Claudiu Secasiu l-a inlocuit, in urma cu doua zile, pe Corneliu Turianu la conducerea CNSAS.

Colegiul CNSAS a hotarit sa sesizeze Parlamentul cu privire la cazul Corneliu Turianu. Colegiul s-a intrunit joi pentru a discuta declaratiile facute de Corneliu Turianu in ziua in care acesta si-a dat demisia din functia de presedinte al colegiului.
Declaratiile se refereau la o presupusa colaborare a actualului premier, Calin Popescu Tariceanu, cu fosta Securitate, dar - dupa cum a recunoscut autorul afirmatiilor, Corneliu Turianu, acestea nu se bazau pe acte existente la CNSAS.

Cu cinci voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri s-a hotarit deferirea cazului Turianu comisiilor juridice ale Parlamentului.

"S-a dat un vot privind trimiterea situatiei declaratiei domnului Turianu, spre analiza Comisiilor juridice reunite ale Parlamentului, cu toate copiile care au fost analizate astazi, inclusiv cu copii dupa declaratiile facute pe posturile TV", a anuntat Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, la capatul unei sedinte care a durat mai multe ore.

in ce priveste declaratiile facute impotriva premierului, Corneliu Turianu a recunoscut ca era vorba doar de niste presupuneri ale sale ca s-ar dori ascunderea unor adevaruri, dat fiind ca in cererea de cautare a dosarului, numele premierului n-ar fi fost complet.

El a evitat sa raspunda la intrebarea: de ce a facut publice niste presupuneri personale chiar in ziua in care si-a dat demisia.

Corneliu Turianu a recunoscut insa ca la baza declaratiilor sale ca premierul ar fi colaborat cu fosta Securitate nu a existat nici un fel de informatie certa despre o posibila colaborare a domnului Tariceanu cu securitatea.

Incercare de detasare

Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, a declarat joi dupa-amiaza la BBC ca nu a primit inca sesizarea CNSAS, dar ca - dupa parerea sa - aceasta e mai degraba un act formal, de imagine, al membrilor Colegiului, decit o sesizare cu un continut juridic real.

"Eu cred ca e mai curand o detasare fata de afirmatiile respective si, poate, o incercare de a repara onoarea Colegiului CNSAS. Se pare ca afirmatiile au fost fara nici o acoperire."

"Domnul Turianu, atat cat a fost presedinte, a reprezentat Colegiul si poate ca, in actuala componenta, Colegiul considera ca e reparatoriu daca face o declaratie prin care sa se inteleaga desolidarizarea de acele afirmatii si mai ales de modul in care au fost facute: de pripeala, de aproximatie, de tendentiozitate."

Sergiu Andon spune ca daca dorea neaparat sa-l sanctioneze pe domnul Turianu, Colegiul CNSAS ar fi putut lua o masura disciplinara directa impotriva sa, mai degraba decit sa trimita cazul la Parlament.

Noul presedinte al CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat la BBC ca sesizarea Parlamentului, hotarita de Colegiu, nu e in nici un caz o incercare de a trece raspunderea in seama altei institutii.

Domnul Secasiu a mai spus ca nu exista probe temeinice pentru o sesizare penala impotriva lui Corneliu Turianu.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.