Unul din doi romani crede ca liderii Aliantei ar trebui sa ascunda neintelegerile, pentru a da impresia unei stabilitati guvernamentale

Jumatate dintre cetatenii cu drept de vot cred ca reducerea la tacere a divergentelor de opinie ar fi o solutie buna pentru stabilitatea politica. Iar aceasta masura ar fi foarte potrivita pentru rezolvarea disputelor din cadrul Aliantei D.A. Potrivit unui sondaj al Biroului de Cercetari Sociale, 48% dintre romani sunt de parere ca PNL si PD trebuie sa inceteze orice atacuri, pentru a da impresia unei stabilitati guvernamentale. Si doar 35% cred ca liderii celor doua formatiuni trebuie sa isi afirme tot mai mult opiniile divergente, char daca dau impresia de instabilitate a guvernarii.

Pusi sa aleaga intre stabilitate si libertate politica, 45% dintre romani au ales stabilitatea politica, insotita de o reducere la tacere a divergentelor de opinie. Doar pentru 36% dintre cetateni este mai importanta libertatea politica, chiar daca este insotita de certuri si intrigi politice.

In plus, unul din trei romani crede ca cel mai eficient sistem politic este acela in care actiunile fiecaruia sunt coordonate de la centru.

PD pierde din sustinere

Potrivit sondajului BCS, daca liberalii si democratii s-ar prezenta separat la urmatoarele alegeri parlamentare, voturile ar fi impartite aproape egal intre cele doua formatiuni. Spre PD ar merge 47% din electoratul Aliantei, iar spre PNL 45%. Prin ruperea protocolului de colaborare ar pierde 8 procente: 1% ar vota cu alt partid in afara celor doua, 1% nu ar mai vota deloc, iar 6% se declara indecisi. In urma cu trei luni, la o intrebare similara sondajul CURS arata o alta pondere in preferintele electoratului Aliantei. Pusi sa aleaga intre cele doua formatiuni, PD cumula 47%, iar PNL 35%. Categoria celor indecisi cuprindea insa 16 procente.

Opozitia scade in sondaje

Daca ramane unita in caz de alegeri anticipate, Alianta ramane principala optiune a romanilor. Opozitia in schimb nu a reusit sa speculeze disensiunile coalitiei de guvernare, drept pentru care inregistreaza o scadere in preferintele cetatenilor cu drept de vot.

Astfel ca, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 49,2% ar vota Alianta D.A.. La o diferenta destul de mare, pe locul secund ramane PSD, cu 19,6%, urmat de PRM cu 12,1%. PNG isi continua ascensiunea, ajungand la 7,1%, iar UDMR ajunge la 5,9%. Procentele sunt inregistrate in conditiile in care 30% dintre cei chestionati au raspuns ca nu participa la vot ori ca sunt indecisi. Sondajul a fost efectuat in perioada 26 aprilie - 4 mai 2006.

Intr-un sondaj similar efectuat de IMAS, la inceputul lunii aprilie, Alianta cumula 45 de procente, PSD 24%, iar PRM 13% din intentia de vot. Diferentele de procente sunt si mai mari, daca ne raportam la sondajul CURS din februarie 2006. La acel moment, Alianta era preferata de 42% dintre cetateni, urmata de PSD cu 25% si PRM cu 14%.

Basescu, invins de securitate

Mai mult de jumatate dintre romani (56%) cred ca Traian Basescu ar trebui sa schimbe din functii pe sefii serviciilor secrete numiti de Ion Iliescu. Si tot atatea procente sunt siguri ca actualul sef al statului nu va reusi sa distruga structurile si retelele fostei Securitati. Intrebati daca considera adevarata afirmatia potrivit careia Basescu vrea sa se inconjoare de serviciile secrete pentru a-si instaura o dictatura personala, 32% dintre romani spun ca este total sau in mare parte adevarata, in timp ce 51% cred ca afirmatia este total sau in mare parte falsa.
In ceea ce priveste Comunitatea de Informatii, 33% dintre cetatenii cu drept de vot afirma ca ar trebui sa fie in subordinea sefului statului, 24 o vad subordonata Parlamentului si 21% Guvernului.

De asemenea, doua treimi dintre cei chestionati ar dori sa stie ce relatii au avut Traian Basescu, parlamentarii si autoritatile publice locale cu fosta Securitate. Iar jumatate sunt de acord cu legea lustratiei.

Afirmatiile de mai sus sunt spuse in contextul in care 50% dintre romani declara ca nu simt nevoia sa inteleaga mai bine ce activitate desfasura Securitatea inainte de 1989.

Sondajul a fost finantat de Fundatia Societatea Civila, o organizatie neguvernamentala non-profit, infiintata in luna februarie 1998 ca un grup de 8 sociologi si psihologi independenti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.