Autoritatea Electorala Permanenta, o institutie de importanta majora care ar trebui sa fie un adevarat jandarm al procesului electoral, se afla in stare de nefunctionare, la doi ani de cind a fost infiintata

Guvernul a adoptat in sedinta din 19 aprilie un proiect de lege privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. O lege necesara ca aerul, ceruta atit de societatea civila, cit si de organismele europene, deoarece s-au constatat de-a lungul anilor nereguli majore privind fondurile rulate de partidele politice.

Conform proiectului, in cadrul Autoritatii Electorale Permanente (AEP) se va infiinta, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Departamentul de control al finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale. AEP va putea reglementa conditiile specifice si va putea aplica sanctiuni pentru incalcarea regulilor de transparenta, contabilitate, finantare privata a partidelor politice in campania electorala si in afara acesteia.

De asemenea, la nivelul AEP se constituie un compartiment specializat pentru alocarea subventiei de la bugetul de stat. Autoritatea poate suspenda acordarea transei lunare ca masura sanctionatoare pentru o serie de incalcari ale dispozitiilor legale. Toate bune si frumoase, numai ca este greu de crezut ca legea se va putea aplica din moment ce AEP se afla in stare de cvasi-nefunctionare.

Razboi civil intr-un organism controlat de PSD

Chiar de la infiintare, in AEP s-a declansat un "razboi" total intre presedintele institutiei, Octavian Opris, pe de o parte, si cei doi vicepresedinti, Ionel Flesariu si Alexandru Radu, de cealalta parte. Tabara vicepresedintilor il acuza de doi ani pe Opris de comportament dictatorial, de faptul ca nu se consulta deloc cu restul conducerii in nici o problema ce tine de activitatea institutiei, ca nu le prezinta, desi ar fi obligat sa o faca, nici unul dintre documentele majore ale Autoritatii.

De cealalta parte, Opris ii acuza pe cei doi ca nu doresc sa colaboreze cu el, iar in vara trecuta a "regizat" o scrisoare "de demascare" (tipica anilor ’50) a celor doi vicepresedinti, semnata de mai multi angajati. Din cauza acestui conflic, activitatea AEP este paralizata. Demn de semnalat este faptul ca presedintele AEP si unul dintre vicepresedinti (Flesariu) provin din PSD si ambii se aflau in ceea ce se numea, in 2004, "aripa Iliescu", ceea ce, la prima vedere, face inexplicabil conflictul. In 2004, nici Guvernul si nici Parlamentul, ambele controlate 100% de PSD, nu au schitat nici un gest pentru aplanarea conflictului, din cauza ca fostul partid de guvernamint avea tot interesul ca AEP, institutie ce ar trebui sa fie un jandarm al procesului electoral, sa nu functioneze. Pentru ca daca ar fi functionat, cel putin "turismul" electoral (procedeu ce a adus ceva voturi PSD) nu ar fi avut loc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.