George Copos a demisionat din functia de vicepremier chiar in ziua in care procurorii DNA au finalizat dosarul Loteria si se pregatesc sa-l trimita in instanta.

PC si Copos au recurs insa la o mica stratagema, incercind sa devieze atentia de la problemele penale ale vice-premierului. Oficial, Copos sustine ca a demisionat pentru ca guvernul Tariceanu nu i-a acceptat o propunere privind modificarea Codului fiscal referitoare la microintreprinderi. Copos a refuzat sa raspunda la intrebarile ziaristilor. "I-a fost frica", sustin surse din conducerea PC. Copos n-a facut ieri altceva decit sa convoace ziaristii si sa citeasca o declaratie gindita cu o noapte inainte si scrisa in cursul diminetii de ieri. Anuntul a fost facut dimineata la Radio Guerilla.

Comedia demisiei onorabile

"Va respect si stiu ca nu va e usor", a prefatat Copos declaratia sa de presa, citita cu multe bilbe. Din stinga sa, Dan Voiculescu zimbea neincetat, de parca nu era vorba despre o demisie. Isi aranja intruna cravata. "Neacceptarea propunerii referitoare la microintreprinderi constituie picatura care a umplut paharul", s-a lamentat Copos. Apoi, a incheiat: "Avind in vedere aceasta stare de lucruri, am inaintat astazi primului-ministru demisia mea din functia de ministru de stat". In secunda imediat urmatoare, Voiculescu s-a ridicat de la masa. L-a urmat instantaneu Copos si toti cei 10-12 lideri conservatori veniti sa-l sustina. In ciuda insistentelor ziaristilor, Copos, Voiculescu si echipa au fugit spre lifturi. Ulterior, pe parcursul intregii zile, telefonul lui Copos a fost inchis.

Conducerea PC se va intruni astazi de dimineata pentru a decide ce este de facut dupa demisia lui George Copos. La bursa zvonurilor, posibilii inlocuitori ai lui Copos in functia de vicepremier sint Sabin Cutas, senator, si Maria Grapini, lider al PC Timis. Este, insa, foarte posibil ca PC sa nu ia nici o decizie de numire a unui inlocuitor, si asta pentru ca este posibil ca postul de vicepremier sa dispara cu ocazia restructurarii anuntate a Guvernului.

Ce a facut Copos la Guvern?

George Copos a ocupat functia de ministru de stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniile Mediului de Afaceri si Intreprinderilor Mici si Mijlocii. O titulatura pe cit de lunga pe atit de stranie. Nimeni nu poate spune cu exactitate ce a facut Copos in Guvern, cu exceptia numeroaselor intilniri cu oameni de afaceri. In calitatea sa de senator, Copos si-a pus semnatura pe trei initiative legislative, doua dintre ele (privind guvernanta corporativa si privind procedurile de compensare intre institutiile financiare si companii sau societati comerciale) fiind in analiza Guvernului. O singura initiativa (privind aprobarea tacita) a fost aprobata de Guvern, iar acum urmeaza procesul legislativ in Parlament.

"Dupa 90 de ani, avem o noua sansa"

Copos s-a zbatut din greu sa ramina in Guvern. Pe 21 ianuarie, a expus pe larg intr-o sedinta de partid avantajele raminerii la guvernare. "Puterea politica se cucereste cu greu. Sansa ajungerii la guvernare este unica. Ineficient gestionata, puterea se pierde pentru perioade de timp greu de anticipat. Dupa Primul Razboi Mondial, PC a iesit de pe scena politica romaneasca. Dupa aproape 90 de ani, avem o noua sansa. Sa nu o irosim", motiva Copos, transpunindu-se parca intr-un Take Ionescu al zilelor noastre.

Copos a mai adus un argument pe care putini oameni politici se incumeta sa-l recunoasca public. "Se pot obtine avantaje semnificative pentru propriii membrii, printr-o politica de negocieri flexibile cu Coalitia (numiri de membrii PC in pozitiile convenite - prefecti, directori etc.)". Argumentul lui Copos pare sa-l fi convins pe liderul partidului, Dan Voiculescu. La congresul din 12 februarie, in discursul sau, Voiculescu exclama: "Sintem condamnati sa raminem la guvernare".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.