a reusit sa se reconcilieze cu Patriciu si cu sustinatorii acestuia, destul de putini si ei, ceea ce face ca opozitia din PNL sa fie divizata si fragila.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.