Una dintre observatiile facute in Raportul de tara de catre comisarul pentru Extindere Olli Rehn se refera la drepturile minoritatilor.

"In ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si ale minoritatilor nationale, Romania trebuie sa mai faca unele eforturi", declara marti oficialul european. Ieri, el a discutat aceasta problema si cu parlamentarii romani. Dupa intrevederea de la Palatul Parlamentului, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ca oficialii europeni nu au adus critici privind activitatea din Senat sau din Camera Deputatilor. In schimb, Jose Barroso si Olli Rehn au recomandat demnitarilor de la Bucuresti "sa contribuie cu ceea ce pot", astfel incat procesul legislativ sa ajute la integrarea europeana.

Potrivit lui Radulescu, au fost date si exemple clare de legi care trebuie adoptate de parlamentari - Statutul minoritatilor si finantarea partidelor politice.
Liderul PD a sustinut ca PD "nu are nici o problema" cu adoptarea initiativei UDMR privind Legea statutului minoritatilor nationale. El a aratat insa ca democratii nu vor fi de acord cu infiintarea unor "structuri paralele" cu cele ale statului roman.

"Nu contestam drepturile pe care le cer minoritatile, ci acele structuri in plus, paralele, pe care le-ar crea legea. Dupa cum observam destul de clar ca minoritatea maghiara nu cere drepturi in plus, pentru ca deja le are, ci o structura in plus", a spus Radulescu. El a reiterat ca initiatorii proiectului vor accepta adoptarea Legii statului minoritatilor si fara prevederile referitoare la instituirea consiliilor autonomiei culturale. In plus, liderul democratilor din Camera Deputatilor a mai aratat ca "PD este singurul care lucreaza" la adoptarea statutului minoritatilor, in conditiile in care PC, PSD si PRM au declarat deja ca nu vor vota initiativa UDMR.

De cealalta parte insa, liderii UDMR spun ca nu au de gand sa cedeze in fata democratilor. Potrivit unor surse din aceasta formatiune, faptul ca Olli Rehn a cerut ca pana in toamna statutul minoritatilor sa fie adoptat reprezinta o bila alba pentru UDMR. "In aceste conditii, nu avem de gand sa renuntam la solicitarile noastre", a precizat un lider al Uniunii. Afirmatia este pusa in contextul in care proiectul are deja sprijinul Guvernului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.