Senatul a adoptat luni proiectul legii lustratiei, cu un vot deschis, 69 "pentru", exact majoritatea absoluta necesara adoptarii si 42 "impotriva". Acum proiectul va fi trimis spre dezbatere si aprobare Camerei Deputatilor, care are si cuvantul final. Ideea unei legi a lustratiei a fost recent preluata si sustinuta de patru parlamentari PNL.

Ideea lustratiei a aparut prima data imediat dupa evenimentele din ‘89, in Proclamatia de la Timisoara - celebrul punct 8.

S-a spus atunci ca ar fi fost o incercare de a opri candidatura la presedintie a lui Ion Iliescu, fost secretar judetean de partid in timpul regimului comunist. Timp de 16 ani ideea n-a putut fi impusa printr-o lege pentru ca a intampinat o serioasa opozitie.

Proiect nou, dispute noi

Proiectul actual a suscitat la randul sau o serie de dispute. Proiectul, initiat de patru parlamentari liberali, trei deputati si un senator ar interzice timp de zece ani accesul la unele functii si demnitati publice pentru "persoanele care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist si ale aparatului represiv al PCR".

Functiile interzise vor fi cele de presedinte al Romaniei, consilier prezidential, parlamentar, membru al guvernului, primar sau magistrat la CSM, Instanta Suprema sau Curtea Constitutionala.

Proiectul initial enumera si functiile din vechiul regim ai caror ocupanti nu mai pot avea acum demnitati. Printre acestea, functiile de conducere din PCR si UTC, membri ai consiliului de stat sau de ministri, angajati sau colaboratori ai structurilor de politie politica, judecatori si procurori cu functii de conducere, redactori sefi si sefi adjuncti ai presei de partid.

Amendamente

Intre timp au aparut insa si amendamente care au extins interdictiile. Partidul Conservator a incercat sa adauge functia de comandant de nava si aeronava.

Propunerea a fost ironizata de Traian Basescu care s-a simtit vizat personal, si de premierul Tariceanu. Ea a fost in cele din urma respinsa.

A ramas insa cea care interzice accesul la demnitati publice pentru cei care au avut responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare in timpul regimului comunist, si de care s-a simtit vizat consilierul prezidential Theodor Stolojan.

"Eu cred ca in sensul legii lustratiei daca se doreste mentinerea unei asemenea prevederi, ea trebuie precizata, de exemplu, prin adaugarea cuvantului ‘operatiuni valutare speciale’, pentru ca acestea sunt cele avute in vedere, cred, de legea lustratiei pentru ca asemenea operatiuni valutare speciale erau facute de catre cei din securitate care faceau aport valutar special sau fel de fel de tranzactii cu valize"- a declarat Theodor Stolojan.

El spune ca daca legea va trece in forma actuala ar putea genera abuzuri iar el o va contesta in justitie.

Tot un liberal care ar putea fi vizat de forma actuala a legii propuse tocmai de PNL este ministru de externe Razvan Mihai Ungureanu, care a fost secretar UTC in liceu.

"Probabil cazul meu poate fi multiplicat- este ceea ce s-a intamplat unui adolescent care la 14-15 ani e premiantul liceului, care merge la olimpiade nationale si care, intr-un fel, a fost considerat reprezentativ si de proprii colegi. Functia de secretar UTC la liceu era o functie electiva", a precizat Razvan Mihai Ungureanu.

El a precizat ca dupa ce a terminat liceul a refuzat sa se inscrie in PCR. Razvan Mihai Ungureanu se declara adeptul principiului lustratiei dar spune ca in forma propusa, legea contine "o doza de nedreptate morala".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.