"O sa iau o firimitura mica, dar vinul il beau tot, ca e bun!", a glumit Traian Basescu, ieri, intampinat cu colac, sare si vin in prima vizita la Iasi in calitate de sef al statului. In fata noului presedinte, Alexandru Ioan Cuza privea semet, prin ceata, rezemat in sabie si cu mantia avand pliurile albite de fulguiala de ieri noapte. In preajma primului domn ales al Principatelor Unite, s-au inghesuit sumedenie de ieseni. Traian Basescu, flancat de doi membri de vaza ai PSD (unul primar al Iasiului, fost membru PD), a salutat de pe podium multimea.

Nu a rezistat decat cateva minute printre oficiali. A preferat sa stea printre oameni sa chicoteasca - in timpul ceremonialului religios - chiar cu Mos Ion Roata, adica pensionarul-figurant Petrica Cojocaru. Langa seful statului, col. (r) Horia Crisan, costumat "din obligatie morala" in tinuta subtire, de matelot, de pe vremea cand era ofiter in Marina Regala. Peste multime se ridicau pancarte cu: "Basescu, sa traiasca mama ta", "Moldova e mereu cu tine" si "Sa traiti bine". "Am venit la Iasi cu multa dragoste pentru a fi alaturi de oameni pe care ii iubesc si, de ce nu, care ma iubesc", a declarat in ovatii Traian Basescu.

"Spunea, acum 146 de ani, Kogalniceanu adresandu-se lui Cuza: "Fa ca legea sa fie deasupra arbitrariului, fa ca legea sa fie puternica". Astazi ne spune Uniunea Europeana: "Faceti ca legea la voi sa fie puternica". Iata cat de actual este pentru noi ceea ce acum 146 de ani erau lucruri pe care oameni politici de calibrul lui Kogalniceanu le stiau", a continuat seful statului. Basescu si-a amintit si de ocaua lui Cuza. "Cand il prindeai cu ocaua mica, nu-i mai dadeai nici decoratii, nici amnistie, nici iertare, ci un singur lucru: legea. Astazi, la Iasi, trebuie sa recunoastem ca Romania nu are nevoie de altceva decat de respectarea legii, de semetie, de dreptate, lucruri pe care un popor intreg le asteapta.

Si eu va asigur ca le vom face sa functioneze", a promis presedintele. Basescu si-a propus sa ispraveasca in doi ani ceea ce inaintasii sai nu au reusit in... 146 de ani: "Daca, din 1859 incoace, tot avem probleme cu ocaua mica si cu legea, apoi in urmatorii doi ani trebuie sa le rezolvam si va garantez ca toate institutiile statului, de voie sau de nevoie, vor face ca legea sa prevaleze". El a continuat pe acelasi ton avantat: "Natiunea romana trebuie sa inceapa sa fie mandra de ea. Trebuie sa incetam sa mai asteptam ca altii sa ne spuna ce avem de facut. Noi stim perfect ce avem de facut. Integrarea in Uniunea Europeana se face in primul rand la noi acasa. Aici trebuie sa obtinem performanta de a fi egalii celor care sunt deja in UE. Unul din obiectivele mele majore este sa coagulez natiunea romana in jurul unor mari obiective, care sa ne faca puternici si respectati". Dupa parada militara, presedintele a pus in dificultate SPP-istii, traversand iute strada si intrand in mijlocul curiosilor.

A revenit cu greu pe esplanada din Piata Unirii, avand numeroase tentative de a se prinde in Hora Unirii. Inghesuit de puhoiul de lume, protejat cu greu de garzile de corp, presedintele s-a straduit sa faca cativa pasi de dans. In jurul sau se invarteau mai multe hore: cea a PSD-istilor (putini la numar), cea a pensionarilor, cea a sefilor (inca) de institutii descentralizate si cea a adolescentilor. Scos cu greu din multime, cu pantofii murdari de pamant, Traian Basescu a mers pe jos pana la Biserica Trei Ierarhi. Ajuns in incinta bisericii, seful statului a fost binecuvantat de IPS Daniel, a aprins o lumanare si a rezemat o jerba de flori de cripta in care odihneste Alexandru Ioan Cuza, domnitor silit de "monstruoasa coalitie" a conservatorilor si, paradoxal, liberalilor vremii sa abdice, in februarie 1866.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.