"Sunt absolut de acord ca restructurarea Guvernului este un lucru pe care trebuie sa-l facem. Si odata cu restructurarea va trebui facuta si o remaniere", a declarat, ieri, primul-ministru.

Tariceanu reuseste astfel sa isi contrazica propriile afirmatii. Saptamana trecuta spunea ferm ca nici nu se pune problema sa fie facute schimbari in actuala structura a Executivului. Apoi a acceptat ca este posibila o "remaniere neanuntata".

Aseara era programata o intalnire a liderilor Aliantei. In aceste conditii, nu va surprinde pe nimeni daca astazi premierul se va apropia si mai mult de punctul de vedere al democratilor.

Acestia din urma au anuntat deja ca vor cere ca Executivul sa aiba 15, maximum 17 ministere, si doar un vicepremier, din partea PD.

"Orice propunere se poate discuta"

Subiectul legat de restructurare a fost discutat, ieri, la sedinta Biroului Permanent Central al PNL. Potrivit premierului, aceasta tema a fost lansata "de o buna bucata de vreme" si la nivelul Cancelariei prim-ministrului. Iar primele structuri care ar trebui regandite sunt unele agentii guvernamentale. "Exista o multitudine de agentii existente, ale caror sarcini se suprapun de multe ori", a explicat premierul.

El a evitat sa spuna daca este de acord cu reducerea numarului de ministri de stat, dar a aratat ca orice propunere se poate discuta. Intrebat daca la nivelul conducerii PNL s-a discutat despre o reducere a numarului de ministere, Tariceanu a spus ca restructurarea se stabileste in functie de obiective.
"Nu stabilim intai numarul si dupa aceea intocmim schema (...) Am impresia ca trebuie sa plecam de la premisa urmatoare: nu punem caruta inaintea cailor", a afirmat el. De asemenea, Tariceanu a apreciat ca, odata cu gandirea restructurarii, va trebui facuta si o anumita remaniere, pentru ca o analiza a performantei unora dintre ministri este obligatorie.

Singura conditie ar fi ca schimbarile sa astepte momentul oportun. "Pentru ca nu trebuie sa ne irosim energiile in momentul in care trebuie sa fim concentrati la obiectivul prioritar, aderarea la UE", a spus Tariceanu.

Boc: Acum este momentul prielnic, oportun si necesar"

Presedintele PD a adus ieri argumentul esential pentru care trebuie sa se renunte la unii ministri:economisim banii publici. Un guvern cu 15 - 17 ministere, cu o restructurare masiva a numarului agentiilor guvernamentale se impune, pentru a economisi banii publici si pentru a elimina o parte din birocratia stufoasa de la nivelul Executivului, a spus Emil Boc, citat de Mediafax. Cei vizati sunt ministrii delegati care "nu prea au o acoperire intr-o schema potrivit unei guvernari existente in UE".

Intrebat daca s-a luat in discutie solutia unui Cabinet cu un singur vicepremier, Boc a raspuns ca "o asemenea varianta este posibila, fara sa o fi discutat cu partenerii". In opinia sa, reducerea numarului de ministere se justifica pentru ca este "promisiunea scadenta a Aliantei, inca din momentul formarii Guvernului", dar si pentru ca Executivul are nevoie de o eficientizare a activitatii. Liderul democrat a aratat ca spera sa-i poata convinge pe colegii din Coalitie ca "acum este momentul prielnic, oportun si necesar" pentru restructurarea Guvernului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.