Directorul ADS, Corneliu Popa, si toata conducerea agentiei a fost demisa de ministrul Agriculturii * Printre neregulile constatate se numara neincasarea unor arende si redevente, nerespectarea legislatiei privind achizitiile publice, incasarea unor garantii de buna executie mai mici decat limita minima legala etc. * Punctul nevralgic: Insula Marea a Brailei

"Directorul general al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Corneliu Popa, impreuna cu intregul Consiliu de Administratie au fost demisi de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur", a declarat Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al ministerului. Director general al ADS si membru in CA a fost numit Barna Tanczos.

Adrian Tibu a precizat ca decizia ministrului de a-l destitui pe Corneliu Popa a fost luata pe baza unei note preliminare formulata de reprezentantii Corpului de control al ministerului. "Printre neregulile constatate se numara neincasarea unor arende si redevente, nerespectarea legislatiei privind achizitiile publice, incasarea unor garantii de buna executie mai mici decat limita minima legala", a precizat Adrian Tibu. Printre neregulile constatate de Corpul de control in activitatea directorului ADS, Tibu a exemplificat prin restanta de circa 14 miliarde pe care Agroindustrial Macesu de Jos (jud. Dolj) o are la plata redeventei, neincheierea contractului colectiv de munca, alcatuirea unor comisii de evaluare a unor contracte cu un numar de membri mai mic decat cel legal si cu o pregatire profesionala necorespunzatoare.

Un alt exemplu s-a referit la incasarea a numai 6,5 miliarde de lei garantie de buna executie a unui contract privind documente topo-cadastrale, in loc de 31 de miliarde de lei. Adrian Tibu a declarat ca in Nota preliminara a Corpului de cotrol nu se face referire la Insula Mare a Brailei (IMB).

Pe de alta parte, Gheorghe Tinel, seful Corpului de control a declarat ca cele mai multe reclamatii primite se refera la ilegalitati si abuzuri legate de activitatea ADS, aproximativ 60% din total, transmite Rompres. Acesta a mentionat ca decizia de a i se desface contractul de munca directorului general al ADS, Corneliu Popa, a fost luata in urma neregulilor constatate dupa demararea controlului la ADS, in data de 13 ianuarie 2005, nereguli care au vizat concesionarea unor terenuri, neincasarea redeventelor stabilite prin contract, dar si neurmarirea contractelor. "La contractul de arenda din Insula Mare a Brailei au fost gasite numeroase nereguli, dar deocamdata controlul este in plina desfasurare si nu putem furniza date concrete legate de acest contract. Dupa finalizarea analizei vom face publice rezultatele", a mai spus Tinel. De altfel, recent, si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a afirmat ca au fost gasite probleme grave la contractul de concesionare a celor 56.000 de ha din Insula Mare a Brailei (IMB) catre firma nemteana SC TCE 3 Brazi SRL.

Potrivit sefului Corpului de control, in perioada 2002-2004 au fost demarate 14 controale la ADS, unul dintre acestea vizand chiar sanctionarea directorului general, Corneliu Popa, in decembrie 2002, dar care nu a fost aprobat de ministrul de la acea vreme, Ilie Sarbu. "Si in celelalte controale au fost vizati mai multi angajati ai ADS, dar din pacate nici unul nu a fost sanctionat", a spus Gheorghe Tinel.

Insula Mare a Brailei a fost distrusa intentionat

Dupa ani de zile in care Insula Mare a Brailei a ajuns in paragina, SC IMB SA, aflata in pragul falimentului, s-a asociat cu REEN Import-Export SRL, pe vremea ministrului Ioan Avram Muresan. Astfel s-a arat intreaga insula (56.000 ha), ceea ce nu se mai intamplase de pe timpul regimului comunist, au fost atrase investitii straine, inregistrandu-se profit din aceasta activitate si diminuandu-se datoriile IMB SA. Pe timpul Guvernului Nastase, in anul 2001, noua conducere a ministerului agriculturii a facut tot posibilul ca sa scoata firma REEN din insula. Si, in cele din urma a reusit, Agentia Domeniilor Statului (ADS) semnand in secret un contract de arenda pe 20 de ani cu deputatul PSD Culita Tarita, supranumit "baronul cherestea" dupa ce a defrisat padurile nemtene. ADS era condusa la acea vreme de Cristian Candet, care in urma ilegalitatilor comise cu privire la aceasta intelegere de taina cu baronul Tarata, a fost cercetat penal. La interventia ministrului Ilie Sarbu, cazul a fost musamalizat, fara ca Parchetul sa ia vreo decizie de trimitere sau nu a lui Candet in judecata.

La numirea lui Corneliu Popa in fruntea ADS, acesta a inceput sa se bata cu pumnii in piept ca va face curatenie in respectiva institutie a statului subordonata ministerului agriculturii. Ba chiar a vorbit presei despre o sumedenie de ilegalitati comise de angajatii ADS si a intocmit dosare penale catorva subordonati. Dar asta a durat putin timp, fiindca intre timp a fost cumintit de superiorii sai pe linie de partid. Atat de supus a devenit Popa la scurt timp dupa numirea in fruntea ADS, incat nici n-a mai indraznit sa-i ceara baronului insulei redeventa datorata pentru folosinta insulei. Ba mai mult, ADS fiind chemata in judecata de baronul PSD cu scopul de a nu plati redeventa, Corneliu Popa si-a indrumat consilierii juridici sa nu depuna prea mult zel in recuperarea banilor.

In acelasi timp, Culita Tarata a facut ravagii in insula, inseland SC IMB SA, la care este si la ora actuala dator vandut. Acest lucru a fost posibil cu concursul nemijlocit al administratorului judiciar SIERRA QUADRANT, care la ora actuala se ocupa si de RAFO Onesti. Dupa ce ZIUA a dezvaluit opiniei publice escrocherii si alte ilegalitati comise de catre Culita Tarata, acesta ne-a intentat trei procese, pierzandu-le cu brio pe toate si fiind obligat sa ne despagubeasca cu peste o suta de milioane de lei.

Pentru ca a fost furat ca la drumul mare de catre baronul deputat, Enciu Fernando, patronul SC REEN SRL a indraznit sa-si caute dreptatea in justitie. Iar dupa ce a ramas fara productia unui an agricol, a numeroase piese de schimb pentru utilajele din insula si cu o gramada de datorii, Enciu si fosta conducere a IMB SA au fost condamnati. Dupa un simulacru de proces ce s-a judecat la Alexandria si la care reporterii ZIUA au fost de fata, judecatoarea Ioana Popa a pronuntat sentinta, hotarand la comanda politica pedepse intre noua si sase ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.