Oficialii europeni si-au declarat sprijinul pentru guvernul de la Bucuresti, dar au avertizat ca nu vor ezita sa aplice clauza de salvgardare in cazul in care Romania nu va indeplini toate conditiile de aderare la Uniunea Europeana.

Premierul Calin Popescu Tariceanu, aflat la prima sa "confruntare" cu reprezenatantii institutiilor de la Bruxelles, pare sa fi trecut deocamdata testul. Premierul roman a discutat cu oficialii europeni despre prioritatile si principalele directii de actiune ale guvernului, precum si despre modul in care acestea reflecta cerintele procesului de aderare a Romaniei la UE. Reforma justitiei si a sectorului economic, combaterea coruptiei, precum si procesul de pregatire a tarii pentru apropiata semnare a Tratatului de Aderare au fost principalele subiecte abordate in cadrul intalnirii dintre Tariceanu si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Seful Comisiei Europene a declarat ca sprijina guvernul de la Bucuresti si ca institutiile europene vor oferi asistenta tehnica in lupta anticoruptie, considerata ca fiind una dintre cele mai importante dintre obligatiile asumate de autoritatile romane. Barosso a precizat ca principalele instrumente de combatere a coruptiei sunt vointa politica, precum si garantarea independentei justitiei si a presei. Invocand faptul ca nu cunoaste prea bine situatia, oficialul european a refuzat sa comenteze problema controversatelor contracte Bechtel si Da Vinci, contracte pe care cabinetul Tariceanu a anuntat ca le va reanaliza.

Presedintele Comisiei Europene a atras insa atentia asupra faptului ca, daca Romania nu-si va respecta angajamentele asumate si nu va indeplini toate conditiile, aderarea la UE va fi amanata cu un an, asa cum prevede clauza de salvgardare. Premierul Tariceanu a dat asigurari oficialilor de la Bruxelles ca executivul va indeplini toate angajamentele pana in martie anul curent, urmand ca in aprilie sa fie semnat Tratatul de aderare. La randul sau, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a declarat Parlamentului UE ca obiectivul sau prioritar este ca Bulgaria si Romania sa fie pe deplin pregatite pentru aderarea la Uniune, fiind supuse unei monitorizari stricte in aceasta perioada. In context, el a reafirmat ca nu va ezita sa invoce clauza de salvgardare, daca va fi cazul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.