Un proiect de modificare a Legii responsabilitatii ministeriale a fost respins la Camera Deputatilor. Initiat de deputatul Victor Ponta (PSD), proiectul prevedea ca ministrii in functie sa aiba acelasi tratament ca si fostii ministri in ceea ce priveste urmarirea penala.

Conform legii actuale, ministrii in functie pot fi deferiti justitiei doar cu acordul unei comisii speciale infiintate pe langa Administratia Prezidentiala, a carei componenta este numita de seful statului la propunerea ministrului de Interne si a celui de Justitie. In schimb, fostii ministri pot fi cercetati pentru faptele de natura penala comise in perioada cat au fost membri ai Guvernului fara avizul comisiei de la Cotroceni.

Proiectul lui Ponta a intrat pentru a doua oara in discutia plenului, dupa ce prima data nu a fost considerat nici adoptat, nici respins din cauza cvorumului insuficient pentru votarea unei legi cu caracter organic. La dezbateri, Ponta a pledat in favoarea modificarilor propuse pe motiv ca actualele prevederi instituie o discriminare nejustificata intre fostii si actualii ministri.

Ponta a spus ca, in 2004, partidul sau a propus eliminarea comisiei speciale chemata sa dea avizul anchetei penale. Initiativa a fost salutata inclusiv de Monica Macovei, care atunci activa in societatea civila. Acum Victor Ponta l-a acuzat pe actualul ministru de Justitie ca a pastrat vechile prevederi ce mentioneaza existenta comisiei care trebuie sa dea unda verde urmaririi penale a ministrilor in exercitiu.

Argumentatia nu a convins majoritatea parlamentara, astfel ca proiectul lui Ponta a fost respins cu 121 de voturi "impotriva", 100 "pentru" si 5 abtineri. Motivand opozitia PNL si PD, democratul Valeriu Tabara a spus ca vina apartine PSD, care initiaza legi indreptate impotriva unor persoane, in cazul de fata fiind vorba de Monica Macovei.

Ponta s-a aparat afirmand ca initiativa sa nu are nici un substrat politic, ci este una "de bun-simt, care facea ca si actualii ministrii sa fie tratati ca orice cetatean". Pesedistul a adaugat ca proiectul este in spiritul recomandarii XII a Grupului European Anticoruptie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.